Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Узгајање јагода обезбедило сталне приходе породицама на југу Србије

Објављено 15.10.2013.

optimist_bosilegrad_001У жељи да своје суграђане подстакне на активну улогу у развоју локалне заједнице, удружење “Оптимист” из Босилеграда решило је да помогне комшијама у тешкој материјалној ситуацији, обезбедивши им земљу и пластенике, али и оспособљавајући их да сами могу да се баве производњом и продајом јагода.

Општину Босилеград, која се налази на самом југу Србије, последњих деценија највише карактерише смањење броја становника, незапосленост, сиромаштво и недовољни привредни раст. Више од половине пољопривредног земљишта у Босилеграду се не обрађује, а чак половина радно способног становништва је незапослена и спада у социјално угрожене категорије.

Удружење Оптимист, организација грађанског друштва из Босилеграда, фокусирана на подизање свести грађана о неопходности преузимања активне улоге у развоју локалних заједница, решила је помогне својим комшијама који су у тешкој материјалној ситуацији, обезбеђујући им земљу и пластенике, али и оспособљавајући их да сами могу да се баве производњом и продајом јагода.

Овај пројекат, који је омогућен кроз програм “Социјално предузеће” Траг фондације, у оквиру пројекта “Грађанско друштво за будућност” Америчке агенције за међународни развој (USAID), а који спроводи Институт за одрживе заједнице (ISC), обезбедио је стабилан приход за 10 породица у Босилеграду.

Шта су урадили у старту?

Окупили становнике и власнике парцела, како би разговарали о доступности земљишта које се не обрађује. Уз подршку ЈП Дирекција за грађевинско земљиште и путеве Босилеград, потписани су уговори којима је грађанима омогућено коришћење 10 парцела на период од две године.

У исто време, Оптимист је сарађивао и са Центром за социјалну заштиту како би развио критеријуме за потенцијалне кориснике који би узели у обзир величину домаћинства, број радно способних чланова домаћинства, број деце, некретнине у власништву, просечна примања и претходна искуства у пољопривреди.

Посебна пажња је посвећена и ромској националној мањини. Након дефинисања критеријума, објављен је јавни позив за подношење пријава.

Након завршене селекције, изабрано је десет корисничких породица са укупно 50 чланова, од чега је 6 породица ромске националности. Земља је узорана, пластеници постављени, а изграђени су и системи за наводњавање.

optimist_bosilegrad_002Оптимист је сарађивао са више институција локалне власти, које су великодушно подржале пројекат у овој фази: Дирекција за грађевинско земљиште и путеве донирала је машине, Завод за пољопривреду из Врања одржао је две радионице како би кориснике обучио шта је потребно за ефикасну пластеничку производњу јагода, док је Институт за пољопривреду извршио анализе земљишта под пластеницима.

Такође, Удружење Оптимист је успело да прикупи и више од 8.000 долара од локалног становништва и привредника.

Након детаљне припремне фазе и пажљивог гајења, породице су успеле да имају четири успешне бербе јагода, а четири међу њима су изградиле по још један пластеник од прихода од продаје. Продајом јагода, породице су просечно зарадиле више од 500 евра у 2012. години.

Пројекат Удружења Оптимист вишеструко је допринео Општини Босилеград. Локална управа је у поступку формирања Већа за борбу против сиромаштва. Поред тога, као резултат напорног рада и ентузијазма чланова Удружења Оптимист, жеље за знањем и способности корисника, великодушној помоћи локалних институција, Траг фондације, ISC-а и USAID-а, десет породица из Босилеграда економски су оснажене кроз алате, вештине и средства које су добили. Овај пројекат се заиста показао као трачак наде у тешким временима у Србији.

(Текст је преузет са сајта www.iscserbia.org, уз љубазну дозволу Института за одрживе заједнице (ISC).)

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]