Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Влада улаже напоре како би побољшала положај Рома и Ромкиња

Објављено 10.10.2019.

Regionalna konferencija „Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja prema ženama“Потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић 19. септембра је изјавила да је интерес наше земље друштво без насиља и нулта толеранција када је у питању насиље над женама, било да је оно породично или партнерско, или да су у питању Ромкиње, жене са инвалидитетом, старе особе или младе девојке.

Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, истакла је на регионалној конференцији „Уједињено за заустављање насиља према женама“ да су статистике поразне, али да то не значи да треба да будемо обесхрабрени јер можемо да урадимо још много тога у овој области.

Она је подсетила на то да је законска регулатива већ мењана, али да ће бити промењен и Породични закон, нагласивши да ће пажња бити посвећена забрани раних бракова јер то посебно дотиче ромску популацију.

Заменица регионалног директора UN Women за Европу и Централну Азију Блерта Цела оценила је да је положај Ромкиња у Србији, БиХ, Црној Гори и Северној Македонији поразан и застрашујући.

Она је навела да извештај ове организације показује да се 92 одсто Ромкиња у Србији суочава са неким обликом сексуалног или физичког насиља.

Према њеним речима, само је 27,6 одсто ових жена затражило помоћ од неког пружаоца услуга, док је мање од девет одсто Ромкиња у Србији пријавило ове случајеве полицији.

Она је додала да Влада Србије предузима, као и друге владе у региону Западног Балкана, конкретне политике и мере.

Представница организације „Бибија” Славица Васић објаснила је да је сврха конференције да представници влада земаља, организација, експерткиње и међународна заједница удруже снаге како би допринели развоју мера усмерених ка смањењу вишеструких међусобно повезаних неједнакости, дискриминације и насиља према Ромкињама.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар рекла је да је ромска заједница највећа и најдискриминисанија мањина у Европи, и додала да је због тога социјална инклузија Рома и Ромкиња важна за ЕУ и њене чланице, као и у преговорима са кандидатима за Унију.

Европска унија је до сада наменила више од 11 милиона евра за различите пројекте социјалне инклузије Рома и Ромкиња, а до краја ове године планирано је још 20 милиона евра, указала је Штамцар, уз напомену да се ради на упису Рома и Ромкиња у матичне књиге и упознавању са правима која имају.

Ромима и Ромкињама се помаже и у запошљавању и проналажењу стамбених решења у 11 градова Србије, а у последње две године додељено је и 1.000 стипендија ромским студентима/кињама, објаснила је заменица шефа Делегације ЕУ.

Погледајте регионални извештај о примени Конвенције УН о елиминисању свих облика дискриминације жена (CEDAW) и Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) у вези са дискриминацијом Ромкиња у областима здравствене заштите, дечјих бракова, родно заснованог насиља и насиља у породици. Извештај је настао у оквиру пројекта „Уједињено за заустављање насиља према женама”, који је имплеменитиран у оквиру регионалног програма ЕУ/ UN Women „Заустављање насиља према женама на Западном Балкану и у Турској: Примена норми, промена свести”.

Извори: www.srbija.gov.rs, bibija.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Today
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Earlier
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]