Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Утицај активности Ерсте Групе у области социјалног банкарства: отворено 14.000 радних места широм ЦИЕ за људе из маргинализованих сегмената друштва

Објављено 04.12.2018.

Procena uticaja aktivnosti Erste Grupe u oblasti socijalnog bankarstvaПрва процена утицаја активности Ерсте Групе у области социјалног банкарства: отворено 14.000 радних места широм ЦИЕ за људе из маргинализованих сегмената друштва:

  • Више од 2.500 нових предузетника је добило пословне савете и финансирање;
  • 400 финансираних социјалних предузећа и организација цивилног друштва (ОЦД)су запослили више од 1.500 људи из друштвено искључених група;
  • Скоро 14.000 радних места је отворено широм ЦИЕ
  • Укупан износ кредита више од 170 милиона ЕУР
  • У Србији је, кроз програм „Корак по корак“ менторску и финансијску подршку добило више од 100 нових предузетника; износ пласираних кредита приближно милион ЕУР.

Прва процена утицаја активности Ерсте Групе у области социјалног банкарства на свим њеним тржиштима у Централној и Источној Европи (ЦИЕ), која је објављена 29. новембра, показује да је више од 2.500 нових предузетника, 400 социјалних организација и 6.500 малих пољопривредника прихватило њену понуду и тиме допринело отварању скоро 14.000 нових радних места. Инспирисано коренима Ерсте-а као социјалне банке и развијено уз подршку ЕРСТЕ Фондације, социјално банкарство Ерсте Групе подстиче отварање радних места и просперитет излажењем у сусрет потребама маргинализованих група не само путем кредита већ и добрих финансијских савета, обука у циљу финансијског описмењавања, прилагођених производа и пословног менторства.

„Програм социјалног банкарства ’Корак по корак’, наша кључна иницијатива за повећање социјалне и финансијске инклузије широм ЦИЕ, систематски се шири на сва тржишта на којима послује Ерсте Група од 2016. године. Верујемо да можемо да допринесемо стварним променама у животима људи који су остали заборављени приликом преласка на тржишну економију. Захваљујући приступу пословним саветима и кредитима за стартапове, више од 2.500 људи који живе углавном у руралним областима и мањим градовима успело је да покрене сопствене фирме и запосли друге људе из својих локалних заједница. Више од трећине тих људи је претходно било економски неактивно. Најпоноснији смо на чињеницу да су та радна места углавном отварана у областима са високом стопом незапослености и сиромаштва, које су велики послодавци често заобилазили,” рекао је Петер Сурек, руководилац Сектора за развој социјалног банкарства.

Ерсте Група је развила методологију за процену утицаја социјалног банкарства заједно са NPO Институтом* Универзитета за економију и бизнис у Бечу. Група намерава да спроводи редовне процене како програм „Корак по корак“ доприноси развоју њених клијената.

Први извештај показује да је програм пружио подршку људима који иначе нису имали или су имали веома ограничен приступ тржишту рада да покрену сопствену микро фирму. Нови предузетници су такође стекли преко потребно финансијско самопоуздање и отворили скоро 5.000 радних места у својим заједницама. Поред пословног менторства и е-учења, кроз програм „Корак по корак“ Ерсте Група је новим предузетницима обезбедила финансирање у износу од преко 60 милиона ЕУР.

Радећи путем своје мреже локалних банака и у партнерству са другим организацијама и ОЦД, социјално банкарство Ерсте Групе је такође подржало око 400 социјалних организација широм региона, помажући им да расту и да на ефикаснији начин изађу на крај са неким од највећих друштвених изазова, као што су незапосленост младих, социјална интеграција и сиромаштво. Захваљујући томе, отворено је више од 3.100 радних места и очувано 6.100 радних места у социјалном сектору. Осамдесет и два одсто организација је изјавило да могу боље да испуњавају своју социјалну мисију, допру до више људи и покрећу нове пројекте. Обезбеђена финансијска средства су укупно износила 40 милиона ЕУР и састојала су се од кредита за обртни капитал који су се користили за решавање проблема кашњења субвенција или грантова, кредита за премошћавање за авансно финансирање или суфинансирање пројеката са ЕУ или локалном самоуправом и инвестиционих кредита, ради пружања подршке ширењу услуга и активности.

Поред тога, компанија Ерсте Групе за микрофинансирање „good.bee Credit“ је обезбедила микрокредите за 6.500 малих предузетника из руралних и малих урбаних области у Румунији. Одобрено је скоро 10.000 микрокредита углавном пољопривредницима, у износу од преко 70 милиона ЕУР, што је довело до отварања 6.000 нових радних места. Седамдесет процената клијената који су се регистровали успело је да повећа доходак својих домаћинстава и да га поново уложи у развој бизниса, као и побољшање својих услова живота.

„Недостатак финансијског образовања је једна од највећих препрека предузетништву у нашем региону. Зато је образовање и финансирање подједнако важно, у фокусу су нашег приступа социјалном банкарству. Схватили смо у раној фази да овај проблем не може да се реши само финансирањем. Оно што је потребно је дугорочна, систематска и заједничка посвећеност која подразумева улагање времена и ресурса у обуку ових људи, чиме они стичу финансијске вештине и самопоуздање који су им потребни да побољшају своју способност зарађивања за живот. Резултати који су данас објављени нас чине још одлучнијим у намери да ширимо социјално банкарство. Такође ћемо интензивније радити са доносиоцима одлука и регулаторним телима да бисмо подигли њихову свест о чињеници да је за 15 милиона маргинализованих људи у нашем региону потребно више подршке”, рекао је Андреас Трајхл, генерални директор Ерсте Групе.

„Корак по корак“ – до нових радних места у Србији

Програм социјалног банкарства Ерсте Банке „Корак по корак“ у Србији лансиран је у децембру 2016. године, са циљем едукативне, финансијске и менторске подршке почетницима у бизнису и социјалним предузећима. Од тада је, кроз овај програм, више од 100 нових предузетника добило пословни савет и финансијску подршку, креирано је 185 радних места, а пласирани су кредити у приближном износу од милион евра.

„Програм ‘Корак по корак’, поред финансијске, нуди и менторску подршку и едукацију која је неопходна свим почетницима и малим предузећима, како би своје пословање поставили на здраве основе и створили прилику за даљи раст. Сви корисници нашег програма прошли су онлајн едукацију на платформи, њих 88 одсто имали су неку врсту менторске подршке, док је 44 процента наших корисника добило помоћ при изради бизнис плана“, изјавио је Сретен Вранић, шеф одељења социјалног банкарства у Ерсте Банци.

Током две године спровођења програма, подршку су добили предузетници-почетници широм Србије – 17 одсто корисника је из села и мањих градова, скоро 60 процената је из градова, а 28 одсто из Београда. Делатности фирми су разноврсне: трговина, ИТ, производне делатности, транспорт, грађевина, туризам и хотелијерство, консултанске услуге, итд.

У другој половини 2018. године, Ерсте Банка је покренула другу фазу програма, програм подршке организацијама цивилног друштва и социјалним предузећима , у оквиру које је финансијска средства у износу од 200.000 ЕУР добило десет организација. Захваљујући програму „Корак по корак“, кроз рад ових организација, директну и индиректну подршку је добило више од 150 људи из друштвено искључених група.

*Основни ланац вредности утицаја и његова „теорија промене” развијени су у сарадњи са „Центром стручности за непрофитне организације и социјално предузетништво” (NPO&SE, www.npo.or.at) Универзитета за економију и бизнис у Бечу.

Извор: www.erstebank.rs

Procena uticaja aktivnosti Erste Grupe u oblasti socijalnog bankarstva - Infografik

Процена утицаја активности Ерсте Групе у области социјалног банкарства – Инфографик

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]