Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Чланицама ЕУ достављен Акциони план за поглавље 24

Објављено 19.10.2015.

EU logo - ilustracijaВлада Србије је доставила Акциони план за поглавље 24 чланицама ЕУ на разматрање а пошто га усвоји Савет ЕУ од Србије ће се тражити да достави своју преговарачку позицију, рекли су 16. октобра чланови прегварачког тима Србије за преговоре о чланству у ЕУ. Према плану, Србији предстоји израда прве процене претњи организованог криминала по Еурополовој методологији, као и израда стратегије за борбу против тероризма која би требало да буде донета до половине 2016. Европска комисија је задовољна оперативним планом за миграције, који је израђен у оквиру припрема Акционог плана за поглавље 24, а Србија сматра да би ЕУ требало да јој пружи већу финансијску помоћ на том плану, рекли су представници преговарачког тима на састанку Националног конвента о ЕУ о припремама за отварање тог поглавља.

“Акциони план за поглавље 24 је утврђен од стране Владе Србије протекле недеље и упућен председавајућем ЕУ (Луксембургу) који га је проследио свим државама чланицама ради разматрања”, рекао је шеф преговарачке групе за поглавље 24 и државни секретар у Министарству унутрашњих послова (МУП) Србије Александар Николић.

На састанку Националног конвента о ЕУ о припремама за отварање тог поглавља које се односи на безбедност, миграције, борбу против организованог криминала и друго, Николић је рекао да је тај акцони план такође представљен чланицама ЕУ прошле недеље у Бриселу.

Шефица преговарачког тима Србије у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да је Европска комисије дала веома позитивно мишљење о акционом плану за поглалвје 24 – Правда, слобода и безбедност.

“На основу те процене сада државе чланице у формату COELA – Комитета (Савета ЕУ) за проширење, расправљају и предлажу Савету усвајање плана и онда од нас траже преговарачку позицију”, рекла је она и оценила да ће писање преговарачке позиције бити једноставније с обзиром на сложеност писања акционог плана.

Мишчевић је рекла да ће се влада консултовати при изради преговарачке позиције са скупштинским одборима, подсетивши да је Одбор за европске интеграције дужан да се консултује са Националним конвентвом о ЕУ који окупља организације цивилног друштва.

Она је рекла да у ужем преговарачком тиму нема главних преговарача за поглавље 23 и 24 али да поједини чланови тима, попут ње, заменика директора Канцеларије за европске интеграције Срђана Мајсторовића и саветника министра без портфеља задуженог за европске интеграције Југослава Милачића, редовно прате активности за та поглавља и могу да пруже помоћ.

Србија тражи већу подршку ЕУ за избеглице

Државни секретар Николић је рекао да трећа верзија акционог плана за поглавље 24 за коју је Европска комисија дала позитивно мишљење пре око месец дана, није претрпела радикалне измене у односу на претходну верзију.

Према његовим речима, најважније измене се односе “на систематизовање активности које су предвиђене да се спроведу у првом кварталу 2016. године”.

“Ова активност је услед наглог повећања прилива миграната прерасла у оперативни план за решавање овог проблема”, рекао је он и истакао је да је тај оперативни план усвојен у веома кратком року и да је Европска комисија задовољна његовим садржајем.

“Међутим, ми нисмо задовољни финансијском подршком из Европске уније у суочавању са интензивним транзитом (избеглица) али се искрено надамо бољем разумевању у будућем периоду”, рекао је он.

Према његовим речима, допуњен је и уводни део акционог плана тако да су пројекти доведени у везу са активноситма из плана и направљена веза са процесом реформи МУП-а и усвајањем новог закона о полицији.

Промене у плану се односе и на неке преамбициозне рокове, рекао је Николић и додао да рокови за активности у овој години нису мењани, наводећи да је реализовано око 95% свих активности које су предвиђене да се спроведу до краја септембра.

Николић је истако да је урађена финансијска процена трошкова и да би спровођење активности требало да кошта око 26 милиона евра до 2018. Додао је да је та пројекција подложна измени пошто је и сам план „жив документ”.

Наредне године стратегија за борбу против тероризма

Наредни кораци преговарачке групе за поглавље 24 подразумевају рад на преговарачкој позицији, као и механизму праћења и извештавања о акционом плану који би био довршен по усвајању преговарачке позиције. У плану је да се припреми и софтверска апликација за праћење примене акционог плана коју ће израдити МУП.

Николић је посебно истакао да Србији предстоји израда прве процене претњи организованог криминала по Еурополовој методологији, што би требало да се уради до краја године, као и израда стратегије за борбу против тероризма.

Радна група за израду те стратегије је формирана, ради се на првом нацрту и у децембру је предвиђена заједничка анализа са експертом Европске уније, као и консултације са организацијама цивилног друштва, локалним самоуправама и верским заједницама у Србији, рекао је он.

„Очекујемо да најкасније до јуна наредне године Стратегија буде усвојена уз пратећи Акциони план за њену примену”, рекао је он.

Планом је предвиђено и доношење закона о странцима, о азилу и о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала.

Николић је истакао значај досадашњег доприноса организација цивилног друштва у припремама за отварање поглавља 24 и изразио намеру да се консултације наставе и приликом будућег извештавања о примени плана.

Тања Мишчевић је рекла да је предвиђено и да у примени неких мера учествују организације цивилног друштва, да су смернице за њихово укључивање у преговарачке процесе у припреми и да ће се влада о томе изјаснити приликом разматрања “целокупног пакета” за преговорчки процес.

Аутор: М.П., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]