Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Вртић у аутобусу

Објављено 21.05.2012.

Аутобус је немачке фирме МАN, вредности 230.000 евра. Играчке и дидактички материјал донација су фирма преко које је возило увезено

Аутобус је немачке фирме МАN, вредности 230.000 евра. Играчке и дидактички материјал донација су фирма преко које је возило увезено

У оквиру првог пројекта за предшколско образовање који финансира Европска унија, са 3,75 милиона евра, у 15 општина биће побољшани услови за најмлађе. Набављено је девет комбија за превоз деце, али и аутобус – једини путујући вртић у Србији . Од пролећа у њему се играју и уче малишани из Костолца, тачније из ПУ „Љубица Вребалов” из Пожаревца.

У складу са препорукама за допринос реализацији Миленијумских циљева (усвојених од стране Владе Републике Србије 2006.) који се односе на децу до седам година, а којим се предвиђа да до 2015. 70 одсто малишана похађа вртиће, Европска унија је пројектом „Унапређење предшколског васпитања и  образовања у Србији – ИМПРЕС” издвојила 3,75 милиона евра бесповратне помоћи.

У 15 општина, које су одабране на конкурсу Министарства просвете, овог пролећа биће изграђени монтажни објекти, додељено је девет комбија за превоз. Почео је и са радом путујући вртић – у аутобусу. Осим ове врсте помоћи за запослене у ПУ из Аранђеловца, Беле Паланке, Беочина, Гаџиног Хана, Малог Зборника, Пожаревца, Руме, Тутина, Ужица, Сурдулице, Петровца на Млави, Лесковца, Крушевца, Ражња и Шапца биће организовани семинари.

Васпитачица Слађана Дорантић са предшколцима

Васпитачица Слађана Дорантић са предшколцима

Прилику да се први пут играју са вршњацима и уче са васпитачицом добили су малишани, претежно ромске популације, из насеља Дидино село, Електране и центра Костолца у једином путујућем вртићу у Србији.

Како каже Драган Николић, директор  ПУ „Љубица Вребалов”, из Пожаревца које покрива приградску општину Костолац, долазак аутобуса почетком марта, изазвао је опште одушевљење.

Свако јутро аутобус обилази пет станица. Преузима 23 малишана колико их је у припремној групи  и потом се зауставља на паркингу, близу Дунава. Васпитачица Слађана Доронтић почиње уобичајени рад.

– Радимо на социјализацији, јер ова деца нису раније похађала вртић. Фокус је и на ситној моторици како би се што боље припремили за полазак у школу у септембру, каже она.

Највише воле да цртају и певају

Највише воле да цртају и певају

Малишани готово углас говоре да највише воле да цртају и певају. Када је на реду ликовно, раздрагано цртају животиње. Када је лепо време излаз, до 30 минута, и раде гимнастику.

У току вожње, како објашњава возач Давор Трајковић малишани су у седиштима, везани појасевима. Предшколска установа је потписала уговор са саобраћајним предузећем „Аутотранспорт”, па је њихова обавеза одржавање возила.

У Костолцу постоје два објекта али су пуна, док аутобус покрива насеља са најмањим процентом уписане деце.

У оквиру ПУ која има девет објеката у граду, 12 група у граду и 24 групе по селима, са укупно 2.000 деце, свих старосних категорија, око 450 малишана чека на листи за упис. Највећа гужва је у Пожаревцу.

Када је лепо време, на локацији поред Дунава, шестогодишњаци - 23 у групи, у оквиру четворосатног боравка изађу да се играју у природи

Када је лепо време, на локацији поред Дунава, шестогодишњаци – 23 у групи, у оквиру четворосатног боравка изађу да се играју у природи

Како додаје директор Николић од септембра ће према броју уписаних зависити да ли ће аутобус радити у две смене, да ли ће осим Костолца обилазити друге средине.

Ова установа је, иначе, прошле године обележила 100 година рада. У згради поред дирекције, у улици Вука Караџића, пре једног века почео је са радом први вртић овог краја Србије.

Овакав облик рада у местима која немају објекте , постојао је до пре три године и у оквиру ПУ Вождовац „Чика Јова Змај” из  Београда.

Како прича Лидија Хутовић, директорка, жути препознатљиви аутобус је продат када су се стекли услови да малишани из Белог потока, Рипња, Сремчице и Пиносаве  уђу у зидане објекте.

На пример, у Белом потоку и Рипњу реновиране су просторије у оквиру тамошњих домова културе –  каже она.

Пожеревачка предшколска установа прошле године је обележила век рада; зграда где је пре 101 године почео са радом први вртић Браничевског краја

Пожеревачка предшколска установа прошле године је обележила век рада; зграда где је пре 101 године почео са радом први вртић Браничевског краја

Са предшколцима  ради се и у зградама постојећих основних школа.

Ова установа брине о 4.300 малишана.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]