Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Радни састанак поводом припрема за израду нове Стратегије за унапређивање положаја Рома

Објављено 17.04.2015.

romi_radni_sastanak_nova_strategijaДиректорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић обратила се учесницима на радном састанку посвећеном припремама за израду нове Стратегије за унапређивање положаја Рома. На састанку су партнерима који подржавају инклузију Рома у Србији представљени планови и методологија за израду нове Стратегије.

Као разлоге за иницирање израде новог стратешког документа Пауновић је бавела навела промену економских, политичких и друштвених услова у односу на период из 2009. године, када је донета Стратегија за унапређење положаја Рома.

Према њеним речима, по први пут улазимо припремљенији у израду новог стратешког документа, обзиром да су израђене Полазне основе за нову Стратегију за инклузију Рома за период од 2015- 2025. године. Оне су усвојене на седници Савета за унапређивање положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома у фебруару месецу.

Полазне основе израђене у широком консултативном процесу са јединицама локалне самоуправе у Србији, организацијама цивилног друштва, државним институцијама и органима, независним телима и Националним саветом ромске националне мањине, како би се стекао увид у све аспекте спровођења политика које могу да допринесу унапређењу положаја Рома у Србији, истакла је Пауновић.

Нова Стратегија треба да се заснива на принципима инклузивности, децентрализације, рационализације, економичности и ефикасности, као и на афирмативним мерама. Она треба да буде усклађена са економским приликама, трендовима, стратегијама и јавним политикама које се спроводе у Републици Србији и у том смислу је предвиђенода се мере друштвеног укључивања реализују кроз стратешке области: образовање, запошљавање и економско оснаживање, становање и здравље, прецизирала је Пауновић.

У циљу веће партиципације Рома/киња у доношењу одлука о питањима која су важна за њихов живот, Пауновић додаје да ће на челу радне групе за израду нове Стратегије ће бити представник ромске националне мањине.

Планирање мера подразумева да се води рачуна о томе да се њима подстакну услови за очување етничког и културног идентитета заједнице и обезбеди пуна равноправност унутар ромске заједнице, нагласила је Пауновић.

Стратегија треба да буде заснована на пуном коришћењу капацитета у јавном сектору за спровођење планираних мера и постигнућа пројектних активности у вези с укључивањем Рома у локалној заједници. У складу са Полазном студијом у локалним заједницама ће се планирати конкретне мере за социјално укључивање Рома, док ће се на националном нивоу бити програмиране јасне институционалне основе за управљање и надгледање резултата Стратегије, као и координацију свих актера који су заступају интересе Рома.

У систему децентрализованог спровођења Стратегије у којем су активности и обавезе подељене између националних и локалних актера, породицу треба издвајити као основну циљну групу процеса инклузије и проактивног корисника стратешких мера.

Кроз овај документ настојаће се да се успостави равнотежа између економских и финансијских могућности и потреба решавања тешких последица структурног сиромаштва Рома, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Састанак су организовали Канцеларија за људска и мањинска права и Савет за унапређивање положаја Рома у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Састанку су присуствовали и председник Савета за унапређивање положаја Рома и спровођења Декаде инклузије Рома, представници Делегације Европске уније у Србији, пројектних тимова TARI и RAP пројекта који имплементира Мисија ОЕБС у Србији, Фондације за отворено друштво, Светске банке у Србији.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]