Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија је посвећена укључивању особа са инвалидитетом у политички живот

Објављено 31.03.2017.

Петнаестог марта 2017. године више од 80 представника Парламента, јавног и приватног сектора, независних институција, локалних власти, представника организација особа са инвалидитетом из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, организација за мониторинг избора,  учествовало је на Националној конференцији о политичком учешћу особа са инвалидитетом. Ова конференција је облежила завршетак пројекта Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом који реализује Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије, а финансира, агенција Америчке владе, USAID.

Овај осамнаестомесечни пројекат вредан 296.250 долара допринео је повећању политичког учешћа особа са инвалидитетом (ОСИ) у Србији на националном и на локалном нивоу. Поред тога, пројекат је развио капацитете организација ОСИ за вршење утицаја на законодавне и изборне процесе у њиховим заједницама, остварио је позитивне промене у изборним правилима, допринео је изменама закона и политика на националном нивоу, и подржао је сарадњу између локалних власти и организација особа са инвалидитетом у пет градова Србије (Нови Пазар, Пријепоље, Кладово, Бор и Неготин).

Председница Народне Скупштине, Маја Гојковић, подсетила да је Скупштина Србије у децембру 2015. године подржала пројекат и истакла да је поред закона о забрани диксриминације и забрани дискриминације особа са инвалидитетом, Скупштина Србије усвојила и законе о социјалној заштити, професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, употреби знаковног језика и кретању уз помоћ пса водича.

Такође формирана је парламентарна Радна група за оснаживање особа са инвалидитетом у политици. „Верујем да смо са овим пројектом и формирањем Радне групе направили значајне кораке, али то је само почетак борбе за већу друштвену и политичку укљученост особа са инвалидитетом”, истакла је Гојковић.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић је истакла да, како год да се заврши реформа државне управе, колико год она била успешна, она неће бити по мери свих својих грађана док не постоје рампе за прилаз особа са инвалидитетом свим локалним самоуправама, док они не могу да улазе у све своје институције.

„Кренућемо од Министарства за државну управу и локалну самоуправу које и даље нема прилаз, иако је ресорно Министарство. На томе сада радимо”, рекла је Брнабић.

На отварању скупа, Амбасадор САД-а, Кајл Скат је рекао да је CIL постигао много, али да остаје још много тога што Сједињене Америчке Државе и Србија могу да ураде када је у питању укључивање ОСИ у политички живот. “Особе са инвалидитетом у Србији чине око 8 посто становништва. Из угла развоја политичких партија посматрано, ово је довољно значајан број да би могао да промени ствари за било коју политичку партију која је у стању да придобије подршку особа са инвалидитетом.

Председник Републичке изборне комисије, Владимир Димитријевић рекао је да је ове године Републичка изборна комисија објавила смернице у којима се захтева да сва гласачка места буду приступачна свима.

Директорка Пројекта, Гордана Рајков рекла је да особе са инвалидитетом морају да учествују у политици ако хоће да утичу на доношење одлука.

„Политичари ће неке одлуке и мере доносити које морају, а не морају нужно да одговарају нашим потребама. Ако дамо свој допринос онда су веће шансе да ћемо сви заједно постићи боље резултате”, истакла је Рајков.

Више информација на www.cilsrbija.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]