Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Рад у салону лепоте – карта за самосталност

Објављено 19.02.2014.

Основна обука траје пет месеци, а напредна још шест

Основна обука траје пет месеци, а напредна још шест

У оквиру пројекта пограничне сарадње Србије и Босне и Херцеговине, двадесет четворо младих Шапчана ромске, али и већинске популације добило је прилику да савлада тајне фризерске и козметичарске професије.

Полазнице курса за фризере, одевене у сиве модерне униформе, и полазнице курса за козметичаре у белим униформама пажљиво слушају предаваче. У току је комбиновани час теоријске и практичне наставе. Девојке, окупљене око стола где се обављају третмани неге и улепшавања тела и лица, прате шта говори Светлана Топаловић, предавач естетике. Кроз звук фена, будуће фризерке упијају сваку реч Александре Симић, едукатора о тајнама косе.

Од септембра, у „Академији Sa-Sha”, у центру Шапца, 24 полазника узраста 16-33 године – међу којима су тројица младића, Ромкиње и девојке које припадају већинском становништву – стичу звања која ће им омогућити да нађу посао или се самозапосле.

Обука је је део пројекта „SA-SHA: подршка сарадњи, инклузији, образовању и промоцији ромске културе у Босни и Херцеговини и Србији”, који се спроводи од априла 2013. до јула 2014. године.

– Циљ је да се омогући инклузија ромске популације. Начин да се то спроведе првенствено подразумева да се разлике смање и да се омогући стицање неког знања и звања, да Роми добију прилику да се едукују, каже Софка Васиљковић, заменица председника Националног савета ромске националне мањине и председница Регионалне канцеларије овог тела у Шапцу.

Партнерске организације су град Сарајево и Агенција за економски развој (SERDA) и аустријска организација „Hilfswerk Austria international”. Донатор је Делегација Европске уније, и то у износу од 80% укупне вредности пројекта.

Александар Васиљковић, координатор пројекта, каже да је вредност пројекта 155.000 евра и да је Академија само један сегмент.

– Одлучили смо да едукацију не омогућимо само Ромкињама, јер је  сарадњи са Националном службом запошљавања установљено да су ова занимања дефицитарна. Пријавила су се тројица младића, а међу полазницима су и припадници већинског становништва, појашњава он.

Пројекат покрива територије четири општине: Шабац, Лозницу, Богатић и Коцељеву.

Обука је заснована на најсавременијим знањима „hair and beauty” академија из Лондона, Париза и Милана. Има два степена: основни модул траје пет месеци, а напредни још шест месеци. Написани су уџбеници, а поред просторија самог салона опремљена је учионица за теоријску наставу.

Најмлађа полазница је Валентина Васић (16). Њој је отац предочио информацију о овом курсу. Жели, како каже, да се што пре осамостали и почне да зарађује. Нешто старија од ње је Јелена Дукић (21). Она живи у селу Дреновцу, удаљеном 13km од Шапца. Није јој тешко да путује и са радошћу долази сваки дан у „школицу”. Паралелно похађа обе обуке. Нада се да ће успешно положити испите и за који месец видети које од два занимања јој више „лежи”.

– Сви у фамилији су поносни на мене. Док нисам почела да похађам обуку, стално сам била код куће, имам завршену само основну школу и нисам нигде могла да нађем посао, искрена је Јелена.

Наташа Недић (25) је по образовању академски сликар. Не може да нађе посао у струци, а одувек је показивала интересовање за анатомију и негу тела. Била је на списку НЗС-а као незапослено лице када је видела позив за обуку.

– Надам се да ћу преквалификацијом брже доћи до посла. Такође, ове вештине је добро знати. Увек може да се измасира неко у комшилуку и да се тако побољша кућни буџет, сматра она.

Академија за образовање козметичара и фризера смештена је у самом центру Шапца

Академија за образовање козметичара и фризера смештена је у самом центру Шапца

Обука је свакодневна, а сам салон ће након завршетка пројекта бити отворен у комерцијалне сврхе.

– Пројектом је предвиђено да полазници после 15 месеци буду оспособљени да наставе самостално да раде, да отворе своје салоне. Најбоље међу њима ћемо задржати овде, а жеља нам је и да наставимо са едукацијом нових полазника, каже Александар.

Како додаје Софка Васиљковић, подршку локалне самоуправе нису добили. Обраћала им се са молбом да омогуће макар бесплатан превоз за полазнике који путују до Шапца, али они нису изашли у сусрет.

– Регионална канцеларија је преузела ту обавезу. Свесни смо шта за сваку младу Ромкињу значи да има занимање, да може да сама привређује, да буде независна.

Наша саговорница истиче и да се слика образовног статуса Рома у општини са око 70.000 становника (од којих је, према проценама, њих око 10.000 ромске националности) мења набоље.

– Можда промене теку споро, али је битно да постоји напредак. До пре три, четири деценије било је троје високообразованих. Данас имамо три Ромкиње на мастер студијама, једног докторанта, 15 њих су студирају. Обухват ромске деце у предшколским установама је сваке године све већи, поносна је госпођа Васиљковић.

Осим Академије, пројектом пограничне сарадње обухваћени су и едукација за рад на рачунарима и програмирање, књижевне вечери, изложбе радова Рома, семинари о равноправности, репродуктивном здрављу, значају инклузије.

Србија је једна од девет земаља југоисточне и централне Европе у којима се спроводи „Декада инклузије Рома 2005-2015” .

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]