Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У Србији око 6.600 миграната, око 500 ван прихватних центара

Објављено 20.02.2017.

У Србији се налази око 6.600 избеглица и миграната, од којих је већина у прихватним центрима, док се око 500 налази у центру Београда где долазе у контакт са кријумчарима, рекао је 13. фебруара премијер Србије Александар Вучић. Он је рекао и да дневно у Србију долази око 110 до 140 избеглица и миграната, углавном из Бугарске. Вучић је о мигрантској кризи разговарао са шефом аустријске дипломатије који је рекао да ће Аустрија учинити све да задржи земље Западног Балкана, а посебно Србију, на путу ка Европској унији.

Вучић је рекао на конференцији за новинаре после састанка са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом рекао да се у Србији 5.850 миграната и избеглица налази у прихватним центрима, у којим добијају редовне оброке, смештај и другу помоћ.

„Има нешто више од 500 људи који нису, бар не још, приступили прихватним центрима и они се углавном налазе у центру Београда чекајући на кријумчаре да их пребаце преко Дунава у Хрватску и затим даље у западну Европу“, рекао је он.

Вучић је рекао да у Србију дневно долази око 110 до 140 избеглица и додао да њихов прилив није велики. Према његовим речима, 70% избеглица и миграната стиже из Бугарске а 30% из Македоније.

Вучић је рекао да је више од 80% избеглица и миграната долази из Авганистана или Пакистана, док је претходне године 80% избеглица долазило из Сирије. Удео породица је 10%, док су остали младићи старости од 16 до 30 година, додао је он.

Премијер Србије је рекао да ће Србија учинити све да не постане „паркинг“ за избеглице и илегалне мигранте и истакао да ће бити у стању да очува стабилност не само на својој територији већ и у региону у вези са мигрантском кризом.

„Урадићемо све што можемо да избегнемо ситуацију да будемо паркинг за илегалне мигранте“, рекао је он и додао да зато поштује напоре земаља попут Аустрије и рад и помоћ аустријске полиције на плану миграција.

Он је рекао да је у Бриселу чуо различите процене о мигрантској кризи и различита обећања које су дале неке чланице ЕУ, а нису их испуниле, али је додао да се то не тиче Србије и да је она задовољна начином на који поступа.

„Немамо обичај да тражимо огромне своте пара, захвални смо ЕУ на подршци иако смо добили, 200 пута мање пара од, на пример, Грчке или 100 пута мање од Бугарске, али то је у реду пошто нисмо чланица ЕУ“, рекао је он и додао да не сматра то највећим проблемом.

Аустријски министар је изразио захвалност на „подршци Србије и других пријатеља на Балкану у затварању балканске избегличке руте“.

Подршка Аустрије европском путу Западног Балкана

Курц је рекао на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем да ће Аустрија учинити све да задржи земље Западног  Балкана, а посебно Србију, на путу ка Европској унији.

„Иако је протекла година била тешка за ЕУ, наш став остаје исти – желимо да земље Западног Балкана а нарочито Србију задржимо на путу ка ЕУ и учинићемо све да се то настави“, рекао је Курц.

Говорећи о ситуацији у региону Курц је рекао да жели да захвали премијеру Србије за „водећу улогу у Србији и конструктивну улогу на целом Балкану“.

„Балкан је и даље регион где често долази до изазова и понекад тензија, ту је потребна трезвена политика и политичари који мисле на цео регион и раде на томе да он има позитиван развој“, рекао је Курц.

Вучић је захвалио Аустрији на „значајној подршци“ на европском путу Србије што је, како је рекао, њен стратешки циљ, као и на подршци напорима да се све решава мирним путем јер је довољна једна искра да се све запали.

Курц је рекао да је важно да се поштује оно што је договорено у оквиру Бриселског дијалога, као и да дијалог Београда и Приштине буде настављен.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]