Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Стразбуршка декларација обавезала Европску унију да снажније подржи социјална предузећа

Објављено 13.02.2014.

teamworkДа ли ће и нови сазив Европске комисије после избора наставити стратегију развоја социјалне економије?

Социјална предузећа представљају значајан мотор друштвеног и економског развоја широм Европе, и као таква морају добити већу подршку – закључак је конференције која се одржала 16. и 17. јануара у Стразбуру у организацији Европске комисије.  Главни резултат конференције је Стразбуршка декларација коју је иницирао Европски комитет за запошљавање, друштвене афере и инклузију и усвојили учесници конференције, а која представља стратешки документ који дефинише приоритете и препоруке за деловање Европске комисије и Европског парламента у овој области. Заједно са 2000 учесника конференције из 70 земаља, представници организације Смарт колектив из Београда, учествовали су у дефинисању неопходних корака које Европска комисија мора да предузме како би подржала и оснажила развој социјалних предузећа и у усвајању декларације.

Међународна конференција о социјалном предузетништву „Социјални предузетници: Изнесите своје мишљење“, окупила је социјалне предузетнике, представнике организација које се баве развојем социјалног предузетништва као и представнике влада и европских институција из целе Европе, са циљем да поведе дискусију о досадашњим резултатима и приоритетима за даљи развој социјалног предузетништва. На конференцији су учествовали и високи европски званичници који су иницирали доношење Стразбуршке декларације и који су заслужни за интегрисање социјалног предузетништва у документа и стратегије ЕУ –  потпредседник Европске комисије Антонио Тајани, председник Европског парламента Мартин Шулц, Европски комесар за унутрашње тржите Мишел Барније и Ласло Андор, Комесар Европске комисије за запошљавање, друштвене афере и инклузију.

Учесници конференције сложили су се да је Европи потребан нови модел економског и друштвеног развоја, који ће бити правичнији, инклузивнији и одрживији. У доба економске кризе и изазова као што су старење популације, растућа незапосленост младих, климатске промене и раст неједнакости, Европи је потребно више социјалних предузећа – закључено је на конференцији. Социјална предузећа препозната су као бизнис модел 21. века који одговара на финансијске, друштвене, културне и еколошке потребе заједнице у којој послује. Социјални предузетници широм света данас нуде решења за опште проблеме – они стварају послове, нуде иновативне производе и услуге на тржишту и промовишу одрживију економију.

Политички лидери сложили су се да постоји потреба за великом променом – ,,економија није средство за богаћење неколицине, већ за постизање правичности за све“, истакао је Мартин Шулц председник Европског парламента. Комесар Европске комисије Мишел Барније поручио је да: „Стразбуршка декларација потврђује који су кључни кораци за развој новог модела европског раста, и она треба да инспирише представнике европских институција, држава и заједница да склапају партнерства која ће омогућити одрживији и инклузивнији раст у Европи у наредним годинама. ‘’

Учесници конференције сложили су се да Европска унија треба снажније да се ангажује на свим нивоима у креирању низа мера и политика које ће подржати стварање екосистема погодног за развој социјалне економије. Кључна препорука Стразбуршке декларације је да је неопходно  подстицати партнерства између чланица, регионалних и локалних власти, организација цивилног друштва и других кључних страна у области социјалног предузетништва, као и да је неопходно оснажити капацитете социјалних предузећа и подстаћи размену информација и знања. Значајно је и да ЕУ настави да пружа финансијску подршку социјалним предузећима кроз различите фондове и мере. Усвајањем одређених регулатива и мера ЕУ би могла да помогне социјалним предузећима да постану конкурентнија на тржиту вредном преко 450 билиона еура, у областима едукације и пружања здравствене и социјалне неге. За одрживост социјалних предузећа значајно је и да настави да кроз велике структуралне фондове подржава њихов развој, али и да оснажи владе држава и локалне власти да искористе ову прилику и омогуће социјалним предузећима приступ овим средствима. Једна од мера је и да ће ЕУ упутити препоруку свим земљама чланицама да усвоје стратегије социјалне економије.

У Србији је у последњих пар година приметан раст броја социјалних предузећа и све веће интересовање за ову тему. Средином прошле године Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Народне скупштине Републике Србије, изашао је са Предлогом закона о социјалном предузетништву који је у супротности са самим концептом предузетништва и враћа државу као кључног актера у даљем развоју социјалног предузетништва, чак и у овој области која би морала да стимулише предузетничку иницијативу. Предлог Закона је и након великих критика и неслагања на јавном слушању ушао у процедуру Народне скупштине. „Стразбуршка декларација показала је спремност свих кључних актера у Европи да заједно и посвећено раде на подстицању развоја овог сектора. Надамо да ће и нови сазив Европске комисије после избора наставити стратегију развоја социјалне економије, као и да ће Србија препознати значај социјалног предузетништва а  да ће сам процес ЕУ интеграција бити подстицај томе”– поручили су из Смарт колектива.

Извор: www.smartkolektiv.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]