Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија 65. од 188 земаља по здрављу

Објављено 22.09.2016.

surgery - ilustracijaИсланд је на првом месту на листи од 188 земаља по здравственом стању становништва, а Србија је заузела 65. место, при дну европских земаља. Немачка је на 15. месту, Италија на 20, Аустрија на 31, Хрватска на 42. а Црна Гора на 51. месту. Земље су рангиране по 33 показатеља укључујући распрострањеност неких болести, пушења, алкохола, хигијени, али и ризику од смрти насилним путем.

У студији објављеној у британском медицинском журналу Лансет (Lancet) прати се напредак здравствених показатеља повезаних са Циљевима одрживог развоја Уједињених нација. Студију је спровео амерички Институт за мерења и процену здравља (IHME) из Сијетла, а финансирала фондација Бил и Мелинда Гејтс (Bill & Melinda Gates).

Показало се да је у свету остварен напредак у погледу смањења смртности мајки и беба и приступу контрацепцијии. Тако је више од 60% земаља достигло планирани циљ смањења смртности мајки (мање од 70 преминулих на 100.000 живорођене деце) и деце (25 смрти на 1.000 живорођених).

Циљеви у домену борбе против гојазности деце, брачног насиља и злоупотребе алкохола су још далеко, а ниједна земља није успела да у потпуности елиминише болести попут туберкулозе.

Смањен је број људи који су изложени здравственом ризику због квалитета воде и лоших хигијенских услова, а велики број земаља је повећао приступ основним здравственим услугама попут антиретровиралне терапије за вирус HIV и мрежа за комарце у циљу борбе против маларије.

Србија на зачељу Европе

Србија се налази на 65. месту, иза највећег броја европских земаља. У региону иза Србије су Бугарска (67. место) и БиХ (73).

Конкретно, Србија је најниже оцењена за испуњене потребе жена до 49 година за модерним начинима контрацепције, где је добила оцену 37 од 100. Ово је проблем целог региона, па је Македонија добила 17 поена, Албанија 10, Хрватска 34 а Црна Гора 31.

Проблеми су и стопа смртности као последица природних сила, где је добила оцену 40. Овај показатељ се мери у контексту циља Уједињених нација да се побољша положај, попут стамбених услова, најсиромашнијих слојева становништва.

Оцену испод 50 на скали од 0 до 100 Србија је добила и за стопу самоубистава (44), пушење (43), као и хигијену, односно удео људи који немају адекватну хигијену, односно не перу руке водом и сапуном (43 поена). Са друге стране, Србија је у „зеленој зони” у погледу доступности канализације, као и смртности због неадекватног приступа води и канализацији, где је добила 85 поена.

Добру оцену добила је и по покривености универзалном здравственом заштитом (89).

У изузетно доброј позицији је и по неадекватној ухрањености деце – по недовољном развоју услед неухрањености добила је оцену 91, по неухрањености 87, а нешто лошија је по прекомерној ухрањености деце – 65, што је и даље изузетно добар резултат у поређењу са боље рангираним европским земљама.

Део индикатора зависи и од географских и геополитичких околности, те је Србија као и друге земље овог поднебља добила максималан број поена за мали ризик од изложености становништву ратним сукобима, и показатеље о маларији и занемареним тропским болестима.

Из извештаја  проистиче да би Србија требало да унапреди и ситуацију са загађеношћу ваздуха ситним честицама  до 2,5 микрона где је добила оцену 51, ризик од насиља (55 од 100), и ризик повреда и болести на послу (60).

Евидентне социјалне разлике у САД

Од европских земаља, Шведска је на 3. месту, Велика Британија на 5, Финска на 6, следе Шпанија и Холандија.

Од земаља у окружењу најбоља је Хрватска, на 42. месту, следи Црна Гора на 51. месту, Албанија на 53 и Македонија на 61, док су иза Србије  Бугарска (67), Босна (73) и Румунија (74).

На зачељу су Централноафричка Република, Сомалија и Јужни Судан.

Будући да су критеријуми везани за миленијумске циљеве развоја, положај на листи је у извесној сразмери са богатством земље. Аутори студије су поредили социо-демографски индекс земље, који укључује приход по становнику, образовање и стопу плодности, и поредили очекиване резултате са налазима истраживање.

Показало се да је већина земаља западне Европе, Латинске Америке и делова источне и југоисточне Азије, као и Аустралије, имала и боље резултате од очекиваних у поређењу са социо-економским показатељима. Лошији резултати од очекиваних забележени су у подсахарској Африци, источној Европи и централној Азији, као и Северној Африци и Блиском истоку, али и у неким богатијим земљама попут САД.

САД су се нашле на 28. месту, а овај релативно скромни резултат последица је лоших показатеља за смрт услед насиља међу људима, HIV, распрострањеност алкохола, гојазност деце и самоубиства. Такође, САД има лошије резултате од већине других богатих земаља у погледу смртности мајки и деце, што одражава неравноправност у квалитетном приступу нези, наводи се у студији.

Аутор: С.В. и АФП, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]