Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Деца су највреднији ресурс у који се мора улагати, само тако ћемо створити активне грађане који ће се борити за своја и туђа права

Објављено 22.05.2020.

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"Транскрипт говора Олге Девић и Андрее Рајичић на 42. Београдском Ignite-у „Укључи се бр. 7” (11. децембар 2019. године, Impact Hub, Београд)

Долазимо из Дечјег информативно културног центра, сервиса DX у оквиру Центра за права детета. Данас ћемо причати о активном учешћу деце и где је дете у нашем правосудном систему, у односу на наше искуство у Центру.

Као вршњачке едукаторке и активисткиње, активне на многим пољима, стално се сусрећемо с тим да нам говоре да су млади и деца лидери будућности. Да, јесу, можемо се сложити: мењају свет свуда, причају о темама едукације, о климатским променама, једнаким шансама, равноправности. Али, некако нам се чини да тај глас не стиже до оних до којих треба да дође и који су одговорни да на њега одреагују, а то су доносиоци одлука. Млади почињу да преузимају одговорност оних чија је стварна улога да мењају ствари. Ако нам говорите да смо лидери будућности, хајде припремите нас за ту будућност пре него што она стварно дође. Када би 1,9 милијарди младих људи у свету веровало да може да направи неку промену, то би било феноменално. Морамо показати доносиоцима одлука да, иако смо можда мали или незрели, можда имамо боље идеје него они како нешто да решимо и стога нам треба дати шансу – не треба заборавити да и ми постојимо у овом друштву.

Кроз DX клуб имали смо прилике да радимо с много деце, међу њима и са маргинализованом децом, и увек помислимо како је њима. Чули смо многе приче, од тога да немају кров над главом, основне хигијенске услове, играчке… Да не могу, као ми, да иду на журку, у бисокоп, на концерт. Немају приступ многим базичним стварима које су нама очигледно свакодневица. То нас много боли и погађа јер мислимо да наши вршњаци нису свесни колико је њима потребна подршка. А опет, они говоре о стварима које су свима нама битне и које ће свима нама учинити боље сутра. Они несебично пружају, а не траже ништа заузврат. Морамо мислити на њих као едукатори, као деца која су активисти и причају у име оних чији глас се очигледно не чује. Морамо бити свесни да они постоје.

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"Треба да будемо свесни да деца нису, као што каже Јован Јовановић Змај, украс овог света и украс ове баште. Она су највреднији ресурс који поседујемо и у њих морамо улагати. Морамо их активно укључити у све оно што се тиче њиховог живота, јер ће они креирати и вашу будућност, не само своју. То је једини начин да створимо активне грађане и друштвено свесне грађане, који ће се борити за своја права и права оних који то не могу.

Какав је положај деце у процесу правосуђа? Наш систем, као што сви знамо, поготово правосудни, није најбољи за децу и има доста простора за његово унапређење. Веома је лоша комуникација између институција и деце – деца су генерално у лошој позицији на суду, с обзиром на то да она нису странка и да се третирају као објекат. Виљушке иду код тебе, ножеви иду код мене, софа иде код тебе, кауч иде код мене, прво дете иде код тебе, друго код мене. Још једна ствар која мора да се поправи јесте комуникација између самих институција, пошто Центар за социјални рад, суд и Саветовалиште за брак и породицу уопште немају добру међусобну комуникацију, а немају је ни с децом. Институције морају да схвате да дете није објекат.

Србија је још 1989. године потписала конвенцију којом се регулишу ове ствари – Конвенцију о правима детета. Али ми данас уопште не видимо да се она спроводи. Треба да постоји правосуђе по мери детета, где би дете имало свог правног заступника и где би се оно питало нешто на том суду. Детету се често дешава да, када се суђење једном заврши, остане на милост и немилост родитеља коме је припало да му каже шта се десило на суду, а можда му и не каже. Следећа ствар с којој се срећемо јесте то да уколико се примењу одредбе ове конвенције, то је често пука формалност. Али ваша формалност јесте наша стварност, а требало би да се такве ствари примењују у стварности како би се нешто заиста променило. Деца би требало сама да се заступају на суду – наравно, требало би да имају свог правног заступника, који ће им објаснити шта ће да се деси и да их припреми. Ово није проблем само несрећне деце која се затекну у судском процесу, ово је проблем свих нас као друштва и зато утиче на све нас.

***

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"42. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 7”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 11. децембра 2019. године, у београдском Impact Hub-у. Догађај су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске Конфедерације. Овогодишњи Београдски Ignite о социјалном укључивању организован је у знаку десетогодишњице рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, чији су чланови и чланице отворили вече посвећено социјалном укључивању, истакавши значај свих појединаца и појединки и њиховог гласа у процесу изградње инклузивнијег и праведнијег друштва.

Београдски Ignite обележиле су приче о свакодневици транс особе у Србији, о слици света из угла особе са аутизмом и кориснице колица, проблемима особа са HIV-ом у Србији, младих Ромкиња које се боре за бољи статус своје заједнице, друштвеним искључивањем особа које одслуже затворску казну, важности система психосоцијалне помоћи младима који су лечени од рака, или имају проблеме са менталним здрављем, економском оснаживању жена које су биле кориснице сигурних кућа и важности концепта колективног становања за старе који укључује децу и младе.

Андреа Рајичић и Олга Девић су, уз Симониду Комазец, чланице Дечјег информативно културног сервиса – Клуб DX, основаног при Центру за права детета. Оне заговарају креирање света по мери људских и права детета, а све три су активисткиње и вршњачке едукаторке.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Позив за ОЦД за учешће на Тренингу за тренере о методологији Европског програма за образовање правника у области људских права (рок: 8.6.2020)

radionica - ilustracija

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије у сарадњи са Канцеларијом Савета Европе…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]