Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европски инвестициони фонд обезбедио 10 милиона евра за повољније кредите микро предузећима у Србији

Објављено 03.08.2020.

zanat - ilustracijaЕвропски инвестициони фонд (ЕИФ), као део групације Европске инвестиционе банке, потписао је са Opportunity банком а.д. Нови Сад (ОБС) зајам вредан 10 милиона евра намењен финансирању око 4.000 српских микро предузећа из руралних области. Средства која ће бити доступна под условима повољнијим од тржишних обезбеђена су у оквиру финансијског инструмента EaSI, којим Европска унија пружа подршку запошљавању и социјалним иновацијама. Ово је први зајам икад потписан у оквиру овог финансијског инструмента и то први пут у Србији, од укупно 34 земаља које имају приступ овом фонду.

Могућност да аплицирају за ову кредитну линију Opportunity банке а.д. Нови Сад имаће микро и мала предузећа, самозапослени и предузетници из руралних области, као и пољопривредна домаћинства и мала сеоска газдинства. Банка ће својим клијентима обезбедити и бесплатну едукацију за унапређење менаџерских вештина кроз платформу за предузетнике samsvojgazda.rs.

Програм за запошљавање и социјалне иновације (EaSI) подржава циљеве ЕУ који се односе на висококвалитетно запошљавање, одговарајућу друштвену заштиту, борбу против друштвене искључености и сиромаштва, као и побољшање радних услова. Основа програма EaSI под називом Микро финансирање и социјално предузетништво састоји се од низа финансијских инструмената које финансира Европска унија, а којима управља Европски инвестициони фонд.

Програм EaSi је осмишљен тако да подржи финансијске посреднике како би могли да обезбеде микро кредите за предузетнике или да финансирању друштвено одговорне компаније. Циљ је да се рањивим групама олакша приступ микро зајмовима како би покренуле сопствено пословање, као и микро предузећима кредитирањем до 25.000 евра.

Извршни директор ЕИФ-а Ален Годар изјавио је: „Овај зајам из фонда EaSI омогућиће ЕИФ-у и ОБС да помогну предузетницима са отежаним приступом финансијама, у које спадају и мали пољопривредници широм Србије. На тај начин се поспешује развој микрофинансијског сектора у Србији, јача конкурентност, очување послова, и унапређује квалитет живота малих предузетника у локалним заједницама.”

Николас Шмит, комесар за запошљавање и социјална права, истакао је: „Задовољство ми што је потписан овај први зајам у оквиру новог EaSI финансијског инструмента, чиме је Србија постала прва земља која ће имати користи од овог програма за помоћ локалној економији. У овим тешким временима, ЕУ одлучно наставља да олакшава приступ микро финансијама, чиме подржава стварање нових радних места, једнаких могућности и финансијске инклузије – такође и на локалном нивоу – као део иницијативе за опоравак Западног Балкана.”

Владимир Вукотић, председник извршног одбора ОБС, изјавио је: „Подршка микро предузетницима и малим пољопривредницима је одувек био приоритет ОБС, јер је наша мисија повећање запослености и развој руралних заједница кроз кредитирање оних који имају отежан приступ кредитима. У овом тренутку та стратегија има још већи значај због економске кризе која је успорила пословну активност и додатно отежала пословање микро и малих бизниса и пољопривредних газдинстава.”

Европски инвестициони фонд (ЕИФ) је део Европске инвестиционе банкарске групе. Његова главна мисија је да европским микро, малим и средњим предузећима олакша приступ финансијским средствима. ЕИФ осмишљава и развија ризични капитал и капитал за раст, јемства и инструменте микро финансирања који су специфично усмерени на тај тржишни сегмент. У тој улози ЕИФ подржава  циљеве ЕУ-а за подстицање иновација, истраживања и развоја, предузетништва, раста и запошљавања.

Европска инвестициона банка (ЕИБ) је банка Европске уније. То је институција за дугорочне позајмице Европске уније и једина је банка у власништву њених држава чланица која уједно и представља њихове интересе. Она чини дугорочно финансирање доступним за стабилно улагање да би допринела циљевима политике ЕУ. ЕИБ блиско сарађује са осталим институцијама ЕУ како би реализовала политику ЕУ.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
Чет, авг 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]