Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Дискриминација и друштвено искључивање особа које одслуже затворску казну не јењавају годинама по њиховом изласку из затвора

Објављено 01.06.2020.

Ђорђе Васиљевић - 42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"Транскрипт говора Ђорђа Васиљевића на 42. Београдском Ignite-у „Укључи се бр. 7” (11. децембар 2019. године, Impact Hub, Београд)

Пре две године сам стајао на овом истом месту. Тада сам пред једном другом публиком, можда је неко од вас и био, причао сам о томе колико је тешко бившем осуђенику кад изађе из затвора да се уклопи у друштво и колико му је потребна „сигурна кућа”, бар у првих неколико месеци после изласка.

Вечерас вам се свима извињавам, ја сам погрешио. После две године могу са сигурношћу да кажем: сигурна кућа није потребна осуђеницима, већ је потребна нашем друштву и требало би да траје много дуже. Пробаћу да направим компарацију.

Пре две године ја сам већ био три године на слободи и уз помоћ своје супруге сам ухватио конце свог живота. И вратио сам социјалну помоћ овој држави, а пошто нико није хтео да ме запосли, отворио сам дечју играоницу. Пословао сам с позитивном нулом због тога што ниједна мајка у мом селу није хтела да пошаље своје дете „код оног криминалца”. Данас, две године касније, ја и даље послујем с позитивном нулом, и даље мајке не шаљу децу „код оног криминалца” и, у принципу, једини разлог зашто и даље држимо играоницу јесте то што не желимо да бацимо две године рада.

Пре две године, кад год се нешто деси у селу, долазили су на моја врата да ме питају где сам био ту ноћ, тај дан, у тај сат и минут. Данас, две године касније, кад год се нешто деси у селу, дођу да питају где сам био ту ноћ, тај дан, у тај минут.

Пре две године моја млађа ћерка, у предшколском одељењу, преплакала је рођендан зато што мајке нису пустиле њене вршњаке да славе с њом, јер она је „ћерка оног криминалца”. Пре пет дана моја ћерка је опет преплакала свој рођендан, у другом разреду основне школе, јер мајке и даље не пуштају њене вршњаке, нити је позивају на рођендан.

Пре две године објавио сам књигу, држао сам предавања, ишао сам и радио радионице да се млади не би враћали у затвор или долазили по први пут. Данас имамо пораст стопе дечјег и млађег пунолетничког криминала и броја повратника.

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"И на крају, негде пре две године нико није имао времена за ову причу бившег осуђеника, као што не видим да и данас неко има, сем Ignite-а и ретких изузетака. Једино што се променило за ове две године јесте униформа коју носим док вечерас стојим пред вама. Дакле, пре две године нисам био запослен, а данас стојим у униформи „IGB Automotive comp“, немачке фирме која ми је пружила шансу. Пажљиво ме слушајте: не државна фирма, не државна брига, не државна шанса, већ немачка фирма, тј. појединци из Србије који су ухватили немачки начин размишљања и нечија туђа шанса – неког директора који седи у Немачкој – хране данас моју породицу.

Замислите сада да сте били негде у иностранству 15 година, 13, 10, 12, небитно је да ли је то иностранство боље од наше земље или лошије. Али сте нашли тамо начин живота, провели тамо одређени радни век, били затворени сами са собом и вратили сте се у своју отаџбину где сте поникли. Дошли сте у своја села, у своје градове, где више ништа не разумете, где вас неко процењује, потцењује, расправља о вама, користи вас као показну вежбу, оговара вас, клевеће вас, малтертира вас психички, понекад и физички. И тако је било пре 15 година, пре 10, пре пет, пре две године, а и данас је тако.

Кажите ми, молим вас, колико би вам требало да опет одете у то иностранство? Зато и данас, као и пре 20 и пре 15 и пре 10 година имамо све већи број повратника у српске затворе.

***

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"42. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 7”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 11. децембра 2019. године, у београдском Impact Hub-у. Догађај су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске Конфедерације. Овогодишњи Београдски Ignite о социјалном укључивању организован је у знаку десетогодишњице рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, чији су чланови и чланице отворили вече посвећено социјалном укључивању, истакавши значај свих појединаца и појединки и њиховог гласа у процесу изградње инклузивнијег и праведнијег друштва.

42. Београдски Ignite обележиле су приче о свакодневици транс особе у Србији, о слици света из угла особе са аутизмом и кориснице колица, проблемима особа са HIV-ом у Србији, младих Ромкиња које се боре за бољи статус своје заједнице, друштвеним искључивањем особа које одслуже затворску казну, важности система психосоцијалне помоћи младима који су лечени од рака, или имају проблеме са менталним здрављем, економском оснаживању жена које су биле кориснице сигурних кућа и важности концепта колективног становања за старе који укључује децу и младе.

Ђорђе је бивши осуђеник и блогер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва. Иза решетака је провео 13 година, а своју животну причу описао је у књизи „Досије Атила”. Ђорђе отворено говори о свом искуству у затвору и младима преноси поруку зашто је добро да се клоне насиља и криминала. Покреће га породица, а сматра да га од других издваја способност промене.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.09.2020.

До информација без баријера

SIPRU - uspešne priče

Информационо-комуникациона приступачност као кључ друштвеног укључивања У промишљању инклузивног друштва XXI века, међу кључним питања…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]