Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Програмски буџет и локалне самоуправе у Србији

Објављено 02.08.2014.

Programski budžet i lokalne samouprave u SrbijiСтална конференција градова и општина (СКГО) организовала је 16. јула у Сава Центру, националну конференцију „Програмски буџет и локалне самоуправе у Србији”. Конференција на којој је било присутно преко 250 представника из градова и општина, део је активности на програму EU Exchange 4, који финансира Европска унија, а спроводи СКГО.

У уводном делу присутнима су се обратили Кори Удовички, потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе, Проф.др Зоран Перишић, председник СКГО и градоначелник Ниша, Рамунас Јанусаускас, представник Делегације Европске уније у Републици Србији.

Министарка Кори Удовички у уводном обраћању изјавила је: “Према Закону о буџетском систему програмско буџетирање мора да се уведе од 2015. што значи да ће се буџет за идућу годину, ове јесени, радити по том принципу. С обзиром на то да је Србија у веома тешкој ситуацији, то је значајно да се јасније дефинишу циљеви и према њима распореди јавни новац, а програмско буџетирање доводи до јаснијег усмеравања средстава ка циљевима, уз повећану транспарентност”.

Мораће да се зна која средства се троше на шта, што ће морати да буде објављено, тако да ће сваки грађанин имати увид у расподелу буџета и на централном нивоу и у локалним самоуправама, додала је она. Међутим, према речима госпође Удовички, још нема јасног кровног плана на централном нивоу за стратешко планирање. Радимо на томе да почнемо да сужавамо избор приоритета за програмско буџетско финансирање, изјавила је она. Министарство финансија је предвидело да у програмској расподели буџета убудуће општинама и градовима помаже СКГО, која спроводи програм EU Exchange 4.

Проф. др Зоран Перишић, председник СКГО и градоначелник Ниша навео је да је програмски буџет инструмент за већу одговорност корисника буџета и транспарентност потрошње јавних средстава, али да ће се ефекти у Србији осетити тек за пет година од почетка примене.

Сведоци смо колико се то у овим временима захтева од нас, напоменуо је и додао да је увођење програмског буџетирања веома захтеван задатак за локалне самоуправе и део је велике реформе јавних финансија Србије.

Рамунас Јанусаускас из Делегације Европске уније у Србији нагласио је да је приступање Србије ЕУ кључно за спровођење реформе.

Програмски буџет је потпуно нов начин расподеле новца и омогућава спровођење пројеката и њихово финансирање, а подразумева и одговорност руководства, навео је он. Како је указао, важно је да се повећа конкуренција међу буџетским корисницима, који ће морати да се такмиче за финансирање.

У радном делу скупа Нада Мирковић, представница Министарства финансија представила је активности овог Министарства у процесу припрема за увођење програмског буџета и која су очекивања од локалних самоуправа.

Искуства Хрватске на ову тему представила је Ивана Јакир Бајо, из Министарства финансија РХ и изнела и препоруке за наше градове и општине.

Упутство за израду програмског буџета за локалне самоуправе представио је Драган Спирић, члан Градског већа за буџет и финансије града Врања.

Александар Бућић, помоћник генералног секретара СКГО за финансије представио је активности СКГО и подршку градовима и општинама у процесу припреме буџета за 2015. годину.

Извор: www.exchange.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]