Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

SIPRU obeležio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Objavljeno 17.10.2019.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva (17. oktobar)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije obeležio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva radnim sastankom posvećenim unapređenju položaja osetljivih grupa u društvu. Zaključeno je da je prevazilaženje siromaštva kroz socijalno uključivanje važan zadatak lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija. Samo odgovarajućim strateškim pristupom i institucionalnim okvirom, uz posvećenost i saradnju svih relevantnih aktera, može se poboljšati položaj osetljivih grupa, naročito dece, žena i starih.

Obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva prisustvovali su Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatim Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Anas Karman, zamenik stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, i Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Republici Srbiji. Istraživači iz Belgije i Irske, Zolt Darvaš i Brajan Harvej, ukazali su na inostrana iskustva strateškog pristupa u borbi protiv siromaštva i nejednakosti.

U 2018. godini 7,1% populacije imalo je potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva, koja je iznosila 12.286 dinara mesečno, i time potrošnju nedovoljnu za zadovoljenje osnovnih životnih potreba (za više informacija videti Ocenu apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2018. godini). Iako u odnosu na 2017. godinu dolazi do smanjenja siromaštva kod dece (sa 9,5% na 7,8%) ona ostaju iznadprosečno ugrožena, kao i lica koja se nalaze van gradskih centara kod kojih je stopa siromaštva dva puta veća nego kod lica koja žive u gradskim područjima (10,4% nasuprot 4,8%), stanovnici regiona Južne i Istočne Srbije u kojima je stopa siromaštva 11,9% i članovi višečlanih domaćinstva.  Presudan uticaj na ostanak u stanju siromaštva imaju status na tržištu rada i nivo obrazovanja – svako peto lice koje živi u domaćinstvu u kome nosilac nema završenu osnovnu školu je siromašno, kao i svako peto lice koje živi u domaćinstvu u kojem nosilac nije zaposlen.

Prag rizika siromaštva ili linija relativnog siromaštva iznosi 16.615 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, odnosno 34.892 dinara za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece do 14 godina.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije ostaje posvećen izveštavanju o stanju najranjivijih društvenih grupa u zemlji radi unapređenja njihovog položaja kroz razvoj politika socijalnog uključivanja. Tim pruža podršku institucijama i relevantnim partnerima radi unapređenja kvaliteta i dostupnosti podataka o siromaštvu i socijalnom uključivanju.

Ovogodišnje aktivnosti obeležavanja Međunarodnog dana su u znaku tri decenije od usvajanja Konvencije o pravima deteta. Najznačaniji međunarodni ugovor za zaštitu prava dece je usvojen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. novembra 1989. godine. Potpisnice su garantovale građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava svakog deteta, bez obzira na rasu, religiju ili sposobnosti. Konvencija posebno priznaje pravo svakog deteta na adekvatani životni standard za njegov fizički, mentalni, duhovni, moralni i socijalni razvoj. Republika Srbija je po osnovu sukcesije od 2001. godine članica Konvencije o pravima deteta.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]