Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Јавни позив за подношење предлога пројеката „Одговор балканских ОЦД на COVID-19” (рок: 31.1.2021)

Објављено 24.11.2020.

Balkanski fond za demokratiju - logoБалкански фонд за демократију расписује јавни позив за подношење предлога пројеката као одговор на потребе и изазове цивилних друштава у региону Балкана, који су додатно увећани услед пандемије корона вируса. Јачање владавине права, слободе изражавања, заштите људских права, као и борба против насиља у породици и родно заснованог насиља, остају основни предуслови за друштвену трансформацију региона Западног Балкана и захтевају, више него икад раније, јачу сарадњу свих делова друштава.

Опис програма

Реализацију овог јавног позива омогућила је подршка добијена од USAID-а у склопу одговора Владе САД на пандемију корона вируса у Европи и Евроазији. Циљ јавног позива је да пружи подршку организацијама цивилног друштва активним у наведеним областима као помоћ реформским процесима који су ослабљени економском и друштвеном рецесијом изазваном корона вирусом.

За доделу подршке разматраће се предлози пројеката у једној или више следећих тематских области:

1. Јачање дијалога и сарадње унутар региона Балкана и између региона Балкана и трансатлантске заједнице путем реализације мера у конкретним областима као што су:

  • Регионална сарадња: Регионална размена поука о стратешким одговорима на продужене изазове које доноси корона вирус, јачање окружења које подстиче развој регионалног лидерства и настављање процеса евроатлантске интеграције у доба кризе;
  • Стабилност: Јачање цивилног друштва, медија – нарочито истраживачког новинарства, као и група које дају допринос напорима на сузбијању корупције, јачање владавине права и добре управе, односно праћење прекограничне и међурегионалне корупције;

2. Повећање капацитета цивилног друштва за промовисање одговорне управе на локалном, регионалном и националном нивоу:

  • Подршка угроженим групама: Ублажавање ефеката корона вируса на друштвено искључене категорије грађана (националне мањине, жене, деца), а посебно на особе које су у највећој опасности од оболевања од COVID-19, као и особе које су нарочито тешко погођене мерама изолације и самоизолације;
  • Подршка окружењу које подстиче давање: Акције грађана у заједници, попут волонтерских група које помажу у информисању јавности о ризицима и потребним корацима; јачање одговора заједнице и грађанског ангажовања и солидарности стварањем предуслова и извештавањем о доприносима домаћих филантропских екосистема у ублажавању утицаја корона вируса и процени технологије потребне непрофитном сектору како би могао да пружи делотворан одговор на COVID-19 кризу;
  • Ублажавање економских последица: Подршка развоју и заговарању јавних политика давањем препорука о томе шта подстицајни и економски одговор на COVID-19 треба да садржи и које мере би могле бити предложене у циљу заравњивања економске криве и спречавања да рецесија коју је изазвао COVID-19 прерасте у депресију у земљама које се ионако суочавају са економским изазовима;
  • Транспарентност и одговорност: Праћење поступака јавних набавки, нарочито поступака међународних набавки потребних средстава и медицинске опреме, међународна макроекономска подршка, транспарентније одлучивање и приступ подацима;
  • Праћење ограничавања људских права: Подршка кључној улози цивилног друштва као контролора рада владе и чувара демократских вредности и основних слобода, укључујући право на здравље, слободу кретања, образовање, информисање и склониште.

3. Промовисање транспарентне и сигурне комуникације од стране ОЦД и медијских организација:

  • Веродостојна комуникација: Неутралисање све већег негативног утицаја страних актера на друштво, медије, културу, привреду и политику праћењем и јавним ангажовањем које подразумева пружање информација заснованих на чињеницама о најважнијим питањима путем независних медија, друштвених мрежа и независне културне сцене; освешћивање јавности о COVID-19 и његовим друштвеним последицама, те обезбеђивање информационе базе за креаторе политика и доносиоце одлука разоткривањем лажних вести и проверавањем чињеница.

Подржани пројекти најчешће остварују своје циљеве када подразумевају јавну расправу, развој лидерства, развој јавне политике, грађанско образовање, нове механизме, заговарање, праћење, заједничке циљеве, размену примера најбоље праксе, умрежавање, доделу субгрантова и промовисање помирења.

Критеријуми за учешће

Предлагачи пројеката треба да буду организације цивилног друштва са седиштем у једној од следећих земаља: Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија. Предност ће имати предлози пројеката који за циљ имају повећање ангажовања грађана у власти, имају мерљив утицај на јавну политику, јачају лидерске вештине појединаца и организација, промовишу прекограничну и/или међусекторску сарадњу и подстичу пренос искустава и иновативних идеја јасним плановима комуникације и ширења информација.

Посебан приоритет ће имати организације које су се доказале успесима у овој области, а нису раније сарађивале са Балканским фондом за демократију.

Буџет

Предложени буџет би требало да буде мањи од 25.000 долара.

Временски оквир

Предложени пројекат би требало да траје највише 12 месеци.

Начин пријављивања

Предлози пројеката могу се достављати Балканском фонду за демократију од 15. новембра 2020. до 31. јануара 2021. године искључиво путем е-поште на адресу balkantrust@gmfus.org, са предметом поруке „COV19_CSOsBalkans_[država]“. За подношење предлога пројекта, организације морају попунити следеће обрасце:

Биће разматране само пријаве поднете на овим обрасцима.

Уколико вам је потребно више информација, можете писати на адресу balkantrust@gmfus.org.

Извор: www.gmfus.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]