Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Важно је да неко препозна твоју снагу и жељу за развојем – наше социјално предузеће је ослонац женама из Сигурне куће

Објављено 18.05.2020.

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"Транскрипт говора Јелене Гајић на 42. Београдском Ignite-у „Укључи се бр. 7” (11. децембар 2019. године, Impact Hub, Београд)

Ја сам Јелена Гајић из Панчева, предузетница и један од оснивача Удружења „Руке“ у Панчеву. Ово удружење основано је уз помоћ Фонда Б92 и у сарадњи са Сигурном кућом Панчево. Удружење се бави израдом цегера од американа и кепера, а могу бити са принтом, ручним везом или израђени у неколико боја. Тренутно у нашем социјалном предузећу раде жене из Сигурне куће – оне су завршиле обуке које су биле потребне за шивење и кројење. Трудимо се да зараду од продаје производа користимо за економско оснаживање жена – у нашем случају, то су жене из осетљивих група, односно жене из Сигурне куће. Удружење настоји да кроз радионице и обуке женама обезбеди различита знаја и вештине, који им касније могу бити од користи при проналажењу запослења.

Оно због чега сам учесница у овом пројекту јесте то што сам једна од бивших корисница Сигурне куће Панчево. И зато знам колико је битна финансијска стабилност жена да би могле да се уклоне из неповољне животне ситуације у којој се налазе. Прекретница у мом случају била је кад сам приликом кризе (не једне кризе, пошто тад имаш 101 кризу), позвана у канцеларију – ја сам тамо плакала, плакала сам буквално два сата, и за та два сата све оно што сам говорила били су разлози зашто нећу успети: стан кошта толико, струја кошта толико, сви остали рачуни, двоје деце, школски прибор… Све што сам могла да смислим наводила сам једно за другим, док ми координаторка у једном тренутку није рекла: „Јелена, да ли знате да је статистика таква да се 95% жена врати кући?“ Не знам да ли је то био страх од повратка или нешто друго, али с очима које су ми после два сата плакања биле као сарме – чак и сад ми глас мало дрхти – подигла сам поглед, пружила јој руку и рекла: „Ја сам Јелена Гајић и мењаћемо статистику.“ Тада сам саму себе буквално подигла!

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"Тај страх од повратка на исто јесте оно што је мене гурало даље. Пошто ништа нисам имала, као и већина жена које су тренутно у удружењу, схватам колико је битно бити препознат од стране институција које могу да ти помогну и које су у том тренутку виделе моју снагу и моју жељу за развојем. У том периоду сам се бавила израдом накита. Посао ми је одговарао јер се ради од куће – двоје деце, различите смене, морам да идем по једног, па по другог и зато ништа друго не бих ни могла да радим. Од Града Панчева добила сам субвенцију за самозапошљавање и отворила фирму пре три године. У међувремену сам конкурисала где год сам могла, ишла сам на разне раднионице које се тичу израде накита, које се тичу презентације… У задње две године променила сам сасвим технику рада, материјале, алате, машине, све уз помоћ институција које су препознале да ми је то потребно и да могу да изгурам целу причу.

Желим да ми постанемо та сламчица за коју сам се ја хватала. Желим да то наше удружење у ствари буде тим женама ослонац. Простор у предузећу смо добили у најам од Града, велики је, а доста жена има децу која су мала и тренутно не иду у вртић, па планирамо да наредне године ангажујемо једну жену која ће их чувати у оквиру нашег предузећа. И, наравно, планирамо ангажовање нових жена за рад и проширење асортимана производа.

Запратите Фејсбук страницу и Инстаграм профил нашег предузећа и погледајте шта радимо!

***

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"42. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 7”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 11. децембра 2019. године, у београдском Impact Hub-у. Догађај су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске Конфедерације. Овогодишњи Београдски Ignite о социјалном укључивању организован је у знаку десетогодишњице рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, чији су чланови и чланице отворили вече посвећено социјалном укључивању, истакавши значај свих појединаца и појединки и њиховог гласа у процесу изградње инклузивнијег и праведнијег друштва.

42. Београдски Ignite обележиле су приче о свакодневици транс особе у Србији, о слици света из угла особе са аутизмом и кориснице колица, проблемима особа са HIV-ом у Србији, младих Ромкиња које се боре за бољи статус своје заједнице, друштвеним искључивањем особа које одслуже затворску казну, важности система психосоцијалне помоћи младима који су лечени од рака, или имају проблеме са менталним здрављем, економском оснаживању жена које су биле кориснице сигурних кућа и важности концепта колективног становања за старе који укључује децу и младе.

Јелена Гајић је предузетница и једна од оснивача социјалног предузећа „Руке” из Панчева са мисијом стварања услова за економску самосталност жена из осетљивих група. Она жели да допринесе смањењу насиља према женама и њиховом економском оснаживању, имајући у виду важност институционалне подршке на путу ка економској независности жена из осетљивих група.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

29.05.2020.

Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке ЈЛС/ГО у припреми Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године (рок: 19.6.2020)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објављује јавни позив  за избор…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]