Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сарадњом до промене: Додељене награде за покретаче промена 2020. године

Објављено 11.12.2020.

Dodeljene nagrade za pokretače promena 2020Београдска отворена школа (БОШ), Београдски фонд за политичку изузетност (BFPE) и Балканска истраживачка мрежа Србија (BIRN Србија) 25. новембра су одржали онлајн конференцију под називом „Дијалог: Сарадњом до промене”. На конференцији су додељене награде најбољим покретачима промена за текућу годину, а у другом делу конференције учесници и учеснице су имали прилику да се укључе у дијалог са Горданом Чомић, министарком за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Ко су покретачи промена 2020?

Покретачи промена су активни грађани и грађанке који својим напорима граде боље друштво. Ове награде славе најинспиративније и најуспешније кампање јавног заговарања и подстичу нас да радимо на позитивним променама у заједници.

Награде за Покретаче промена 2020 додељене су у четири категорије:

  • I категорија: Сарадњом до промене, примери добре праксе и успешне сарадње јавних власти и организација цивилног друштва

Добитник награде: Савез слепих Србије за иницијативу „Ратификација Маракешког споразума” који има за циљ већу приступачност формата писаних материјала за слепе, слабовиде и друге особе са инвалидитетом.

  • II категорија: Први глас грађана – кампања која је кроз своје активности јавног заговарања покренула велики број грађана око неког циља

Добитник награде: „Чепом до осмеха” истоимене иницијативе чија кампања обезбеђује помоћ деци са инвалидитетом и сметњама у развоју.

  • III категорија: Поход на активизам -успешне иницијативе неформалних група, а у оквиру које су награду поделила два пројекта

Добитници награде: Неформална група „Паклештица УВЕК” усмерена на обнову села на Старој Планини и иницијатива „Одбранимо Теслу” из Панчева група грађана која чува зелене површине у свом насељу.

  • IV категорија: Покретач/ица промена

Добитница награде: Миља Вуковић, Zero & Low Waste Serbia коју је заједница препознала као особу која инспирише друге на промене на тему заштите животне средине.

Детаљне информације о награђеним иницијативама можете пронаћи овде.

Посебне захвалнице су додељене следећим иницијативама:

  • Радмили Урошевић, иницијатива „Волонтерски сервис Звездаре” – за допринос јачању волонтеризма;
  • Књижевном фестивалу Ужичке гимназије за иницијативу „На пола пута” – за допринос младих прекограничној и регионалној сарадњи;
  • Сеоском културном центру Марковац – за родну равноправност и побољшање културе у руралним заједницама;
  • Групи Котеж – за мобилизацију заједнице;
  • Групи Сомборске шнајдерке – за солидарност у кризи.

Сарадња државе и цивилног друштва: Каква је перспектива?

У оквиру новоформиране Владе основано је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог; а мандат овог Министарства је покретање дијалога са цивилним друштвом о питањима од заједничког интереса, даљи развој и примена стратешких докумената за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва и даље унапређење сарадње између органа јавне власти, цивилног друштва и приватног сектора.

Теме панела на другом делу конференције биле су управо разматрања о приоритетима и мисији министарства, као и мапирање предлога сарадње са цивилним друштвом, како са министарством, тако и са осталим органима јавних власти.

„Уз велику захвалност неуморних активиста организација цивилног друштва и подршку међународних и домаћих организација са задовољством ћу учествовати у дијалогу који је пред нама, а који треба да охрабри све који желе да ступе у дијалог. Идеја је да будемо на услузи развоја дијалога. Мој предлог јесте да сви на јавним позицијама слушају критику и да то буде на корист читавог друштва, а да представници цивилног друштва деле своје знање са свим грађанима и грађанкама Србије”, истакла је Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

„Државе које највише напредују су оне које негују конструктивну сарадњу између владиног и невладиног сектора, укључујући цивилно друштво, приватни бизнис и медије”, додала је Шенли Пинчоти (Shanley Pinchotti), вршилац дужности директора USAID Србија.

Овај догађај је организован у оквиру пројекта „Активни грађани: боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју” уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID). Овај четворогодишњи пројекат је покренут у новембру 2018. године и има за циљ унапређење пракси јавног заговарања у цивилном друштву, пракси које заступају интересе локалних заједница и активно укључују грађане у свој рад. Догађај је такође подржан и од стране програма „Европа за грађане и грађанке”. Република Србија учествује од 2012. године у овом програму Европске уније, који има за цилј подстицање демократског ангажмана и грађанског учешћа, као и промовисање европског идентитета и европског грађанства.

Извор: www.bos.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]