Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ донира 2,5 милиона евра малом бизнису за набавку опреме

Објављено 24.06.2020.

Dobitnici sredstava u okviru drugog javnog poziva EU PRO-a za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećimaОбјављени резултати другог јавног позива ЕУ ПРО-а за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима

Сто дванаест (112) предузетника и предузетница, као и микро и малих предузећа из југоисточне и југозападне Србије ће уз бесповратна средства Европске уније (ЕУ) у висини од 2,5 милиона, која су опредељена преко развојног програма ЕУ ПРО, набавити нову опрему и увести додатне услуге са циљем да унапреде производњу и тржишни потенцијал и допринесу повећању запослености.

„Овде је реч о  конкретној помоћи ЕУ која ће допринети економском развоју и смањивању регионалне неједнакости у оквиру Србије”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, у сусрету са једним бројем представника и представница предузећа којима су одобрена средства.

„Ово је и начин на који подржавамо равномеран територијални развој Србије. Зато ми је драго што су регионалне развојне агенције укључене у ове пројекте, јер је то  суштина реформског пута Србије кроз процес европских интеграција. Нема дилеме да ће демократија и владавина права, пре свега, али и економски развој и смањивање регионалних неједнакости довести до тога да људи остану да живе у својим местима”, рекла је Јоксимовић.

Предузећа, која се баве производњом намештаја, хране, одеће, прерадом дрвета и метала, одабрана су за финансирање путем јавног позива који је ЕУ ПРО спровео крајем прошле године и на који је укупно пристигло 555 предлога пројеката. Уз подршку ЕУ усмерену на подстицај конкурентности на локалном нивоу,  ових 112 малих бизниса, оцењених као најбољи на основу предложене пословне идеје, очекиваних резултата и ефеката, одрживости и друштвеног утицаја, унапредиће продуктивност као и квалитет и асортиман производа, али ће допринети и ланцу вредности локалних добављача и отварању нових радних места.

Микела Телатин, шефица Канцелерије Уједињених нација за пројектне услуге – UNOPS у Србији, која реализује ЕУ ПРО програм,  рекла  је да бесповратна помоћ предузећима треба да побољша њихову конкурентност, одрживост и да доведе до отварања нових радних места.

„Велико интересовање за овај позив показује колико је велика спремност пословне заједнице у Србији да се расте, да се бави иновацијама и подржи своју заједницу”, рекла је Телатин, истичући улогу друштвене одговорности у пословању у кризним ситуацијама попут ове тренутне изазване вирусом COVID-19.

Очекује се да ће уз нову опрему предузећа већ током прве године отворити око 230 радних места, што је повећање од 40 процената у односу на тренутни број запослених у тим предузећима.  Већина ових предузећа послује у мање развијеним општинама а готово половина има производне капацитете у руралним срединама, чиме је њихов утицај на локалне средине још значајнији. Уз то, у оквиру појединачних пројеката предузетници и предузећа ће спровести низ друштвено-одговорних активности и тако пружити подршку својим суграђанима, рањивим групама, деци, али и подржати локалне манифестације и спортске клубове и спровести акције заштите животне средине.

Власница породичног предузећа за производњу прехрамбених производа Домаћица 014 из Ваљева Ивана Максимовић је истакла да се конкурс појавио баш у погодном тренутку, јер су имали спреман бизнис план, знали су које су им машине потребне и обезбедили су 20 одсто учешћа што је био и један од услова позива.

Ивањичко предузеће Дрво тим 80 ће уз подршку ЕУ зановити своје машине за производњу намештаја и отворити нова радна места, док је власник Давор Мићић нагласио да ће у оквиру друштвено одговорног пословања, које је саставни део сваког појединачног пројекта, донирати намештај предшколској установи Бајка.

Резултати другог јавног позива ЕУ ПРО-а за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима могу се наћи на интернет страници програма ЕУ ПРО.

Извор: www.eupro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]