Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Стара Пазова обвезницама финансира вртић и школску салу

Објављено 30.04.2015.

Општина Стара Пазова најавила је 28. априла да ће од 4. до 19. маја кроз прву јавну емисију продавати обвезнице укупне вредности 125 милиона динара које ће моћи да купе сва правна лица и грађани из земље и иностранства. Биће то петогодишње динарске обвезнице индексиране у еврима са фиксном каматом од 6% годишње а прикупљена средства биће употребљена за капиталне пројекте потребне грађанима. У општини очекују да јавним пласманом обвезница стекну поверење грађана, као и инвеститора. То је друга понуда обвезница општине Стара Пазова која је пре годину дана емитовала обвезнице у истој вредности али за познатог купца.

“Из емисије муниципалних обвезница финансираће се изградња вртића ‘Радост’ у насељу Белегиш, спортска сала са кугланом у Основној школи ’23. октобар’ у насељу Голубинци, као и реконструкција и уређење центра у Новој Пазови”, казао је помоћник председника општине Стара Пазова Горан Савић.

Како је навео, реч је о динарским обвезницама индексираним у еврима са фиксном каматном стопом од 6% годишње и роком доспећа од пет година. Реч је о пласману 12.500 обвезница појединачне вредности 10.000 динара.

Обвезнице ће бити укључене и на отворено тржиште Београдске берзе, тако да ће инвеститорима бити омогућена ликвидност и пре доспећа обвезница.

“Ризик улагања у муниципалне обвезнице је низак јер општина гарантује својим буџетом да ће се новац инвеститорима исплатити”, казао је Савић и нагласио да додатну погодност представља то што је принос од муниципалних обвезница већи од приноса на орочене депозите у банци, а и не опорезује се.

Савић је подсетио да је то друга понуда обвезница општине Стара Пазова, након прве која је 2014 године, такође у вредности 125 милиона динара, била емитована за познатог купца.

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић оценио је да ће јавним пласманом обвезница средства моћи да се по најповољнијим условима искористе за капиталне пројекте потребне грађанима.

“На овај начин ћемо стећи поверење грађана, али и поверење инвеститора да улажу у општину”, казао је Радиновић и захвалио Сталној конференцији градова и општина (СКГО) и Уникредит банци на помоћи и подршци при реализацији емисије обвезница.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић истакао је да пример општине Стара Пазова показује како у Србији могу да се искористе сви финансијски инструменти за набавку средстава за капиталне пројекте, а истовремено представља и начин како да се локална самоуправа приближи грађанима.

Он је указао да је СКГО свим градовима и општинама који су до сада емитовали обвезнице пружила подршку кроз програм ЕУ Иксчејнџ (Exchange).

“Јавна емисија муниципалних обвезница Старе Пазове важна је и за друге локалне самоуправе јер показује како друге општине и градови могу да прикупе нова средства за капиталне пројекте”, рекао је Станичић.

Станичић је рекао и да је процедура за упис обвезница веома једноставна – довољно је да сви заинтересовани са личном картом дођу у било коју експозитуру Уникредит банке.

“Оно што је важно да напоменемо, јесте да ће се приликом исплате главнице и камате узимати у обзир и промена девизног курса у периоду од момента емисије обвезница до дана исплате”, истакао је Станичић.

Члан Извршног одбора Уникредит банке Енрико Вердоша оценио је да су муниципалне обвезнице ново тржиште за улагаче у Србији и изразио радост што његова банка на тај начин учествује у развоју локалне заједнице.

Вердоша је навео да ће обвезнице бити продаване у свим експозитурана Уникредит банке у Србији и додао да приликом њихове куповине банка неће наплаћивати никакву накнаду.

До сада су поред Старе Пазове муниципалне обвезнице за познатог купца емитовали и Град Нови Сад, два пута, и једном Град Панчево, а Град Шабац је први у земљи објавио јавну понуду за емисију тих дужничких папира.

Продаја муниципалних обвезница сматра се најповољнијим начином задуживања локалних самоуправа јер се исплаћују по нижој каматној стопи и с дужим роком отплате.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]