Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Социјално укључивање Рома и Ромкиња важно и за улазак Србије у ЕУ

Објављено 24.09.2018.

Jedanaest gradova i opština dobija urbanističke planove za romska naseljaШеф I сектора операција Делегације ЕУ у Србији Николас Бизел изјавио је 21. септембра да је социјално укључивање Рома и Ромкиња од посебне важности за процес прикључивања Србије Европској унији. Бизел је рекао да је ЕУ свесна да су Роми највећа етничка група у Европи, а да су највише дискриминисани, али је циљ ЕУ да унапреди њихов положај и у земљама које приступају Унији.

ЕУ је обезбедила четири милиона евра за програм подршке инклузији Рома – оснаживање локалних заједница за инклузију Рома у Србији, а 11 општина и градова потписало је уговоре о плановима за уређење ромских насеља, што ће допринети укључивању те мањинске заједнице у друштво.

Део новца за подршку озакоњењу стамбених објеката, изради урбанистичких планова и техничке документације за подстандардна ромска насеља обезбедиће општине и градови који су победили на конкурсу који је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО).

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић казао је да је циљ да ромске заједнице у локалним самоуправама буду препознате као равноправан партнер.

“С друге стране желимо да обезбедимо да се ромска заједница сама организује како би могла сама да искаже и дефинише све проблеме које има”, рекао је Станичић и додао да проблем укључивања Рома и Ромкиња није изражен само у 11 општина које су добиле средства.

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић најавила је да то министарство прави нови акциони план за 2019. годину којим ће се допринети побољшању положаја Рома и Ромкиња у Србији.

“Више од 70% ромског становништва живи у неформалним насељима. То је оно што морамо да мењамо. Недопустиво је данас и за Србију и ЕУ да немају пијаћу воду и канализациони систем”, рекла је Божовић.

Општине које су добиле средства за пројекте укључивања Рома и Ромкиња у локалне заједнице су Кучево, Беочин, Бач, Лесковац, Куршумлија, Врњачка Бања, Бујановац, Сомбор, Пећинци, Лебане и Сурдулица.

Преузето са www.euractiv.rs

Једанаест градова и општина добија урбанистичке планове за ромска насеља

Стална конференција градова и општина (СКГО) организовала је потписивање Споразума о сарадњи са 11 градова и општина (Кучево, Беочин, Бач, Лесковац, Куршумлија, Врњачка Бања, Бујановац, Сомбор, Пећинци, Лебане и Сурдулица), који ће бити подржани приликом израде урбанистичких планова за уређење ромских подстандардних насеља. Ови се планови могу  сматрати својеврсном ”мапом пута” за просторну, социјалну, инфраструктурну и економску инклузију ромске заједнице у Србији. (…)

Тежиште подршке изабраним локалним самоуправама биће на активној партиципацији становника/ца у процесу мапирања потреба за унапређење становања, а израдом урбанистичких планова, више од 1.000 домаћинстава добиће:

  • Основ за озакоњење стамбених објеката
  • Параметре за изградњу недостајуће комуналне инфраструктуре
  • Дефинисану мрежу јавних саобраћајница
  • Дефинисане локације за јавне садржаје (зелене и парковске површине, дечија игралишта, спортске терене и друге јавне садржаје).

Укупна вредност израде предвиђених планова је више од 11 милиона динара, донација Европске уније износи 7.5 милиона, док локалне самоуправе израду планова кофинансирају са 3.5 милиона динара.

СКГО је партнер за имплементацију и корисник директног гранта за IPA 2016 програм „Подршка Европске уније инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома”, који финансира Европска унија, а корисник је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.  Програм има за циљ да унапреди позицију Рома и Ромкиња у локалним заједницама кроз спровођење приоритетних мера предвиђених Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња (5 посебних циљева Стратегије су образовање, становање, запошљавање, здравље и социјална заштита).

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]