Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија 2016. добија зелени фонд

Објављено 03.12.2015.

eco - ilustracijaСрбија ће 2016. добити зелени фонд за финансирање приоритетних пројеката у области заштите животне средине, најавила је 2. децембра државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић. Она је на представљању Прегледа стања животне средине у Србији рекла да се за достизање циљева у домену заштите средине мора имати одржив систем финансирања и да је то зелени буџетски фонд. Преглед стања животне средине Економске комисије УН за Европу показује шта је Србија урадила на заштити средине, као и на оно што тек треба да уради у домену регулативе, капацитета, контроле.

Говорећи на представљању Трећег прегледа стања животне средине у Србији (EPR), Божовић је рекла да очекује да зелени фонд заживи 2016. јер су у процедури закони који се тичу институционалног уобличавања тог буџетског фонда у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

“Наши закони тренутно су у Бриселу и чекамо од њих одобрење односно оцену и касније они иду према Скупштини и очекујемо да ће до краја године бити усвојени у Скупштини”, казала је Божовић за агенцију Бета додајући да то значи правни основ за успостављање фонда.

Она је напоменула да се у систему заштите животне средине и достизања циљева на терену мора имати одржив систем финансирања и да је то зелени фонд.

Када је реч о финансирању фонда, Божовић је указала на могућности од такси и наканада “загађивач плаћа”, као и на међународне донације, затим кредите и друге могућности.

Како је додала, “област је огромна, захтева огромна средства у односу на статус и планове у свих десет области, како је подељена област животне средине”.

Државна секретарка је истакла да предњачи директива која се тиче вода и директива управљања отпадом а одмах иза је директива о индустријском загађењу.

Као важну област у којој ће се “још више развијати и оснаживати” Божовић је навела климатске промене, посебно с обзиром на прошлогодишње поплаве.

Заштита средине за одрживи раст

Успостављање зеленог фонда треба да допринесе унапређењу заштите животне средине чије стање у претходним годинама показује Преглед стања животне средине у Србији који је припремила је Економска комисија УН за Европу (UNECE) у сарадњи са представницима националних институција.

Први преглед стања објављен је 2002. а други 2007. и од тада до трећег прегледа, како је оцењено, учињено је доста на успостављању политичког и законодавнног оквира за заштиту животне средине и код доношења “зелених” закона.

Ипак, како је речено на представљању Прегледа, још много треба да се уради, а “слабе тачке” на које је указано у извештају су институционални капацитети, финансијски инструменти и административни капацитети.

Као позитивно је оцењено усвајање постскрининг документа у преговорима са ЕУ који показује статус и планове у области заштите животне средине у Србији.

Постскрининг документ је усвојен како би се Србији омогућило да отвори поглавље 27 без услова односно мерила за отварање поглавља.

На скупу је речено да се у 2016-17. очекује доношење планских докумената у сваком сектору, пошто се питање заштите животне средине протеже на бројне области, а са циљем ефикасније заштите животне средине, јачања капацитета и унапређења мониторинга.

Руководилац програма у одељењу за животну средину (UNECE) Антоан Нунес рекао је да је циљ Прегледа да се земљи помогне, да се унапреди размена информација, ојача сарадња и унапреди заштита животне средине.

Преглед стања садржи оцене стања у осам поглавља и препоруке за Србију међу којима су спровођење регулативе за заштиту средине, интегрисање “зелене” економије у стратешке документе, успостављање националног савета за воду, усвајање и обезбеђење финансирања и спровођења стратегије за управљање водама до 2030.

Божовић је рекла и да је приоритет Србије управљање водама, с обзиром да само шест постројења у земљи ради по стандардима Европске уније, као и на чињеницу да се на сваки литар потрошене воде један литар баци. Следеће на листи приоритета у заштити животне средине је управљање отпадом а затим иду климатске промене.

Како је за Бету рекла начелница одељења за ЕУ интеграције и међународну сарадњу у области заштите животне средине у Министарству Гордана Петковић, на препорукама из Трећег прегледа стања животне средине у Србији већ се ради.

Тако су у 2015. урађени нацрти стратегије управљања водама до 2030. и измена закона о водама, као и подзаконски акти. Усвојене су и измене прописа о извештавању о управљању отпадом.

Представница UNECE Ивон Хигеро истакла је на представљању Прегледа да је заштита природне средине неопходна за здраву економију и нова радна места да су трошкови за економију и финансије неке земље много већи ако се не води рачуна о заштити природе, воде, тла, ваздуха.

“Напредак у испуњавању препорука UNECE значи и напредак ка одрживом развоју”, закључила је Хигеро а Божовић је додала да одрживи развој подразумева баланс између економије и заштите животне средине.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]