Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Светска банка одобрила 47 милиона евра за обданишта у Србији

Објављено 24.02.2017.

crayons_ilustracijaОдбор директора Светске банке одобрио је 47 милиона евра за пројекат „Инклузивно предшколско образовање и васпитање (ИПОИВ)“ у Србији, који се реализује у сарадњи са Фондацијом „Новак Ђоковић“, захваљујући чему ће број места у предшколским установама у нашој земљи бити повећан за око 17.000.

Како је саопштено из Светске банке, Србија се придружила водећим земљама у свету које су посвећене раном развоју деце, финансирајући активности које ће допринети бољем успеху деце, повећању конкурентност српске привреде на дужи рок, њеном расту и отварању нових радних места.

„Чињеница да 25 одсто деце широм света нема прилику да се развија представља глобалну кризу која прети да младе зароби у сиромаштву и пре него што прославе пети рођендан“, рекао је председник Светске банке Џим Јонг Ким.

Улагање у дечије образовање и васпитање, како је истакао, не ради се само зато што је то добро, већ и зато што то подиже конкурентност.

„Уз рани подстицај, добру исхрану и редован одлазак у предшколске установе деца више науче и више зарађују кад одрасту“, навео је Ким.

Овим пројектом се финансира повећање броја предшколских установа и рад валификованих васпитача, а у оквиру њега наћи ће се и донације појединим општинама како би се повећао обухват угрожених група.

Улагање у рани развој деце на Западном Балкану није довољно. Тек свако друго дете у Србији је обухваћено предшколским образовањем. Чак и кад је реч о деци старијој од четири године, похађање предшколских установа у Србији је мало у односу на циљ од 95 одсто који је Европа себи поставила да постигне до 2020. године. У већини земаља Европске уније између 85 и 100 одсто деце похађа предшколске установе.

Поред тога, како се наводи у саопштењу, доступност предшколског образовања није правична у Србији.

„Док више од 80 одсто деце из добростојећих породица похађа обданишта, мање од 10 одсто њих из сиромашних иде у предшколске установе. А кад је реч о Ромима, тек њих шест одсто је у обданишту. Пројекат инклузивног образовања и васпитања отвориће могућност свој деци у Србији да похађају обданишта“.

Пројекат, како се додаје, неће финансирати само формално образовање.

У бар 30 општина подржаће обуку и информисање родитеља и васпитача о начинима стимулисања развоја беба и мале деце. Подржаће се и боље здравствене услуге, исхрана и заштита деце од стреса у кући и средини у којој живе.

Пројекат инклузивног образовања и васпитања произашао је из партнерства Светске банке и Фондације „Новак Ђоковић“ под називом „Од раних победа корист целог живота“, које је успостављено у августу 2015. године. Кроз ово партнерство прожима се огромно знање Светске банке и њени бројни програми раног развоја деце са посвећеношћу српског тениског шампиона Новака Ђоковића да се по целом свету промовишу социјалне и економске користи раног развоја деце.

„Ово је узбудљив дан за децу у Србији. Веома смо срећни да овај фантастични пројекат раног развоја деце у сарадњи са Светском банком долази у нашу земљу. То је корак ближе ка томе да свако дете има пођеднак приступ средствима која подстичу њихов раст и напредак“, рекао је Новак Ђоковић.

„Ја сам имао срећу да је уз мене била породица која ме воли и да сам имао подршку да као сасвим мали следим своје снове, а мој тим и Фондациjа ‘Новак Ђоковић’ раде напорно да се исте основе развију у Србији тако да и други имају прилику да постану шампиони својих снова“, истакао је српски и светски тениски шампион.

Овај пројекат је важна прекретница за Србију, којом она показује колико је посвећена раном образовању деце као основи инклузивног напретка. Светска банка и Фондација „Новак Ђоковић“ надају се да ће улагање у будућност Србије бити модел и за друге на западном Балкану па и шире.

Пројекат је израђен под руководством Министарства образовања, науке и технолошког развоја, уз сарадњу са партнерима као што су UNICEF, Фонд за отворено друштво, Европска комисија и другим партнерима који су активни у овом сектору. Та сарадња ће обезбедити синергију и комплементарност на терену и повећаће значај, утицај и одрживост раног образовања и васпитања.

Овај пројекат је додатак на подршку Светске банке Србији која у овом моменту износи око 1,6 милијарди долара за подржавање инклузивног развоја и отварања нових радних места у Србији, наводи се у саопштењу.

Извор: www.dnevnik.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]