Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Спроведена студија о баријерама у предузетништву младих

Објављено 17.05.2017.

Mapiranje prepreka za preduzetništvo mladihУ данашње време неретко налазимо да су дискурси о запошљавању младих прожети схватањем да предузетништво може бити један од начина борбе против незапослености младих људи. Међутим, покретање сопственог бизниса не долази спонтано већ се учи, гради, развија и стога захтева стварање повољног амбијента за пословање, односно успешно превазилажење различитих проблема и препрека које се на том путу сусрећу.

Шта отежава младим људима у Србији да се одлуче за предузетништво и своје пословне идеје преточе у реалност? Под покровитељством Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање, Центар за високе економске студије (ЦЕВЕС) је спровео студију у циљу мапирања баријера у предузетништву младих у нашој земљи. Студија је обухватала анализу извештаја и докумената релевантних за омладинско предузетништво и предузетништво уопште, као и преко 110 интервјуа са младим предузетницима, стручњацима и представницима владиног и невладиног сектора. На тај начин добијена је слика о тренутном стању која може и треба да послужи као основа за дијалог између свих заинтересованих страна, а у оквиру ког би се могли дефинисати закључци и смернице за практично деловање у правцу мотивисања младих на бављење предузетништвом и пружања одговарајуће подршке.

Кључни налази упућују да су недоступност и нестабилност извора финансирања, нетранспарентан и често променљив фискални и пара-фискални систем међу највећим препрекама са којима се млади суочавају приликом покретања сопственог посла. Недовољна информисаност и недостатак неопходних знања, вештина и способности такође представљају знатне потешкоће које се једним делом виде као последица тога што формално образовање својим механизмима не подржава развој предузетничког духа код младих.

Ови и остали резултати студије су презентовани 25. априла у просторијама Привредне коморе Србије у Београду. Презентација је била пропраћена панел дискусијом у којој су учествовали представници различитих институција и организација: амбасаде СР Немачке, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства економије, Министарства омладине и спорта, Привредне коморе Србије, Центра за високе економске студије, BEUM-а и LeanPay-а. Учесници су износили своје ставове и представљали решења чија примена предстоји у наредном периоду, а за која се сматра да могу допринети подстицању и подржавању предузетништва младих. Повећање уписних квота на техничким факултетима, увођење информационих технологија као обавезног предмета од 5. разреда основне школе, финансијска улагања у развој инфраструктуре и научно-технолошких паркова, увођење предузетничког образовања у школе, унапређивање сарадње између средњих стручних школа и привреде увођењем дуалног образовања су нека од поменутих решења.

Уколико желите да нешто више прочитате о студији и њеним резултатима, публикација је доступна на српском и енглеском језику.

Извор: odskoledoposla.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]