Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија и даље при дну европског индекса здравствене застите

Објављено 02.02.2015.

pulse-trace - ilustracijaУ Бриселу је 27. јануара представљен Европски здравствени потрошачки индекс (EHCI) за 2014. по којем се Србија и даље налази при дну европске лествице по квалитету здравствене заштите јер је заузела 33. место од укупно 37 земаља. Мане здравствене заштите у Србији и даље су необавештеност пацијената и неповољни исходи лечења док је међу помацима бољи приступ лекарима примарне здравствене заштите. Србија је у региону боље позиционирана од БиХ и Црне Горе. У укупном пласману, најбољу здравствену заштиту у Европи има Холандија.

Србија је са 473 бода од максималних 1.000 бодова у односу на 2013. годину напредовала за једно место.

Вођа истраживања Арне Бјорберг оценио је у Бриселу да остварени резултати одражавању “суморну свакодневицу” здравствене заштите у Србији, док се министар здравља Златибор Лончар захвалио запосленима у здравственом систему на напретку за једно место и изразио очекивања да ће “овакви резултати бити подстицај за још квалитетнији рад”.

“Сви индикатори исхода за Србију и даље су означени црвеном бојом, што је случај и са Румунијом”, казао је Бјорнберг.

Према његовим речима, основне одлике здравствене заштите у Србији и даље су необавештеност пацијената, слаб приступ и неповољни исходи лечења.

“Треба се усредсредити на побољшање основних функција, као што је смањење смртности код новорођенчади и решавање ‘југословенског наслеђа’ у виду неједнакости, корупције, слабог приступа и пренаглашености болничког лечења”, препоручио је Бјорнберг.

Он је казао да су приметни и помаци, као што је бољи приступ лекарима примарне здравствене заштите и побољшања у вези са подацима о делотворности.

Поводом објављивања резултата, министар здравља Србије изјавио је да би они требало да подстакну запослене у здравству да квалитетно и добро раде.

“Желео бих да захвалим свим запосленима у здравственом систему Србије који су допринели да се остваре овакви резултати. Морамо још више да радимо и да заједно са нашим пацијентима достигнемо бољи ниво здравствене заштите, јер је то наш заједнички интерес”, нагласио је Лончар, а саопштило Министарство здравља Србија.

У извештају се наводи да се чини да, након избора у априлу 2014, нова влада Србије улаже напоре да реформише здравствени систем и посебно се указује на именовање председавајућег “Доктора против корупције” за специјалног саветника у Министарству здравља.

Србија је у овогодишњем извештају оставила иза себе Босну и Херцеговину и Црну Гору, али и Румунију. Међутим, пред Србијом је још дуг пут до стања здравственог система попут оног у развијенијим блаканским земљама.

Холандија прва, БиХ последња

Најбоље позиционирана међу земљама Западног Балкана је Македонија, на 16. месту, са 700 поена, према 27. позицији и 555 поена у 2013. Албанија је 30. на листи са 545 поена, Црна Гора је 34. са 463 поена док је БиХ последња, на 37. месту.

На врху листе и даље је Холандија, са 898 од максималних 1.000 бодова, иза које следе Швајцарска, Норвешка, Финска и Данска. Холандија је једина земља која је међу прве три по квалитету здравствене заштите од када је пре десет година EHCI први пут објављен.

У извештају се истиче да се упркос финансијској кризи и мерама штедње европско здравство из године у годину поправља. Указује се на већи проценат преживљавања од срчаног удара, шлога и рака, као и на смањење смртности одојчади у земљама погођеним кризом.

Оно што не охрабрује, како се упозорава, јесте повећање јаза у домену здравства између богатијих и сиромашнијих европских земаља које је уочено и истакнуто и у извештају из 2013.

Како се наводи, девет земаља, све западноевропске, у овогодишњем индексу има више од 800 поена. За њима, са невеликом разликом, иду још три – Аустрија, Француска и Шведска, а након тога је “јасно видљив” јаз до следеће групе у којој су земље централне и источне Европе и Медитерана.

EHCI је постао стандард у праћењу савремене здравствене заштите још од свог почетка 2005. године.

Индекс се састоји од комбинације јавних статистика, анкета спроведених међу пацијентима и независног истраживања које је урадила организација Хелт консјумер пауерхаус (Health Consumer Powerhouse) са седиштем у Шведској. Та организација процењује делотворност здравствене заштите у Европи и Канади.

Извор: Бета, EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]