Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Бесповратна помоћ Норвешке за 12 неразвијених општина

Објављено 07.06.2019.

Norveška za vas - dodela sertifikataКраљевина Норвешка је 3. јуна, у оквиру пројекта „Норвешка за вас – Србија”, доделила сертификате представницима/ама 12 локалних самоуправа о додели бесповратних средстава за пројекте у области локалне инфраструктуре и спровођење стручних обука за запошљавање.

Пројекат ‚Норвешка за вас”, вредан 4,27 милиона евра, спроводи се на територији неразвијених подручја у Србији и пружа прилику 91 локалној самоуправи које спадају у трећу или четврту групу развијености да дођу до неопходних средстава.

Бесповратна средства за локални развој добиле су општине Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Бела Црква, Владичин Хан, Голубац, Књажевац, Кучево, Мионица, Сјеница, Сурдулица и Трговиште.

Сертификате су уручили државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Зоран Касаловић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирјана Ћојбашић, амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад и шефица Канцеларије УН за пројектне услуге (UNOPS) у Србији Микела Телатин.

Касаловић је поздравио напоре Норвешке и UNOPS-а, који кроз пројекат „Норвешка за вас” обезбеђују веће запошљавање рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији и инклузији у неразвијеним подручјима, унапређење локалне инфраструктуре и успостављање оквира информационе безбедности електронске управе.

Ћојбашић је објаснила да, захваљујући подршци Норвешке, Министарство за рад спроводи низ пројеката, међу којима је и „Реци не раду на црно”, чији је циљ борба против сиве економије и побољшање права радника и радница, као и пројекте који се тичу бољег положаја радника/ца који су запослени у центрима за социјални рад.

Бјорнстад је подвукао да пројекат „Норвешка за вас” помаже развоју мањих општина, којима су потребна већа улагања него у градовима.

Овај пројекат је усмерен на улагање у мање општине и њихове потенцијале, кроз развој инфраструктуре, запошљавање, увођење електронске управе, нагласио је амбасадор Норвешке.

Телатин је прецизирала да пројекат подразумева улагања у школе, вртиће, домове култура, стручне обуке за најугроженије групе које се суочавају са препрекама у проналажењу посла, увођење електронске управе и друго.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Децилна расподела потрошње и прихода у Републици Србији у 2018. години
јул, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right xlsx [91 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]