Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Смернице за пружање услуга за решавање проблема родно заснованог насиља, заштите сексуалног и репродуктивног здравља и права ОСИ

Објављено 01.04.2019.

Publikacija „Žene i mlade osobe sa invaliditetom: Smernice za pružanje rodno osetljivih i na pravima zasnovanih usluga za rešavanje problema rodno zasnovanog nasilja i seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava"Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA) у сарадњи са међународном организацијом Women Enabled International развио је користан ресурс за све пружаоце услуга у области заштите од родно заснованог насиља и сексуалног и репродуктивног здравља и права жена и младих са инвалидитетом. Овај ресурс објављен је на енглеском језику у виду публикације у новембру 2018. године под насловом „Жене и младе особе са инвалидитетом: Смернице за пружање родно осетљивих и на правима заснованих услуга за решавање проблема родно заснованог насиља и  сексуалног и репродуктивног здравља и права”.

Смернице су примарно намењене пружаоцима услуга који се баве заштитом од родно заснованог насиља и сексуалним и репродуктивним здрављем и правима, али су значајан ресурс и за све кључне актере – укључујући оне у влади, међународним и невладиним организацијама – који су укључени у осмишљавање, развој, имплементацију или заговарање услуга које се баве проблемом родно заснованог насиља или сексуалним и репродуктивним здрављем и правима жена и младих особа са инвалидитетом.

Публикација пружа практичне и конкретне смернице да се услуге за решавање проблема родно заснованог насиља и сексуалног и репродуктивног здравља и права учине инклузивнијим и приступачним  женама и младима са инвалидитетом и усмерава пажњу на оне интервенције које се односе на задовољење њихових потреба проистеклих из инвалидитета.

Смернице се односе на пружање услуга особама са свим облицима физичких, интелектуалних, менталних, психосоцијалних, когнитивних или сензорних инвалидитета. Смернице примењују социјални модел инвалидности и модел људска права, који су усмерени на препреке које ствара окружење (а не на телесно оштећење), укључујући  физичке, информативне и комуникацијске препреке, препреке произишле из ставова и предрасуда друштва, политика и пракси влада и често искључивим здравственим системом, системом социјалне заштите, образовним системом и другим системима.

Основне услуге за све жртве родно заснованог насиља укључују: здравствене услуге (нпр. испитивање сексуалног злостављања и нега, процена и брига о менталном здрављу), услуге правосуђа и полиције (нпр. процена и испитивање, одговорност починитеља, сигурност и заштита), услуге социјалне заштите (нпр. саветовање у кризним ситуацијама; СОС телефони; правно саветовање и заступање; психосоцијална подршка и саветовање) и координација на националном и локалном нивоу.

Основне услуге у области сексуалног и репродуктивног здравља и права жена и младих особа – са и без инвалидитета – укључују: свеобухватно сексуално образовање; информације, средства и услуге за читав низ модерних метода контрацепције; здравствену негу мајки и новорођенчади (укључујући пренаталну негу, стручну негу при порођају, хитну опстетричку негу, негу након порођаја и негу новорођенчади); превенцију, дијагнозу и лечење сексуалних и репродуктивних здравствених проблема (нпр. полно преносиве инфекције, укључујући HIV, сифилис и HPV, рак репродуктивних органа и рак дојке и неплодност); сигуран и приступачан абортус где није противзаконит; и негу након побачаја и лечење компликација услед небезбедног абортуса.

Жене и младе особе са инвалидитетом често не добијају ове неопходне услуге. Превенција родно заснованог насиља и услуге често су недоступни женама и младима са инвалидитетом. Пружаоци услуга редовно показују недостатак знања, осетљивости и стручности по питању поступања са женама и младима са инвалидитетом, што резултира неуспехом да се идентификују жене и младе особе са инвалидитетом које су имале искуство или доживљавају родно засновано насиље и да им се пруже основне услуге.

Штавише, женама и младима са инвалидитетом чија се права крше често недостају ресурси због искључености из приступа правосудним механизмима. Таква искљученост даље продужава насиље, јер дозвољава да се оно чини без кажњавања. Да би се проблем додатно усложио, евидентан је недостатак прецизних и свеобухватних истраживачких података о насиљу над женама и младима са инвалидитетом који би усмеравао развој и пружање одговарајућих услуга заштите од родно заснованог насиља.

Због свега тога овакви ресурси добродошли су свима који се баве родно заснованим насиљем и сексуалним и репродуктивним здрављем и правима жена и младих са инвалидитетом.

Кликните да преузмете публикацију „Жене и младе особе са инвалидитетом: Смернице за пружање родно осетљивих и на правима заснованих услуга за решавање проблема родно заснованог насиља и  сексуалног и репродуктивног здравља и права” (.pdf).

Више информација: portaloinvalidnosti.net

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]