Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Упознајте финалисте Social Impact Award Србија 2017!

Објављено 28.06.2017.

social_impact_award_serbia_logoОво су младе наде социјалног предузетништва у Србији – 10 тимова који окупљају 29 младих људи прошло је селекцију SIA жирија и добило карту за тромесечну инкубацију.

Инклузија особа са инвалидитетом, урбано баштованство, приступачно становање – само су неке од тема којима се баве SIA финалисти. Они ће проћи кроз тромесечни програм инкубације који подразумева интензивни bootcamp, радионице, индивидуалне сесије, вебинаре и менторски програм, а све то са циљем постављања и тестирања бизнис модела. Након интензивног рада, 3. октобра биће додељене награде оним финалистима који су највише напредовали током инкубације.

У наставку можете пронаћи више информација о томе ко су финалисти Social Impact Award 2017 Србија и шта они раде.

SIA 2017 ФИНАЛИСТИ

Big Green Consulting
Лука Пејановић, Никола Крловић

Пружемо еколошке консултације на органски и неинвазивни начин путем еколошког инжењеринга. Еколошки инжењеринг се дефинише као дизајн, посматрање и стварање здравог екосистема, уз помоћ органских и биолошких третмана уместо интензивног, грађевинског приступа, који не лечи екосистем, већ га мења у чистију али опет уништену, варијанту животне средине. Крањи циљ ове струке је да се направи екосистем који би сам функционисао, а да не ремети нормалан ток људског живота у близини.

Читај ми
Милана Дундић, Милица Дундућ, Тијана Даздаревић

„Читај ми“ има за циљ економско оснаживање тешко запошљивих категорија људи и њихову социјалну инклузију и учешће на тржишту рада. Идеја је да пружимо услугу читања књига, скрипти или било ког другог писаног текста који корисници желе, коју ће омогућавати запослени у нашем социјалном предузећу, а које ће чинити људи из тешко запошљивих категорија. На тај начин допринећемо њиховом економском оснаживању и интеграцији у друштво. Корисници услуга су слепи и слабовиди људи, студенти, средњошколци и млади запослени. Корисницима ће аудио формати бити доступни преко сајта и мобилне апликације. Главне карактеристике услуге биће висок квалитет и приступачна цена.

EYEPHONES
Анђела Коцић

EYEPHONES наочаре подижу безбедност глувих особа у саобраћају. У оквир наочара су уграђене LED диоде које светлосним сигналима упозоравају корисника о непосредној опасности. Упозорење ће активирати они звуци чија се јачина процени као опасност (нпр. сирена аутомобила на одређеној удаљености, звук воза који се приближава, шкрипање гума, итд..).

FilterApp
Данило Грбовић, Катарина Ђурковић, Лана Хаџи-Николић, Мина Радончић, Наташа Шкрбић

Српска престоница је обогаћена обиљем културних догађаја, чија је ниска посећеност последица мањка видљивости ових садржаја. Овај проблем, осим што утиче на становнике и посетиоце Београда, такође утиче на установе културе и саме уметнике који своје радове представљају београдској публици. FilterApp омогућава већу видљивост свих поменутих група и помаже промоцију и развој културних садржаја Београда. FilterApp је бесплатна мобилна апликација намењена промоцији културе и културних догађаја у Београду. Корисник кроз апликацију има приступ обједињеним информацијама о свим актуелним културним дешавањима која обухвата садржаје свих установа културе – на једном месту. Корисници путем свог налога могу направити листу догађаја који их интересују. Такође постоји могућност ”филтрирања“ – корисници селектују коју врсту догађаја или институције желе да посете, датум када то желе да учине и да ли желе посета догађају буде бесплатна – и FilterApp ће показати само такве догађаје! Filter App је од недавно доступан за андроид уређаје – скините апликацију са овог линка.

Камп за све
Милош Потић, Наталија Жикић

Желимо да креирамо прву локацију доступног туризма у Србији уређењем 2 камп кућице које могу користити особе са инвалидитетом (параплегичари, слабовиди, глувонеми). Ми нудимо боравак на планини доступан СВИМА (преноћиште и спортске слободне активности за особе са инвалидитетом). Индиректно, иза наших производа и услуга крије се важна социјална мисија у оквиру које настојимо да променимо свест грађана и запослених у турустичком сектору у погледу рада са особама са инвалидитетом.

Mini Home
Ана Душмановић, Јелена Којић, Јелена Станковић, Маја Копта, Михаило Сладоје, Никола Арсић, Стефан Милићевић, Тијана Савић

Mini Home представља минималну стамбену јединицу чије су главне одлике транспортабилност и једноставност за склапање. Ова јединица може бити решење за социјално и економски угрожене групе, у случајевима елементарних непогода, миграција и других кризних ситуација које проузрокују проблем стамбеног питања. Јединица се такође може користити и као кућица за студента, кућица за игру у дворишту, склониште на неком удаљеном месту, смештајна јединица на фестивалу и у камповима. Ова стамбена јединица може бити некоме дом, некоме привремено решење, а некоме и стил живота.

Pirate Art
Арсен Арсеновић, Божидар Миливојевић, Марија Ерић, Никола Матић

Pirate Art се бави производњом козметичких облога за особе које користе протетичка помагала екстремитета. Куповином овог производа особе са хендикепом ће моћи да заштите и улепшају своју протезу што ће им дати више самопоуздања, потпомоћи њихову социјализацију и социјалну инклузију. Планирамо да запослимо особе са хендикепом које би учествовале у изради ових производа у складу са ширењем обима посла.

Радионица сапуна „Врњачки сапун“
Слободан Цветковић

Радионица „Врњачки сапун“ је настала као спој традиционалног и модерног са жељом да запошљава младе особе са инвалидитетом како би својим радом постали равноправни чланови друштва. Сваки сапун је ручно прављен и сачињен од квалитетних природних уља уз различите мирисне ноте. Оно што га чини уникатним јесте облик који је јединствен за локалитет Врњачке Бање. Сапуни су еколошки производи и потпуно природно средство за прање, заштиту и негу коже. „Врњачки сапун“ има визију за успостављањем јединства тела и духа, као и да буди сећања на заборављена богатства природе.

То умем и ја!
Наташа Ковачевић

Идеја је израда и продаја едукативног материјала и игара за децу и одрасле са посебним потребама, а у циљу смањивања незапослености одраслих особа са сметњама у развоју. У самој производњи би радиле особе са посебним потребама, првенствено особе са интелектуалном ометеношћу и на тај начин би стицали праксу у раду, да би касније могли да се запосле код других послодаваца. На овај начин желимо да покажемо да и ове особе могу да раде, зарађују и буду пуноправни чланови друштва.

UrbiGo
Александар Варничић, Ања Чарапић

UrbiGo је вертикална урбана башта намењена становницима градова, која омогућава корисницима гајење здраве, свеже и органске хране у сопственом дому. Изграђена од еколошких материјала, на економичан начин користи урбане, градске просторе станова, компанија или других институција где се може инсталирати. Поред решавања еколошког проблема недовољно заступљене урбане пољопривреде у Србији, у шивење материјала за UrbiGo башту укључене су жене, кориснице сигурних кућа, које припадају категорији теже запошљивих лица и које се на овај начин економски јачају и подржавају. Ања је недавно примљена на програм YES – Youth Encounter on Sustainibility, веома компететитиван програм за младе људе који раде на одрживим пројектима. Међутим – потребна јој је финансијска помоћ да би учестовала у програму – помозимо јој донацијом на овом линку!

Велико хвала члановима SIA жирија:

Бранка Новчић Кораћ (Факултет организационих наука), Душан Вукановић (ICT Hub), Душан Шапоња (Циклотрон), Душан Чавић (Циклотрон), Ивана Станчић (Смарт Колектив), Јована Паљић (Coca-Cola Hellenic Bottling Company Serbia) и Сања Митић (Економски факултет у Београду) на издвојеном времену, труду и помоћи у избору најперспективнијих идеја!

Извор: socialimpactaward.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]