Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Социјална економија и социјална предузећа успешна у борби против социјалног и економског искључивања

Објављено 11.04.2017.

le_matСоцио-економска правда, која подразумева уклањање свих видова социо-економских неједнакости, један је од стратешких циљева Социјалне платформе, највеће платформе европских невладиних организација које се баве социјалним питањима. Њихов рад се базира на вредностима људског достојанства, родне равноправности и једнакости за све, поштовања различитости, солидарности, слободе… Платформа је основана 1995. године и чини је 11.600 националних организација из свих држава-чланица ЕУ, које покривају широк спектар социјалног цивилног сектора у ЕУ. Крајем марта, Валентина Каими, саветница за политике и заговарање, за блог Социјалне платформе је објавила текст о примерима добре праксе који приказују значај социјалног предузетништва у борби против друштвеног искључивања. Текст преносимо у целости:

Добро је познато да социјална економија и социјална предузећа представљају пословни модел који је усмерен на вештине и способности људи, уместо на њихове недостатке, како би се унапредиле социјалне вештине и запошљивост људи који би иначе имали тешкоћа да нађу посао.

Као илустрација овога, са нашим члановима развили смо три студије случаја које су доступне на нашој интернет страни. Два примера односе се на социјална предузећа која раде у сектору туризма.

Прво је Le Mat, организација која је развила практична знања у области оснивања и управљања социјалним задругама „типа Б“ у сектору туризма. Социјалне задруге типа Б доприносе социјалној и професионалној интеграцији угроженог становништва, укључујући особе са физичким и менталним инвалидитетом, лица зависна од наркотика или алкохола, или бивше затворенике. Први Le Mat хотел био је хотел Tritone у Трсту, који је 1985. године покренула група незапослених младих особа и лица која су трпела социјалну искљученост, а који су желели да покрену сопствену делатност. Пронашли су хотел којем је лоше ишло, који је био у власништву локалне банке и којим је током протеклих 40 година управљао човек који је желео да оде у пензију. Када су Le Mat сарадници почели своју мисију, испрва им је речено да бивши затвореници и особе са менталним обољењима или зависници од дрога неће моћи да постану предузетници или чланови задруге, пошто се сматрало да не могу да доносе одговарајуће одлуке. Правни оквир у Италији сада је развијенији, и особе које припадају угроженом сегменту становништва сада могу да оснују сопствени бизнис. Међутим, широм Европе остало је још много битака које је потребно изборити за права људи да преузму контролу над сопственом судбином. Le Mat такође помаже и постојећим структурама да ревитализују пословање путем рада на квалитету услуга које се пружају, њиховом идентитету и бренду. Током 2009. године Le Mat је отворио Göteborg хотел у Шведској. Le Mat постоји у Шведској, Босни и Херцеговини, Мађарској, Великој Британији и Пољској, а желели би да повећају видљивост и отворе још један хотел у Бриселу.

Други пример је Magdas, хотел у Бечу који ради у виду социјалног предузећа којим руководе избеглице, уз искусно особље. Иницијативу је покренула организација Caritas Vienna на основу идеје да би хотел лако могао да постане ангажован и инспиративан пројекат који би могао да споји људе из веома разноликих културних, професионалних и друштвених контекста. Magdas жели да развије Magdas социјалну франшизу како би се олакшало отварање других Magdas хотела које воде избеглице широм ЕУ. Више о овом случају можете да сазнате овде.

Последњи случај односи се на два пројекта која је развила непрофитна организација El Cerezo из Аликантеа у Шпанији: Insertadix del Mediterraneo, социјално предузеће за интеграцију рада, и Aromas y Colores VI, служба за обуку која поспешује запошљивост људи из категорије угрожених лица. Основани су у контексту економске кризе, високе стопе сиромаштва, изузетно високе стопе незапослености, и дигиталног и генерацијског јаза који спречава развој инклузивне привреде. У региону Аликанте такође недостају одговарајући ресурси за подршку младима и старијима који се суочавају са дугорочном незапосленошћу. Insertadix је усмерен на оснаживање корисника путем развоја персонализованих путања које комбинују обуку са подршком и праћењем у раду. Циљ Aromas y Colores VI јесте да се креирају могућности за обуку, запошљавање и лични развој прилагођене постојећој економској стварности руралног региона у ком ова служба ради. Важно постигнуће организације El Cerezo било је потписивање споразума са удружењима малих и средњих предузећа у Виљени и Ла Комарци.

Охрабрујуће је видети да све више актера посматра социјалну економију и социјална предузећа као начин за борбу против социјалне и економске искључености. Један такав актер је SERCo мрежа, која води пројекат усмерен на унапређење социјалне и економске инклузије ромских заједница путем примене концепта социјалне економије као иновативног решења за смањење ризика сиромаштва и унапређења предузетништва. Главни циљ пројекта јесте оптимизација креирања социјалног предузетништва Рома у оквиру националних стратегија за интеграцију Рома Европске Комисије, чији је циљ остваривање напретка у области образовања, запошљавања, здравствене заштите и становања.

Валентина Каими, саветник за политике и заговарање

Извор: www.socialplatform.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]