Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Уручени сертификати за 174 педагошка асистента

Објављено 21.10.2016.

pedagoski_asistenti_kg_dodela_sertifikata_1Мере образовне политике Владе усмерене на већу укљученост ромске деце у образовни систем дају значајне резултате, истакла је Сузана Пауновић, обраћајући се присутнима на додели сертификата педагошким асистентима. На свечаности која је организована на Универзитету у Крагујевцу, у оквиру пројекта “Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома”, Пауновић је истакла да педагошки асистенти, запослени у основним школама и предшколским установама, обављају значајан посао пружајући подршку деци из социјално угрожених група и ромској деци, како би им се обезбедио континуитет квалитетног образовања.

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић је истакла да је током 2008. године започео програм увођења педагошких асистената у систем образовања Републике Србије. На крају 2008. године имали смо 74 педагошка асистента, а данас их је 175 у образовном систему Србије.

– У претходном периоду организовани су програми стручног усавршавања свих педагошких асистената кроз осам модула у оквиру пројекта ,,Овде смо заједно – европска подршка за инклузију Рома“ који финансира Европска унија и спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији, истакла је Пауновић.

Према речима Пауновић, радом првих мобилних тимова за инклузију Рома и уз пуну подршку педагошких асистената, у предшколске установе је за само годину дана уписано 1.300 деце, што је од посебног значаја, имајући у виду да се досад пажња није посвећивала припремама за образовање, а што је за резултат имало велику стопу напуштања школовања. Применом мера афирмативне акције од 2003. на факултете и високе школе уписано је 1.782 студента и 3.438 средњошколаца и установљен систем праћења редовности похађања и постигнућа ученика. Како би били мотивисани да наставе школовање, у претходне две школске године обезбеђено је додатних 1.025 стипендија за ромске средњошколце, истакла је Пауновић.

– Образовање је предуслов за излазак Рома из сиромаштва и због тога је веома важно континуирано праћење али и подршка раду педагошких асистената, прикупљање резултата рада са терена и развијање мреже педагошких асистената, закључила је Пауновић.

Мирјана Максимовић, пројектни менаџер, Делегација ЕУ у Србији је истакла да европска подршка за инклузију Рома износи 11 милиона евра, а да ће до краја године та подршка износити око 20 милиона евра.

Јан Луенебург, шеф одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС-а у Србији, је у име имплементационог партнера истакао да је концепт педагошких асистената најбољи показатељ да ромски ученици остану у школи. Он је напоменуо да мобилни тимови дају велики допринос у инклузији Рома и да ће се мрежа мобилних тимова проширити.

Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине је честитао на програму сертификације и пожелео свим педагошким асистентима пуно среће у даљем раду. Михајловић се захвалио Влади Србије на посвећености у решавању питања инклузије Рома истичући да се само заједничким радом може доћи до оваквих резултата.

Европска подршка за инклузију Рома је пројекат вредан 4,8 милиона евра, пројекат који финансира Европска унија и спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији, обезбеђује подршку институцијама Републике Србије у побољшању положаја Рома у следећим областима: приступ основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и креирању послова. Најважнији партнери пројекта су Канцеларија за људска и мањинска права, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Ромски нациоанлни савет, Стална конференција градова и општина, НВО Praxis, Фонд за образовање Рома, Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]