Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Уводиће се службеници за ЕУ у Србији

Објављено 18.06.2015.

europe - ilustracijaУспешне европске интеграције су немогуће без активног учешћа локалних самоуправа, речено је 17. јуна на форуму Утицај процеса приступања ЕУ на локалне самоуправе у Србији. Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић рекла је да су држави неопходне анализе и процене локалних самоуправа у погледу рокова и новца који су потребни за прилагођавање са ЕУ, и да њихов значај расте са напредовањем интеграција. Она је најавила да ће бити уведени и службеници за ЕУ у локалним самоуправама, будући да је то предвиђено нацртом закона о локалној самоуправи.

“Једна од насих старих идеја – европски службеник – је нашла место у предлогу закона (о локалној самоуправи). Надамо се да ће она бити спроведена и у пракси”, рекла је Мишчевић, објаснивши да је улога тих службеника да прате усклађивање и координирају активности.

Увођење европског службеника предложила је Стална конференција градова и општина. Према овој иницијативи, то не подразумева додатно запошљавање, већ је могуће задужења у вези са ЕУ расподелити постојећим службеницима.

Оваква иницијатива добија на значају уколико се зна да ће локалне самоуправе имати директне обавезе у вези са усклађивањем у великом броју преговарачких поглавља са ЕУ, али и да ће се и у другим областима суочавати са индиректним утицајем.

У многим областима, попут јавних набавки и државе помоћи, једнаку обавезу имају сви носиоци власти и корисници јавног новца, укључујући и локалне самоуправе.

Са друге стране, осетиће и индиректне последице усклађивања прописа са ЕУ у неким поглављима и мораће да се баве решавањем ситуација које настану као последица прилагођавања. Како је навела, може се догодити да дође до затварања одређене фабрике, а онда ће локална самоуправа морати да спроводи социјалне програме и друге мере.

Локалне самоуправе све значајније

Мишчевић је истакла да је значајна помоћ Сталне конференције градова и општина СКГО у припреми процене могућих рокова за примену прописа и трошкова усклађивања, што је коришћено током аналитичког прегледа стања – скрининга, а сада ће добити још више на значају.

“Сада се припремамо за отварање преговарачких поглавља, када је потребно више знања и капацитета и аналитичких података”, рекла је она.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је у припреми преговарачких позиција Србије, у којима се предлажу рокови за примену прописа, изузетно важно мишљење и анализа локалне самоуправе о могућностима за спровођење преузетих обавеза.

Она је навела да би требало период приступања искористити за јачање капацитета за коришћење европских фондова, да се не би догодило да Србија по приступању не буде у стању да повуче знатно већа средства.

За локалне самоуправе ће бити посебно важно да се припреме за коришћење фонда за пољопривреду IPARD за који су планирани први позиви следеће године, рекла је Јоксимовић и додала да је за следећу годину планирано 10 милиона евра, а до краја 2020. године 175 милиона евра.

СКГО: Заинтересовани смо за 21 поглавље

Да би дале свој допринос, локлане самоуправе чланице СКГО се кроз преговарачке групе укључују у рад преговарачких група за поглавља.

Председник СКГО Зоран Перишић рекао је да је СКГО до сада узела учешће у припремама за четири групе, али да су заинтересовани за већи број удела.

“Ипак, с обзиром на то да је идентификовала 21 сматрамо да је од изузетне важности да локална самоуправа нађе место и у другим преговарачким групама”, рекао је он, додавђи да је без тога немогуће изградити добре преговарачке позиције.

Саветник у Амбасади Шведске у Србији, Торгни Свенунгсон рекао је да је искуство Шведске показало да најмање 60% одлука и активности на локалном нивоу под утицајем одлука ЕУ, или оне на њих утичу на неки начин.

Рекао је да Шведска у локалним самоуправама именовала ЕУ координаторе чија улога је била и да обучавају колеге и припремају пројекте за европске фондове.

“Првих годину дана чинило се да земља покушава да приграби било шта од финансија. После неколико година локалне самоуправе су заузеле други приступ определивши се за пројекте који су више одговарали њиховим развојним приоритетима”, рекао је он.

Аутори: С.В. и М.П., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]