Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвајање закона о родној равноправности до краја године

Објављено 07.05.2015.

sednicaПотпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела Владе Србије за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да је то тело формирало радну групу за израду закона о родној равноправности, који треба да буде завршен до краја ове године.

Михајловић је на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Скупштине Србије, на којој је представљен Посебан извештај о дискриминацији над женама, најавила да ће бити формирана радна група и за усклађивање кривичног и породичног закона.

Она је истакла да је питање родне равноправности питање развоја земље, уз оцену да је у том смислу пуно посла пред тим телом и Владом Србије.

Заједничким радом владиног и невладиног сектора планирамо да донесемо закон о родној равноправности и стратегије у тој области. Суштина и мој позив је да то радимо заједно, јер није могуће причати о родној равноправности, нити о борби против дискриминације, ако се не укључе сви наши партнери, поручила је Михајловић.

Невладин сектор је на том пољу пуно урадио, указала је она и додала да ће његови представници бити чланови радне групе, као и да ће се у том смислу радити и на члану који се односи на прогањање, будући да насиље над женама није само физичко насиље, већ и прогањање.

Потпредседник Владе је напоменула и да ће нова законска решења, након што буде завршен рад на њима, бити стављена на јавну расправу, јер је Координационом телу и Влади Србије важно да имају консензус о тим питањима.

Такође, она је додала и да ће Координационо тело, у сарадњи са Женском парламентарном мрежом, радити на контроли примене закона.

Михајловић је истакла да је потребан заједнички рад на правном оквиру и неговању политичке климе за заустављање дискриминације над женама и борбу за родну равноправност.

Наша намера није само да причамо него да зауставимо дискриминацију над женама, поновила је она и навела да дискриминација у реалном животу и те како постоји, али да извештај говори и о томе колико је Србија урадила у тој области.

Много тога је већ урађено, истакла је она и упутила позив на заједнички рад, посебно у години када се доноси нови закон о родној равноправности и стратегија у тој области.

Улога Координационог тела за родну равноправност, како је нагласила, јесте и подршка и владином и невладином сектору, а сви заједно треба да дају велку подршку институцији повереника за заштиту равноправности.

Преносећи лична искуства о положају жена у друштву и предрасудама које владају, Михајловић је рекла да је у Србији више од половине жена незапослено, да су мање плаћене и да трпе насиље у породици и партнерско насиље.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Скупштине Србије Мехо Омеровић оценио је да је Србија у борби против дискриминације постигла значајан напредак, али да је у стварном животу положај жена далеко од оног гарантованог законом и конвенцијама.

Омеровић је, наводећи да је најтежа последица дискриминације над женама насиље, рекао да велики допринос побољшању положаја жена могу дати скупштински одбор и Женска парламентарна мрежа.

Он је исказао захвалност Невени Петрушић на петогодишњем раду на изградњи институције повереника за заштиту равноправности.

Седници одбора присуствовали су и представници министарстава, међународних организација, амбасада, Делегације ЕУ у Србији, цивилног друштва, Женске парламентарне мреже, директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић, заштитник грађана Саша Јанковић и повереник за заштиту равноправности Невена Петрушић.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]