Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ерсте Банка покренула свеобухватни програм финансијског описмењавања и обуке за управљање личним финансијама

Објављено 21.03.2019.

ErsteZnaliИстраживање које је Ерсте Банка спровела међу својим клијентима/кињама показало је да 90 одсто испитаника и испитаница никада није прошло ниједну обуку из управљања личним финансијама, а више од 60 одсто се за финансијске савете до сада обраћало породици и пријатељима, који се опет ослањају на лично искуство. #ЕрстеЗнали је свеобухватни програм који укључује онлајн платформу за финансијску едукацију, тренинге за управљање личним финансијама, обуке за предузетнике/це и активности за најмлађе.

Свима је јасно да добро управљање финансијама утиче не само на наше животе, већ и на животе наших ближњих, породице и пријатеља. Доношење финансијски одговорних одлука је вештина која заиста може променити нашу будућност. Ако се изузму економисти/киње, већина људи није имала прилике да о финансијама учи током свог редовног образовања. Грађани и грађанке се обично саветују са најближима или се ослањају на неко пређашње искуство, било оно добро или лоше. Према истраживању Ерсте Банке, чак 90 одсто испитаника/ца никада није имало обуку из области управљања личним финансијама, 60 посто њих се за савете обраћа породици и пријатељима, а тек шест одсто банци. Зато је Ерсте Банка покренула свеобухватни, бесплатни програм финансијске едукације који је доступан свим грађанима и грађанкама. Прва у низу бројних активности у оквиру програма јесте #ЕрстеЗнали онлајн платформа за финансијску едукацију, која је доступна на адреси ErsteZnali.rs.

У Музеју науке и технике тим поводом је организована панел дискусија о значају финансијске писмености, у којој су учествовали Нина фон Гајл, кустоскиња у Ерсте Финансијском парку (FLiP) у Бечу, Милан Инић Yasserstein, представник млађе генерације, YouTube аутор и онлајн предузетник, и Владимир Јовановић, експерт за социјално банкарство и подршку стартапима у Ерсте Банци. Славко Царић, председник Извршног одбора Ерсте Банке, представио је програм и водио панел о важности финансијске едукације за друштво у целини.

„Ерсте Банка већ неколико година ради на побољшању финансијске писмености својих клијената и шире заједнице – кроз програм ’Корак по корак’, преко своје мреже, комуникацијским и спонзорским пројектима, учествовањем у радним групама и експертским волонтирањем. Схватили смо да време које долази носи нове изазове и да је неопходно свим досадашњим активностима у области финансијске едукације приступити на стратешки начин, тако што ћемо своје знање поделити са свим грађанима наше земље. Стало нам је до тога да људи науче како да буду финансијски одговорни, али и да то знање примене у пракси”, нагласио је Царић.

Штедња и управљање личним финансијама су прве области које су детаљно обрађене на платформи ErsteZnali.rs, док ће у наредном периоду у фокусу бити задуживање, електронско банкарство, безбедност, картице и друге важне теме.

Из угла важности финансијске писмености за младе, као и оних омладинаца и омладинки који своје пословање базирају на интернету, говорио је Милан Инић, познатији као Yasserstein. „Кроз формално образовање нисмо имали прилике да стекнемо практична знања из управљања личним финансијама, што је учинило тежим улазак у свет одраслих и преузимање одговорности за одлуке које самостално доносимо. Када смо постали предузетници, још као средњошколци, морали смо сами да се сналазимо, истражујемо и прикупљамо информације. Данас има пуно колега који се баве сличним стварима, па је мало лакше делити искуства, али недостаје системски приступ едукацији и због тога ми се ова иницијатива допада“, рекао је Инић.

Владимир Јовановић има вишегодишње искуство у едукацији предузетника/ца и почетника/ца у бизнису. У Ерсте Банци је део тима који управља програмом „Корак по корак“, који пружа менторску и финансијску подршку стартапима, социјалним предузећима и организацијама цивилног друштва. „Тржишна кретања и наше искуство показују да предузетницима заправо највише недостаје знање из управљања финансијама, а управо је то пресудно за одрживост њиховог пословања. Од доброг управљања финансијама зависи колико ће бизнис бити успешан, а нажалост често се дешава да ово буде и пресудан фактор за неуспех, без обзира на то какав потенцијал бизнис има. #ЕрстеЗнали програм је корак даље у финансијској едукацији, а пуно колега је показало велико интересовање да се укључи и да својим искуством и знањем допринесе развоју овог квалитетног програма“, додао је Јовановић.

„Финансијска писменост постаје све важнија за друштво у целости и добробит грађана. Веома је битно да људи разумеју везу између економије и њиховог личног буџета. Имајући у виду да финансијски производи постају све комплекснији, едукацијом обезбеђујемо доношење одговорних одлука, које даље доводе до успеха у управљању финансијама“, закључила је Нина фон Гајл, кустоскиња у Ерсте Финансијском парку (FLiP) у Бечу.

Извор: odgovornoposlovanje.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Децилна расподела потрошње и прихода у Републици Србији у 2018. години
јул, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right xlsx [91 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]