Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија показала посвећеност заштити људских права

Објављено 29.06.2018.

Savet za ljudska prava UNКанцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије 29. јуна је саопштила да је Савет за људска права УН усвојио на 38. заседању у Женеви извештај Радне групе за Универзални периодични преглед (UPR) за Републику Србију.

Србију су, на усвајању завршног извештаја, представљали директорка ове канцеларије Сузана Пауновић и шеф Сталне мисије Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви Дејан Златановић.

Радна група Савета за људска права UPR у извештају за Србију констатовала је да је наша земља показала посвећеност заштити људских права начином на који се припремала и учествовала у Трећем циклусу UPR.

Пауновић је оценила да је најбољи показатељ ове тврдње јачање институционалних капацитета у припреми за цео процес, јачање самог извештајног процеса, укљученост свих релевантних домаћих актера у припрему за Трећи циклус, као и висок ниво сарадње који је постигнут међу њима.

Према њеним речима, Србија ће и у будућности тежити томе да повеже процес извештавања ка уговорним телима Уједињених нација са Циљевима одрживог развоја, као и да остаје посвећена Универзалном периодичном прегледу и сарадњи са Саветом за људска права УН.

Србија је кроз Трећи циклус Универзалног периодичног прегледа (UPR) прошла у јануару ове године, и у овом процесу од држава чланица УН добила 190 препорука, од којих је прихваћено 175, а нотирано 15.

У дијалогу са делегацијом Србије учествовало је 86 земаља чланица УН, које су том приликом похвалиле постигнути напредак наше земље у претходне четири године у свим областима од значаја за остваривање људских права.

Пауновић је истакла да је Савет за људска права УН посебно нагласио значај успостављеног Савета Владе за праћење примене препорука уговорних тела УН за људска права, чији је рад умногоме олакшао израду извештаја Србије за овај циклус UPR.

Србија је једина држава у региону и једна од ретких држава у свету која има системски начин праћења свих препорука УН, који је похваљен и од Савета за људска права УН.

Шеф Сталне мисије Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви Дејан Златановић је, приликом усвајања извештаја радне групе, поновио да је Србија посвећена демократији и владавини права, као и да предузима све неопходне мере како би ојачала њихово спровођење у пракси.

Он је истакао и да сарадња са самим Уједињеним нацијама значајно доприноси промоцији и заштити људских права у Србији, док је сарадња са Канцеларијом Високог комесара за људска права, Канцеларијом УН у Србији и Мисијом ОЕБС у Србији, помогла у великој мери целом процесу у оквиру Трећег циклуса UPR.

Србија чврсто верује у механизме Уједињених нација, њихов позитиван утицај на друштва наших земља и шире, као и у њихов допринос регионалном и глобалном миру и стабилности. Овакав дијалог треба увек спроводити на један објективан, деполитизован и независан начин, као што су и сама људска права – универзална и неотуђива, закључио је Златановић.

Преузето са: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]