Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Достигнућа младих у Србији: Одржано Национално такмичење најбољих ученичких компанија

Објављено 26.06.2020.

Dostignuća mladih u Srbiji: Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija 2020.Ученичка компанија „Sixth Sense“ из Техничке школе у Младеновцу освојила је прво место на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија одржаном 18. јуна у реализацији организације „Достигнућа младих у Србији”. Ови ученици се у оквиру своје компаније баве производњом помагала за кретање слепих и слабовидих особа, а у јулу ће представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија које ће, уместо у Португалу, бити одржано онлајн.

Иста ученичка компанија освојила је и специјалну TeleGroup награду за најбољу примену информационо-комуникационих технологија.

Друго место освојила је ученичка компанија „5М“ из Медицинске школе у Крушевцу са дизајнираним мушким миришљавим наруквицама, док је треће место припало ученицима из компаније „Bee Strong“ из Средње школе „Душан Тривунац Драгош“ у Сврљигу који производе специфичне пчелиње погаче – прихрану за пчеле.

Снимак проглашења победника погледајте ОВДЕ.

Ранг листу десет првопласираних компанија можете погледати ОВДЕ.

Двадесет најбољих тимова из средњих школа широм Србије представило је производе и услуге својих ученичких компанија панелу жирија кроз презентацију бизнис планова, а такмичење је одржано онлајн због безбедности учесника. Ученици који су „запослени” у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме „Достигнућа младих” и своју компанију воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније. У 20 најбољих ушле су школе из Бачке Паланке, Београда, Врњачке Бање, Вршца, Зајечара, Кнића, Крушевца, Лазаревца, Ниша, Новог Сада, Пожеге, Рашке, Свилајнца, Сврљига и Ужица.

Жири који је оцењивао средњошколске тимове био је у саставу: Даница Ступар (BIZLife), Марко Миљковић (ManpowerGroup), Синиша Чађо (USAID), Бојан Предојевић (Profine) и Сандра Влатковић (Знањем до посла).

„Задовољство је видети да средњошколци креирају бизнисе који имају вишу сврху и решавају глобалне проблеме, а истовремено сјајно користе ИТ алате у пословању“, изјавио је Александар Вратоњић Глигоријевић из компаније TeleGroup.

Програм Ученичка компанија део је пројекта Владе Републике Србије „Деценија предузетништва“ који спроводи Министарство привреде, а Европска комисија га је означила као најбољи модел предузетничког образовања за ученике средњих школа.

Такмичење је реализовала организација „Достигнућа младих у Србији” уз финансијску помоћ Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој и компанија TeleGroup и ManpowerGroup Србија.

Организација „Достигнућа младих у Србији” већ 15 година спроводи програме предузетничког образовања у школама широм Србије и део је глобалне мреже Junior Achievement Worldwide која постоји од 1919. године.

Извор: www.ja-serbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]