Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Шест месеци рада Инфо Парка за избеглице

Објављено 23.03.2016.

info_park_logoИнфо Парк, јединствени центар за подршку избеглицама који су заједно покренули Фонд Б92 и Траг фондација у Београду, Димитровграду и Прешеву, обележава шест месеци свог рада.

Овај инфо центар је започео са радом 16. септембра 2015. године у парку код Аутобуске станице у Београду са циљем да избеглицама пружи сервисне информације и другу врсту подршке неопходне за боравак у Београду и што безбеднији наставак путовања. Подршку раду Инфо Парка пружила је Скупштина Града Београда као и организације International Rescue Comiтее и Pro Asyl.

Временом, мрежа пунктова се проширила и на Димитровград и Прешево и, у првих шест месеци, особље Инфо Парка помогло је преко 100.000 избеглица из Сирије, Авганистана, Ирака али и миграната из Пакистана, Ирана, Марока и Сомалије који стижу из правца Македоније и Бугарске. Поред информација и логистичке подршке, Инфо Парк се повезује и са другим институцијама и организацијама како би обезбедио добијање хуманитарне, медицинске и правне помоћи, а захваљујући донацијама хуманих суграђана као и пријатеља из земље и иностранства пружа и практичну подршку у транспорту и проналажењу бесплатног привременог смештаја за најугроженије категорије избеглица. У Инфо Парку у Београду и Димитровграду тренутно је ангажовано 8 преводиоца и преко 10 волонтера из Србије и земаља Блиског истока. Они са избеглицама раде на арапском, фарси и енглеском језику. Инфо Парк у Прешеву води локална омладинска организација Youth For Refugee (Млади за избеглице) у којој ради преко 20 волонтера даноноћно ангажованих на помоћи људима у транзиту у Србији.

“Инфо Парк је почео са радом као продужетак грађанског активизма који је обележио лето 2015. године у парковима око аутобуске и железничке станице у Београду. Желели смо да одржимо виталном снагу солидарности и подршке коју су грађани упутили грађанима далеких земаља у транзиту у Београду. У међувремену, Инфо Парк је прерастао у јединствену мрежу пунктова који су не само место за пружање информација и комуникацију, већ и практично прва тачка подршке и охрабрења овим људима на читавом избегличком путовању. То је нешто што нас посебно чини задовољним када су у питању постигнути резултати, што смо људима који су присиљени на избеглиштво успели да вратимо осмех на лице и људско достојанство”, рекао је Гордан Пауновић из Фонда Б92.

Увођењем нових мера на границама са Македонијом и Бугарском, Инфо Парк је појачао пружање помоћи и заштите великом броју избеглица које већ више од месец дана бораве у Београду и избеглицама које пристужу у главни град са истока и југа Србије. Ову популацију Инфо Парк помаже кроз поделу хране и хигијенских производа, пружање информација о тражењу азила у Србији и организацију транспорта ка прихватним центрима у Крњачи, Бањи Ковиљачи, Боговађи, Сјеници и Тутину.

„И поред нових мера, Инфо Парк сваки дан бележи појаву 50-100 нових избеглица, углавном жена и мале деце као и велики број оних који се дуже задржавају у главном граду. Из те перспективе можемо слободно рећи да затварање Балканске руте није значајније утицало на прилив нових избеглица али, нажалост, јесте допринело повећаној активности особа које се баве њиховим илегалним транспортом. Због недостатка средстава, све већи број њих остаје на улицама без скровишта и веома су упућени на подршку коју им пружа Инфо Парк. Иако се ова популација у овом тренутку налази у веома тешкој ситуацији са неизвесним исходом, на свим пунктовима је мирно и без инцидената“, изјавила је Марија Митровић, менаџерка Инфо Парка испред Траг фондације.

Због свакодневних промена у динамици избегличке кризе, Инфо Парк ће наставити са активностима све док Србија фигурира на транзитној рути избеглица кроз Србију.

Извор: Српски филантропски форум

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]