Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Средњу школу уписује 22% ромске деце

Објављено 13.06.2017.

Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegracija povratnikaОбразовање је од кључне важности за инклузију Рома и њихово успешно запошљавање, а у Србији 69% ромске деце упише на време основну школу, а 22% настави образовање, речено је 12. јуна у Београду на конференцији на којој су представљени резултати пројекта чији је циљ боље образовање и запошљавање Рома.

Извршни директор Фонда за образовање Рома (REF) Надир Реџепи, који је реализовао пројекат, изјавио је да је од почекта Декаде Рома 2005. уложено 5,9 милиона евра, од чега 3,5 милиона за имплементацију разних пројеката, а 2,4 милиона за стипендирање студената.

У том периоду REF је имао око 33.000 корисника, од предшколског узраста до образовања одраслих, рекао је Реџепи.

Фонду су била отворена врата државних институција, школа и грађанског сектора, рекао је Реџепи и додао да су имали подршку око 60 донатора.

„Дугорочна стратегија до 2030. године је да се ове праксе и модели који показују резултате пренесу у системске политике у Србији и региону“, рекао је Реџепи.

Државни секретар у Министарству просвете Анамарија Вичек изјавила је да је образовање кључна карика која доноси одрживу инклузију и прекид круга сиромаштва и да се, према подацима Светске банке, један уложени динар у образовање ромске деце враћа троструко.

Вичек је рекла да 12% деце у ромским насељима има приступ књигама а 6% похађа предшколску установу. Основну школу на време уписује 69% ромске деце, 64% је завршава, а средњу школу уписује 22% ромске деце.

Међу мерама подршке које је спровело Министарство просвете су олакшане процедуре уписа у основну школу, израда индивидуалног образовног плана и давање стипендија, а неки од резултата су мање осипање ученика и бољи школски успех.

Од увођења афирмативних мера, средњу школу је од школске 2005/06. године уписало 4.135 деце, а завршило је више од 65% њих. Високу школу је од 2003/04. уписало 1.623 припадника ромске заједнице, рекла је Вичек.

Из буџета Србије, како је навела, за школску 2015/16. додељено је 176 стипендија ромским ученицима, а из буџета Министарства за ову школску годину додељено је 150 стипендија ученицима средњих школа.

Државни секретар у Министарству за рад Ненад Иванишевић истакао је да је неопходно добро образовање да би се обезбедио квалитетан посао.

„Немојте напуштати школовање како би за неколико година могли да причамо о квалитетном запошљавању“, рекао је Иванишевић и додао да је у протеклом периоду скоро 3.000 Рома завршило факултет.

Он је рекао да питање инклузије није питање за ромску заједницу него за српско друштво, чији је одговор да је свако добродошао без обзира на расну, верску, националну припадност.

Први секретар Амбасаде Немачке у Србији Јирген Шмид изјавио је да Немачка жели да допринесе томе да не дође до дискриминације и поспешивању инклузије Рома у образовању.

„Немачка је позната по томе да се образовање у нашој земљи заснива на дуалном систему, теоријском и практичном знању, и желимо да то спојимо и у Србији“, рекао је Шмид и додао да је веома важно омогућити деци да се укључе у систем образовања.

Истакавши да је Немачка највећи билатерални партнер по питању новчаних средстава у Србији, Шмид је рекао да је Берлин улагао и да ће наставити да улаже велика средства у Србији.

„Желимо да сви слојеви друштва и сви делови државе профитирају од наше сарадње“, рекао је Шмид.

Пројекат „Унапређивање могућности за образовање и интеграцију Рома, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграција повратника“ почео је да се примењује крајем 2006. године у сарадњи с Немачком развојном банком.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]