Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Светски дан борбе против трговине људима: ЕУ се бори против злочина и брани права жртава

Објављено 30.07.2018.

prisoner - ilustracijaСветски дан борбе против трговине људима обележава се 30. јула. Свака жртва у себи носи застрашујућу патњу и искуства са којима се треба на прави начин суочити. Процењује се да годишње у свету 2,45 милиона људи, од чега 1,2 милиона деце, постану жртве трговине људима. ЕУ овом проблему приступа веома озбиљно.

Чињеница да припадници организованих криминалних мрежа искоришћавају угрожене како би остварили финансијску добит је срамота за читаво човечанство. Таква пракса се коси са основним вредностима за које се Европска унија залаже и представља тешко кршење људских права. ЕУ је зато протеклих година успоставила свеобухватни правни и политички оквир за борбу против трговине људима.

Члан 5 (3) Повеље о основним правима ЕУ експлицитно забрањује овај вид озбиљног и организованог криминала, док га Уговор о функционисању ЕУ дефинише као изузетно тежак злочин са прекограничном димензијом.

Стратегија за искорењивање трговине људима је основни политички инструмент за координацију и спровођење активности ЕУ у тој области. Осим тога, установљен је и Дан борбе против трговине људима у ЕУ који се сваке године обележава 18. октобра у циљу информисања јавности и ширења информација, знања и најбољих пракси међу различитим актерима. Координатор ЕУ за борбу против трговине људима има пресудан значај за унапређење координације и комуникације између институција, тела и држава чланица ЕУ те међународних актера.

У намери да се надовеже на поменуту Стратегију, Комисија је у децембру 2017. предложила сет приоритета за интензивирање напора ЕУ у области спречавања трговине људима и истакла да је неопходно ухватити се у коштац с трговином људима у контексту других кривичних дела, укључујући кријумчарење миграната, тероризам, корупцију, трговину дрогом, сајбер криминал те сексуално искоришћавање на интернету и др. Ови приоритети су усредсређени на разбијање пословних модела на којима почива трговина људима, побољшање приступа правима за жртве те обезбеђивање координираног и доследног одговора када су питању активности ЕУ, како унутар тако и изван Уније.

Висока представница / потпредседница Федерика Могерини и ЕУ настављају да се старају о томе да питање трговине људима остане тема свих релевантних међународних форума и дијалога са земљама широм света.

Спасавање и заштита живота угрожених, као основни приоритет спољне политике ЕУ у области миграција, иде руку под руку са разбијањем пословних модела трговаца и кријумчара људима. У јужном делу централног Медитерана је захваљујући операцији Софија до сада ухапшено 148 трговаца и кријумчара и заплењено 550 пловила.

Савет је 14. јуна ове године пренео санкције УН од 7. Јуна – које се тичу забране путовања и замрзавања имовине за шест трговаца људима и кријумчара који су активни у Либији – у законодавство ЕУ. То је уједно био први пут да су УН увеле санкције трговцима људима.

Рад заједничке радне групе АУ-ЕУ-УН која је успостављена на маргинама самита Афричка унија-Европска унија у новембру 2017, даје значајан допринос остваривању тог циља. Речима високе представнице / потпредседнице Могерини „на стотине кријумчара и трговаца људима је приведено правди захваљујући доброј сарадњи коју данас унапређујемо, размени информација и заједничким операцијама Африке и Европе у циљу делотворније борбе против криминалних организација.”

У оквиру Повереничког фонда ЕУ за Африку се дуж главних миграцијских рута ради на безбедности и отклањању темељних узрока миграција кроз пројекте за отварање прилика за запошљавање и борбу против трговине и кријумчарења људи. Захваљујући заједничкој иницијативи ЕУ и Међународне организације за миграције за заштиту миграната и реинтеграцију повратника, остварени су значајни резултати дуж централномедитеранске миграцијске руте. Спасавање живота је одувек било и надаље ће бити најважнији приоритет. Пружање помоћи при добровољном повратку и подршке за реинтеграцију су такође међу кључним елементима заједничког рада. Један од примера су пројекти за подизање свести о ризицима које носи кријумчарење у којима учествује преко 53.000 људи у Нигеру. Овакве и сличне активности су усмерене на смањење шанси да трговци људима допру до потенцијалних жртава.

Трговина људима је предмет разговора и у оквиру дијалога ЕУ са земљама јужне и југоисточне Азије те регионалних формата попут Асоцијације држава југоисточне Азије (ASEAN) и политичког дијалога између Азије и Европе (ASEM). Канцеларија УН за дрогу и криминал (UNODC) и ЕУ су покренуле четворогодишњу иницијативу (2015-2019) вредну 11 милиона евра под називом Глобална акција за спречавање и решавање проблема трговине људима и криумчарења миграната у оквиру које 13 стратешки одабраних земаља добија подршку за унапређење капацитета те развој и реализацију свеобухватног одговора за сузбијање трговине и кријумчарења људи на националном нивоу.

ЕУ наставља да ради на остваривању циљева одрживог развоја до 2030. међу којима је и окончање трговине људима. Будући да су жене и девојчице нарочито погођене овим феноменом, ЕУ ће се у свом раду ослањати и на иницијативу Spotlight које су покренуле ЕУ и УН чији је циљ искорењивање насиља над женама и девојчицама.

Преузето са: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]