Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Смањена потрошња хлеба по становнику у Србији

Објављено 14.06.2016.

bread - ilustracijaПотрошња хлеба у Србији у последњих девет година пала је за 17,97 килограма по становнику, па се Србија по томе приближила европским стандардима, изјавио је члан Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности (САНУ) Бранислав Гулан. У Србији је потрошња хлеба пала на око 83 килограма по становнику, што је нешто мање него у Немачкој. Према подацима италијанског Удружења произвођача сировина за пекарство (AIBA), просечна потрошња хлеба по становнику у ЕУ је 64 килограма.

Гулан је агенцији Бета казао да је 2006. потрошња хлеба по становнику била 101,5 килограма, а девет година касније само 83,71 килограма, односно смањена је за 17,53% и за 290 грама је мања од количине хлеба коју поједе један Немац.

“Глас који Србе бије да једу највише хлеба у Европи одлази у историју”, нагласио је Гулан додавши да становници српског главног града годишње на трпези имају 70 килограма те намирнице, колико и Аустријанци, док Немци имају 84, а Данци 72 килограма хлеба.

Београђани, како је нагласио, смањену потрошњу хлеба надокнађују пецивом, којег поједу 10 килограма годишње, док је конзумација тог значајно скупљег производа од житарица у неразвијеним подручјима упола мања и у тим крајевима хлеб је и даље доминантна намирница па се у јужној и источној Србији поједе 92 килограма по глави становника за годину дана.

Према речима Гулана, стручњаци имају различита мишљења о томе зашто је дошло до тако драстичног пада конзумирања, некада најзаступљеније животне намирнице у Србији, а међу којима је једна да је то сигнал да је сиромаштво отишло толико далеко да више ни сиротињска намирница не може да се приушти у довољној количини, док други тврде да је грађане начин живота натерао да батале хлеб.

“Објашњење стручњака је да њиве све више обрађују машине, тако да се сељаци, а у Србији постоји 631.000 газдинстава, све мање физички троше. То захтева и мању потрошњу сланине и хлеба на њиви, после тешког физичког рада. Наука тврди да се људи данас све више хране у пекари, јер им је то јефтиније него да направе ручак, рекао је Гулан.

“То указује да нам је пао животни стандард, али и темпо живота је такав да је значајан број људи због  посла одсутан од куће, па не купују хлеб већ једу ван куће. Зато купују пецива, која су често због својих додатака много нездравија од хлеба”, навео је он.

Гулан је потсетио да се у Србији већ пола века хлеб производи углавном од пшенице која се у Србији просечно сеје на 580.000 хектара и доноси род од око 2,5 милиона тона зрна годишње.

Према његовим речима, за исхрану становништва и залихе потребно је око 1,6 милиона тона зрна, па од укупне годишње производње у Србији за извоз просечно годишње остаје око милион тона пшенице.

Гулан је нагласио и да хлеб спада у најстарије припреману храну нагласивши да се у Британском музеју у Лондону налази хлеб стар око 4.000 година који је пронађен уз египатске мумије које су се сахрањивале са хлебом.

Он је навео и да је хлеб ју Европу стигао из Египта, преко античких Грка, док су Римљани  производњу хлеба довели до савршенства и у Риму су основани први пекарски цехови и пекари су добили засебан занат.

У Србији је, према речима Гулана годишња мељава пшенице 1,2 милиона тона и од тога се произведе око 860.000 тона брашна које се утроши за производњу хлеба и пецива, непосредну потрошњу становништва, тестенине, кондиторску индустрију и извоз.

За нормално функционисање како је додао, потребно је око 780.000 тона брашна па постоји простор да се повећа његов извоз.

Извор: Бета, EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]