Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Светски дан људи са искуством бескућништва

Објављено 10.10.2015.

homeless - ilustracijaПоводом Светског дана људи са искуством бескућништва, који се обележава 10. октобра, преносимо саопштење за медије Европске мреже против сиромаштва – Србија:

“Ако мислите да је довољно лоше бити сиромашан, замислите како је кад поред тога што сте гладни и хладно вам је – НЕМАТЕ НИ КРОВ НАД ГЛАВОМ.

Поводом 10. октобра, Светског дана људи са искуством бескућништва, Европска мрежа против сиромаштва – Србија, на иницијативу Хаусинг Центра, подсећа јавност да је бескућништво један од најесктремнијих облика сиромаштва и социјалне искључености.

У оквиру Стратегије Европа 2020 Европска унија је поставила циљ да 20 милиона људи широм континента избави из сиромаштва и стања социјалне искључености до 2020. Борба против сиромаштва представља један од основних политичких приоритета земаља чланица ЕУ, чему би требало да теже и земље кандидати, као што је Србија.

Бескућништво је у свим европским државама у порасту. Из тог разлога се улажу посебни напори да се овај феномен прати и да се искорени. Обезбеђивање средстава за социјално становање, развој нових облика социјалне заштите, али и подршка запошљавању кључни су начини да се људима са искуством бескућништва обезбеди достојанствен живот.

Србија, као земља кандидат, треба да дели заједничке вредности и солидарност са ЕУ. Европска мрежа против сиромаштва – Србија апелује на:

  • Владу Србије да борбу против бескућништва постави међу своје највише приоритете. Укључивање бескућиштва у постојећи стратешки оквир представља добар почетак, али није довољно – неопходна је политичка одлучност да ниједан грађанин Србије више не сме да спава на улици или остаје у склоништу за ургентни смештај дуже него што је неопходно. Потребна је решеност да се свим грађанима који живе у неадекватним условима учине доступним системска решења за унапређење становања. Политичку вољу мора пратити и одвајање буџетских средстава за ове циљеве.
  • Државне институције да проблему бескућништва приступе уважавајући његову мултидимензионалност и осигурају мултисекторску сарадњу у решавању проблема – бескућништво се не може решавати само у домену социјалне заштите, његова елиминација подразумева активно укључивање институција из области социјалног становања, здравства, запошљавања, просвете, као и цивилног сектора у оквиру ког постоје значајни ресурси за борбу против бескућништва.

Напослетку, Мрежа подсећа грађане Србије да бескућништво није резултат свесног одабира бескућника и да државну политику искорењивања бескућништва мора пратити веће разумевање и широка подршка јавности.

СВАКОМ СЕ МОЖЕ ДЕСИТИ ДА ПОСТАНЕ БЕСКУЋНИК. ТО НИЈЕ ИЗБОР. ТО ЈЕ РЕЗУЛТАТ СУРОВОГ СПЛЕТА ОКОЛНОСТИ.

Европска мрежа против сиромаштва – Србија окупља 20 чланица, удружења грађана из целе Србије. EAPNS се залаже за вредности равноправности, толеранције, солидарности и одговорне државе. EAPNS је од 2011. чланица EAPN – European Anti-poverty Network, заједно са националним мрежама из још 28 земаља ЕУ и Европе.

Хаусинг Центар је непрофитна, невладина организација из Београда чији је циљ унапређивање услова становања социјално угрожених група и пружање подршке њиховој социјалној интеграцији и аутономији.

Више о бескућништву у Србији можете пронаћи на: www.housingcenter.org.rs, а можете се обратити и Хаусинг Центру на 011/33-47-331 и 064/22-019-08 или на office@housingcenter.org.rs.”

Извор: Европска мрежа против сиромаштва – Србија

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]