Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ донира 2,5 милиона евра малом бизнису за набавку опреме

Објављено 24.06.2020.

Dobitnici sredstava u okviru drugog javnog poziva EU PRO-a za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećimaОбјављени резултати другог јавног позива ЕУ ПРО-а за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима

Сто дванаест (112) предузетника и предузетница, као и микро и малих предузећа из југоисточне и југозападне Србије ће уз бесповратна средства Европске уније (ЕУ) у висини од 2,5 милиона, која су опредељена преко развојног програма ЕУ ПРО, набавити нову опрему и увести додатне услуге са циљем да унапреде производњу и тржишни потенцијал и допринесу повећању запослености.

„Овде је реч о  конкретној помоћи ЕУ која ће допринети економском развоју и смањивању регионалне неједнакости у оквиру Србије”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, у сусрету са једним бројем представника и представница предузећа којима су одобрена средства.

„Ово је и начин на који подржавамо равномеран територијални развој Србије. Зато ми је драго што су регионалне развојне агенције укључене у ове пројекте, јер је то  суштина реформског пута Србије кроз процес европских интеграција. Нема дилеме да ће демократија и владавина права, пре свега, али и економски развој и смањивање регионалних неједнакости довести до тога да људи остану да живе у својим местима”, рекла је Јоксимовић.

Предузећа, која се баве производњом намештаја, хране, одеће, прерадом дрвета и метала, одабрана су за финансирање путем јавног позива који је ЕУ ПРО спровео крајем прошле године и на који је укупно пристигло 555 предлога пројеката. Уз подршку ЕУ усмерену на подстицај конкурентности на локалном нивоу,  ових 112 малих бизниса, оцењених као најбољи на основу предложене пословне идеје, очекиваних резултата и ефеката, одрживости и друштвеног утицаја, унапредиће продуктивност као и квалитет и асортиман производа, али ће допринети и ланцу вредности локалних добављача и отварању нових радних места.

Микела Телатин, шефица Канцелерије Уједињених нација за пројектне услуге – UNOPS у Србији, која реализује ЕУ ПРО програм,  рекла  је да бесповратна помоћ предузећима треба да побољша њихову конкурентност, одрживост и да доведе до отварања нових радних места.

„Велико интересовање за овај позив показује колико је велика спремност пословне заједнице у Србији да се расте, да се бави иновацијама и подржи своју заједницу”, рекла је Телатин, истичући улогу друштвене одговорности у пословању у кризним ситуацијама попут ове тренутне изазване вирусом COVID-19.

Очекује се да ће уз нову опрему предузећа већ током прве године отворити око 230 радних места, што је повећање од 40 процената у односу на тренутни број запослених у тим предузећима.  Већина ових предузећа послује у мање развијеним општинама а готово половина има производне капацитете у руралним срединама, чиме је њихов утицај на локалне средине још значајнији. Уз то, у оквиру појединачних пројеката предузетници и предузећа ће спровести низ друштвено-одговорних активности и тако пружити подршку својим суграђанима, рањивим групама, деци, али и подржати локалне манифестације и спортске клубове и спровести акције заштите животне средине.

Власница породичног предузећа за производњу прехрамбених производа Домаћица 014 из Ваљева Ивана Максимовић је истакла да се конкурс појавио баш у погодном тренутку, јер су имали спреман бизнис план, знали су које су им машине потребне и обезбедили су 20 одсто учешћа што је био и један од услова позива.

Ивањичко предузеће Дрво тим 80 ће уз подршку ЕУ зановити своје машине за производњу намештаја и отворити нова радна места, док је власник Давор Мићић нагласио да ће у оквиру друштвено одговорног пословања, које је саставни део сваког појединачног пројекта, донирати намештај предшколској установи Бајка.

Резултати другог јавног позива ЕУ ПРО-а за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима могу се наћи на интернет страници програма ЕУ ПРО.

Извор: www.eupro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]