Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија постигла напредак у процесу интеграције Рома

Објављено 10.06.2016.

Romska zastava - ilustracijaДржавни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије Миодраг Поледица изјавио је 9. јуна у Бриселу да је у претходном периоду постигнут значајан резултат по питању интеграције Рома у Србији.

Поледица, који је представљао нашу земљу на званичном отварању пројекта “Интеграције Рома 2020”, истакао је да се припадници ромске националне мањине суочавају са великим проблемима у области здравства, образовања, становања и запошљавања.

Он је прецизирао да према евиденцији из 2011. године у Србији живи приближно 148.000 Рома који немају исти квалитет живота као просечни грађани.

У протеклом периоду се, како је подсетио, много радило на инклузији Рома, истичући да је наша држава веома активна по том питању, и на међународном и на регионалном плану.

Према његовим речима, у марту је усвојена Стратегија за инклузију Рома од 2016. до 2025. године, а постигнут је и напредак по питању становања и проблема расељавања Рома из неформалних насеља.

Веома је битно да имамо стандардизован и међународно признат начин на који се расељавају лица, која су њихова права и како могу да наставе свој живот и рад, објаснио је државни секретар.

Поледица је, говорећи о пројекту “Интеграција Рома 2020”, поручио да ће Србија бити равноправан партнер земљама западног Балкана које у њему учествују.

Он је упозорио на то да се Роми у Србији суочавају са проблемима које имају и други грађани, али су у ромској популацији израженији, због чега сва министарства и невладина тела морају да нађу начин да тај живот буде што бољи.

У Бриселу је  и званично почео регионални пројекат “Интеграције Рома 2020”, који финансирају Европска комисија и Фондација за отворено друштво.

Трогодишњи пројекат Савета за регионалну сарадњу заправо је наставак Декаде за инклузију Рома, а спроводиће се у земљама западног Балкана и Турској.

Најважнији циљ јесте смањење социјално-економског јаза између Рома и неромског становништва, а посебно ће се фокусирати на запошљавање, становање, здравство, образовање, грађанске регистрације, али и на питања дискриминације, сиромаштва и једнакост полова.

Извор: www.srbija.gov.rs

***

Савет за регионалну сарадњу, Фондација за отворено друштво и Европска комисија су у Бриселу заједно покренули иницијативу „Интеграција Рома 2020″. Догађај је окупио творце политика усмерених на Роме са Западног Балкана и из Турске, организације цивилног друштва из региона и представнике Савета за регионалну сарадњу, Фондације за отворено друштво и Европске комисије.

Комесар ЕУ за политику суседства и преговоре о проширењу је на покретању пројекта рекао: „Интеграција Рома је важан елемент процеса проширења. Земље ће пре приступања морати да остваре опипљиве резултате у области образовања, запошљавања, здравствене неге, становања и прибављања личних докумената. ‘Декада инклузије Рома’ је интеграцију ове мањине уврстила у политички програм: програм ‘Интеграција Рома 2020’ је наставак ‘Декаде’ у земљама проширења у којима овај програм настоји да постигне одрживе резултате на терену.”

У свом уводном излагању, оснивач и председавајући Фондације отворених друштава Џорџ Сорош је рекао: „Моје фондације су играле пресудну улогу у укључивању питања Рома у политички програм националних влада и Европске уније и ја се надам да ће нова иницијатива осигурати посвећеност  политичких лидера и државних службеника за постизање опипљивих резултата за Ромске грађане.” Он је додао и да „Роми морају остати главни приоритет земаља унутар и изван ЕУ.”

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић је изјавио да су ово тешка времена за све у југоисточној Европи. Време велике незапослености, сиромаштва и непредвидљивог и дугог пута европских интеграција. „Ова тешка времена погађају свакога, а нарочито угрожене – Роме. Регион мора да се креће пут европских интеграција са свим својим грађанима, а Роми на том путу не смеју бити изостављени. Циљ иницијативе ‘Интеграција Рома 2020’ је да постане водећи инструмент на путу ка инклузивности. У име Савета за регионалну сарадњу, обавезујем се да ћемо учинити све што је у нашој моћи како бисмо смањили социо-економски јаз између Рома и остатка популације на Западном Балкану и у Турској”, рекао је Свилановић.

Иницијатива се надовезује на постигнућа и дух „Декаде инклузије Рома 2005-2015”. Основни циљ пројекта је да помогне смањење социо-економског јаза између Рома и остатка популације на Западном Балкану и у Турској. Пројекат има за циљ и да инкорпорира специфичне циљеве интеграције Рома у редовни развој политика.

Пројекат се спроводи у: Албанији, Босни и Херцеговини, Бившој Југословенској Републици Македонији, на Косову*, у Црној Гори, Србији и Турској. Након покретања пројекта је уследио и први састанак именованих националних контакт тачака за Роме са представницима Европске комисије и ромских организација цивилног друштва са Западног Балкана и из Турске.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244/1999 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]