Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕК спрема закон о приступачности производа особама с инвалидитетом

Објављено 03.12.2015.

Osobe s invaliditetom - ilustracijaЕвропска комисија предложила је закон о приступачности којим ће се поставити заједнички захтеви приступачности производа и услуга како би се помогло особама са инвалидитетом у ЕУ да у пуној мери учествују у друштву. Нови закон ће користити како особама са инвалидитетом, старијима и другима суоченим са изазовима у свакодневном животу због болести или из неког другог разлога, тако и компанијама које се у прекограничној трговини неће сретати са препрекама због различитих прописа. Око 80 милиона људи са неком врстом инвалидитета живи у Европској унији и очекује се да до краја деценије њихов број буде знатно већи због старења популације. Процењује се да у Србији живи око 800.000 особа са инвалидитетом. У свету се 3. децембар обележава као Међународни дан особа са инвалидитетом.

Производи и услуге које ће обухватити нови европски закон пажљиво су изабрани у сарадњи са грађанима и организацијама цивилног друштва, као и компанијама. Међу производима и услугама су банкомати и банкарске услуге, компјутери, телефони и ТВ опрема, аудиовизуелне услуге, саобраћај, електронска трговина и електронске књиге.

Како је образложила Комисија, циљ предложене директиве је боље функционисање унутрашњег тржишта чиме се компанијама олакшава да особама са инвалидитетом обезбеде приступачне производе и услуге преко границе.

Заједнички захтеви приступачности важиће и у оквиру правила ЕУ за јавне набавке, као и код коришћења фондова Европске уније.

Том иницијативом стимулисаће се иновације и повећати понуда производа и услуга доступних за више десетина милиона особа са инвалидитетом у ЕУ.

Посебна пажња биће усмерена на то да се обезбеди пропорционалност заједничких захтева приступачности, како би се помогло малим и микро предузећима којима би ти захтеви могли да представљају додатно оптерећење. Искуство истина показује да у већини случајева мали бизнис има осећај за потребе особа са инвалидитетом, посебно у фази дизајна.

Комесарка Маријан Тисен (Marianne Thyssen) истакла је да инвалидност не може да буде препрека за пуно учешће у друштву, нити недостатак заједничких прописа ЕУ треба да буде препрека у прекограничној трговини производа и услуга приступачних особама са инвалидитетом.

“Тим законом желимо да продубимо унутрашње тржиште и искористимо његов потенцијал на добробит и компанија и грађана са инвалидитетом. Заправо, сви ми имаћемо користи”, истакла је европска комесарка задужена за запошљавање, социјална питања, вештине и мобилност радне снаге.

Европски закон о приступачности олакшаће произвођачима да извозе робу и услуге који су у складу са захтевима ЕУ јер неће морати да се усклађују са различитим националним прописима. Посебно ће, сматрају у Комисији, помоћи малом бизнису да у пуној мери искористи предности тржишта ЕУ.

Као резултат, особе са инвалидитетом имаће користи од веће понуде приступачних производа и услуга по много конкурентнијим ценама.

Боља понуда приступачних производа и услуга значиће и старијим људима који имају сличне потребе као особе са инвалидитетом, као и другима суоченим са изазовима због повреда у незгодама, због болести или боравка у “напорном” окружењу, нпр. слабо осветљеном или превише бучном.

Нови закон ће допринети повећању учешћа у друштву, укључујући у образовању и запошљавању, као и унапређењу прилика за већу самосталност и мобилност, истакла је Комисија.

Процењује се да око 80 милиона грађана ЕУ има неки вид инвалидности. Њихов број би због старења популације до 2020. године могао осетно да порасте и достигне 120 милиона.

Како је навела ЕК, приступачност производа и услуга је услов да особе са инвалидитетом учествују и имају активну улогу у друштву. Такође доприносе обезбеђењу паметног, одрживог и инклузивног раста.

Конвенција УН о правима особа са инвалидитетом садржи одредбе о приступачности којом се захтева да земље предузму неопходне мере, укључујући законске, да обезбеде приступачност.

Међутим, без заједничких европских захтева, свака чланица ЕУ би наставила да развија своје законе како би испунила обавезе из Конвенције УН, чиме би се тржиште ЕУ цепало све више и више.

Нови пропис треба да спречи расцепканост тржишта и отвори нове могућности за бизнис, наводи се у саопштењу Комисије и додаје да ће се тако смањити и цена приступачних производа и услуга. То ће имати позитиван утицај на буџете на дуги рок јер ће смањити зависност старијих и особа са инвалидитетом од других.

У Србији око 800.000 особа са инвалидитетом

Процењује се да у Србији живи око 800.000 особа са инвалидитетом, а задатак државе је да се направи што бољи амбијент за њихово оснаживање и укључивање у друштвени живот, изјавио је 3. децембра потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић.

“Особе са инвалидитетом суочавају се свакодневно са физичким и комуникацијским препрекама, уз све то, изложене су три пута већем ризику од сиромаштва. У тој групи потенцијално најугроженији су жене и деца”, рекао је Маринковић на заједничкој седници два скупштинска одбора, организованој поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Маринковић је додао да Србија има релативно добар законски оквир у тој области, али да проблеми настају због недовољне примене закона и средстава која се одвајају у ту сврху.

Како је навео, парламент ће и даље пружати најширу подршку унапређивању права особа са инвалидитеом, међу којима има сјаних правника, спортиста и других професија који могу да допринесу напретку друштва.

“Када видимо овакве податке, видимо шта нам је чинити. Најбитније је да креирамо амбијент повољан за економски развој, како бисмо могли да водимо једну одговорну, социјалну политику”, рекао је он.

Вршилац дужности директорке Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Ксенија Миленковић рекла је да је инклузија особа са инвалидитетом део преговарачког поглавља 23, које се бави у најширем смислу поштовањем основних људских права и права рањивих група.

Она је казала да је Европска комсија дала добру оцену законодованог оквира, али да ће у првом плану преговора са ЕУ бити то што се тај оквир не примењује.

Према њеним речима, друго поглавље које се тиче инклузије особа са инвалидитетом, а које је најзначајније за ту област, је поглавље 19 које се тиче социјалне политике и запошљавања.

“Поглавље 19 је више него било које друго значајно за ово о чему данас говоримо, јер једно је говорити о општој забрани дискриминације у контексту поштовања људских права, али суштина је да ли ми можемо заиста тим особама да обезбедимо могућност да се запосле и да дају максимум својих способности на радном месту”, навела је Миленковић.

Потпредседница Националне организације особа са инвалидитетом Светлана Влаховић рекла је да је без обзира на донете законе и декларативна залагања Србија далеко од инклузије особа са инвалидитеом.

“И поред бројних резултата убудуће нас чека још много посла до инклузије”, рекла је она и оценила да је образовни систем можда најодговорнији за инклузију, јер све почиње од образовања.

Заједничка седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова одржана је под називом “Инклузија особа са инвалидитетом – приступачност и оснаживање.

Извор: Бета, EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]