Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвојена Директива о приступачности сајтова јавне управе у државама ЕУ

Објављено 01.11.2016.

media - ilustracijaНа дан 26. октобра 2016. године Европски парламент одобрио је директиву којом се Интернет стране и мобилне апликације органа у јавном сектору чине приступачнијим. То значи да ће особе са инвалидитетом – нарочито лица са оштећењима вида или слуха – имати бољи приступ Интернет странама и мобилним апликацијама јавних служби.

Директиву је прво предложила Комисија 2012. године. Након преговора између Европског парламента, Савета и Комисије, у мају 2016. године остварен је договор о ажурираној верзији директиве, коју је Савет усвојио у јулу 2016. године. Након позитивног гласања Европског парламента, директива ће ускоро ступити на снагу, а државе чланице имаће 21 месец да пренесу директиву у национално законодавство.

Правила садржана у директиви одражавају непрестани рад Комисије на изградњи социјалне и инклузивне Европске уније, у којој сви Европљани могу у потпуности да учествују у дигиталној привреди и друштву.

Текст директиве:

  • покрива Интернет стране и мобилне апликације органа у јавном сектору уз ограничен број изузетака (нпр. емитери, живи пренос),
  • односи се на стандарде којима се Интернет стране и мобилне апликације чине приступачнијим. На пример, ти стандарди предвиђају да би за све слике требало да постоји алтернативни текст, или да се Интернет стране могу користити без миша, којег поједина лица са инвалидитетом тешко користе,
  • захтева редовно праћење и извештавање о Интернет странама и мобилним апликацијама у јавном сектору од стране држава чланица. Ове извештаје је неопходно доставити Комисији и учинити јавним. Директива о приступачности на Интернету, уз Европски закон о приступачности предложен у децембру 2015. године (изјава за штампу) који покрива много шири низ производа и услуга, део су напора Комисије да помогне особама са инвалидитетом да у потпуности учествују у друштву.

Додатне информације:

  • Европски стандард за услове приступачности при јавној набавци ИКТ производа и услуга усвојен је у фебруару 2014. године. Приступите најновијој верзији Европског стандарда.
  • Европска комисија представила је у децембру 2012. године свој предлог директиве о приступачности интернет страна у јавном сектору, дајући заједничка правила за све државе чланице.
  • Европска стратегије за особе са инвалидитетом 2010-2020 ослања се на Конвенцију УН и садржи активности у низу приоритетних области, укључујући приступачност на Интернету, са циљем „да се осигура приступачност робе и услуга, укључујући јавне услуге и асистивне алате за особе са инвалидитетом“. Чланом 9. Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом државе чланице и ЕУ обавезани су да предузму одговарајуће мере да обезбеде приступ особама са инвалидитетом, по истом основу као и другима и између осталог, информационим и комуникационим технологијама, укључујући Интернет.

Приступачност је постала нарочито важна због експлозивног раста количине информација на Интернету и интерактивних услуга које се пружају на Интернету и путем мобилних апликација: online банкарство и куповина, коришћење јавних услуга, комуникација са родбином и пријатељима… Недостатак или непостојање приступачности доприноси искључењу или делимичном искључењу бројних лица из друштва.

Повећање приступачности Интернет страна и мобилних апликација доводи до бољег корисничког искуства за све, не само за кориснике са инвалидитетом. Просте промене које чине Интернет стране кориснички-оријентисаним доносе велике предности за све (на пример, могућност да се слуша текст када осветљење није погодно, или читање титлова на видео снимку када не може да се чује звук). Приступачност такође носи предности и за компаније у смислу економске добити, пошто се омогућава приступ много широј бази корисника.

Приступачност на Интернету не односи се само на техничке стандарде, web архитектуру и дизајн. Ради се о питању политичке воље и моралне обавезе садржане у Конвенцији Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом. Чланом 9. Конвенције, чији је ЕУ потписник, захтева се да се предузму одговарајуће мере како би особе са инвалидитетом, по истом основу као и други и између осталог, могли да приступе информационим и комуникационим технологијама, укључујући Интернет.

Извор: ec.europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]