Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

SIPRU обележио Међународни дан борбе против сиромаштва

Објављено 17.10.2019.

Међународни дан борбе против сиромаштва (17. октобар)

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије обележио је Међународни дан борбе против сиромаштва радним састанком посвећеним унапређењу положаја осетљивих група у друштву. Закључено је да је превазилажење сиромаштва кроз социјално укључивање важан задатак локалних, националних и међународних институција. Само одговарајућим стратешким приступом и институционалним оквиром, уз посвећеност и сарадњу свих релевантних актера, може се побољшати положај осетљивих група, нарочито деце, жена и старих.

Обележавању Међународног дана борбе против сиромаштва присуствовали су Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, затим Јованка Атанацковић, помоћница министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Анас Карман, заменик сталне представнице Програма Уједињених нација за развој, и Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Републици Србији. Истраживачи из Белгије и Ирске, Золт Дарваш и Брајан Харвеј, указали су на инострана искуства стратешког приступа у борби против сиромаштва и неједнакости.

У 2018. години 7,1% популације имало је потрошњу испод линије апсолутног сиромаштва, која је износила 12.286 динара месечно, и тиме потрошњу недовољну за задовољење основних животних потреба (за више информација видети Оцену апсолутног сиромаштва у Србији у 2018. години). Иако у односу на 2017. годину долази до смањења сиромаштва код деце (са 9,5% на 7,8%) она остају изнадпросечно угрожена, као и лица која се налазе ван градских центара код којих је стопа сиромаштва два пута већа него код лица која живе у градским подручјима (10,4% насупрот 4,8%), становници региона Јужне и Источне Србије у којима је стопа сиромаштва 11,9% и чланови вишечланих домаћинства. Пресудан утицај на останак у стању сиромаштва имају статус на тржишту рада и ниво образовања – свако пето лице које живи у домаћинству у коме носилац нема завршену основну школу је сиромашно, као и свако пето лице које живи у домаћинству у којем носилац није запослен.

Праг ризика сиромаштва или линија релативног сиромаштва износи 16.615 динара просечно месечно за једночлано домаћинство, односно 34.892 динара за четворочлано домаћинство са двоје одраслих и двоје деце до 14 година.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије остаје посвећен извештавању о стању најрањивијих друштвених група у земљи ради унапређења њиховог положаја кроз развој политика социјалног укључивања. Тим пружа подршку институцијама и релевантним партнерима ради унапређења квалитета и доступности података о сиромаштву и социјалном укључивању.

Овогодишње активности обележавања Међународног дана су у знаку три деценије од усвајања Конвенције о правима детета. Најзначанији међународни уговор за заштиту права деце је усвојен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 30. новембра 1989. године. Потписнице су гарантовале грађанска, политичка, економска, социјална и културна права сваког детета, без обзира на расу, религију или способности. Конвенција посебно признаје право сваког детета на адекватани животни стандард за његов физички, ментални, духовни, морални и социјални развој. Република Србија је по основу сукцесије од 2001. године чланица Конвенције о правима детета.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]