Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Удружењу Атина престижна америчка награда за допринос раду са децом жртвама трговине људима

Објављено 09.05.2014.

atina_nagradaУдружење Атина добитник је престижне награде (Global Catalyst Award) за допринос раду са децом жртвама трговине људима коју додељује амерички Глобални фонд за децу. Награду је директорки Атине Маријани Савић на свечаној прослави у Њујорку уручила представница Hilton Worldwide. Ове године, на светском нивоу, награду је добило шест организација цивилног друштва које су имале највише утицаја у заштити деце и младих у њиховим заједницама а Атина је једна од њих.

„Награда Глобалног фонда за децу дошла нам је у правом тренутку, баш када Атина обележава десет година рада. Ова награда заокружује сав наш труд и напоре и доказ је да је успех који смо постигли препознат, а такође значи и да смо на добром путу. Тај пут јесте трновит јер нам је преко потребна подршка за програме који не смеју да функционишу по пројектној основи као што је то случај сада и који морају бити обезбеђени у виду дугорочне подршке деци и младима, жртвама трговине људима у Републици Србији. Атина се уз подршку Глобалног фонда за децу у протеклих седам година значајно развила и порасла, не само као организација, већ су и наши програми квалитетнији због те континуиране подршке. То је порука свим донаторима да је то прави начин да инвестирају. Наши програми нису намењени само деци жртвама трговине људима, већ свој деци која су у ризику од разлитичих врста искоришћавања, која су трпела насиље и која припадају најостељивијим групама у Србији,“ рекла је приликом уручивања награде директорка организације Атина, Маријана Савић. Према њеним речима, Атина је само у 2013. години пружила подршку за преко 70 деце и младих који су корисници програма ове НВО. Поред њих помоћ и подршка пружени су за још 136 секундарних корисница и корисника, осносно чланова породица жртава трговине људима, на територији целе Србије у сарадњи са бројним организацијама и институцијама које раде са децом у ризику. „Та деца и ти млади, иако имају искуство и преживели су ситуацију трговине, имају своје снове, амбиције, имају свакодневни живот, и ми смо ту да испратимо тај процес, и да заједно са њима видимо на који начин да се организујемо и помогнемо им да изађу на пут који су изабрали.“

Атина већ седам година сарађује са Глобалним фондом за децу на пољу директног рада са децом која припадају различим рањивим групама. Од оснивања 2004. године Атина пружа помоћ и подршку најугроженијој деци и обезбеђује им медицинску, психолошку и правну помоћ; подршку у образовању и решавању грађанско-правног статуса; привремени смештај, укључивање у рад група самопомоћи као и едукативне и друге радионице за (потенцијалне) жртве трговине људима и других облика искоришћавања. Атина организује едукације у циљу оснаживања институција и организација за пружање адекватне подршке жртвама трговине људима и учествује у истраживањима феномена трговине људима. Глобални фонд за децу ради на унапређењу достојанства и положаја деце и младих широм света. Њихова мисија се заснива на пружању подршке иновативним организацијама у локалним заједницама које раде са децом која су данас у свету најнезаштићенија.

Извор: atina.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]