Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ објавила Зборник онлајн права

Објављено 11.01.2013.

computerЕвропска комисија је у склопу европске дигиталне агенде објавила Зборник онлајн права (online) у Европској унији у циљу едукације грађана о њиховим фундаменталним правима на интернету. У Зборнику су резимирана и једноставним језиком наведена права и обавезе из важећих закона ЕУ који се односе на приступ интернету, заштиту приватности, права потрошача и решавање конфликта. Из тих права произлази да сви грађани Уније треба да имају пристип “универзалним услугама” интернета и то доброг квалитета и по разумној цени.

Поједностављена онлајн права са примерима је доступна на сајту “Tvoja Evropa” (Your Europe).

Објављивањем Зборника са побројаним онлајн правима и принципима Комисија жели да подстакне поверење међу потрошачима и допринесе већем коришћењу онлајн услуга.

Приступ интернету у ЕУ, како се наводи у документу, мора да буде “отворен” и “неутралан” а корисници треба да имају право избора апликација и услуга. Чланице ЕУ могу да забране апликације и услуге једино када је то “сврсисходно, сразмерно и неопходно у демократском друштву”, односно када неки садржај може “озбиљно да погорша физички, ментални и морални развој” малолетника или подстакне мржњу на основу расе, пола, вере или националности.

У одељку који се односи на приступ мрежи електронских комуникација и услуга посебно се истиче да принцип “универзалних услуга” мора да буде осигуран и корисницима са инвалидитетом.

Грађани ЕУ такође имају право на приватност на интернету и морају да буду информисани о свим подацима који се о њима прикупљају или чувају у разним фајловима, попут веб сајтова или база података. Корисници интернета имају право и да траже да се подаци о њима исправе или избришу ако су непотпуни или нетачни или ако су добијени незаконито.

У Зборнику се наводи и да неке информације о корисницима интернета не могу да се чувају. То су подаци на основу којих се откривају раса или етничко порекло, политичко опредељење, вера и убеђење или чланство у синдикату. Подаци о здравственом стању корисника или његовом сексуалном животу могу да се чувају само уз експлицитан пристанак корисника интернета и ако је то дозвољено националним законодавством.

Грађани ЕУ имају право и да буду обавештени када неко нарушава безбедност њихових комуникација, попут мејла.

Корисник интернета такође мора да буде обавештен ако се деси да су његови лични подаци код пружаоца услуге интернета компромитовани, односно изгубљени или украдени, што би могло да нанесе штету приватности клијента.

Када је реч о односу са провајдером, корисник услуга електронске комуникације има право на минималне услове стандардног уговора, право да унапред буде информисан ако провајдер мења услове уговора, као и да раскине уговор без плаћања пенала уколико није сагласан са новим условима.

Наводи се и да код плаћања робе или услуга у еврима наручиоцу мора исто да се наплати без обзира да ли је трговац из земље из које је и потрошач или из неке друге чланице ЕУ.

Широм ЕУ корисници интернета имају и право да буду заштићени од нетражених и нежељених порука (спама), осим ако су пристали да им се шаљу.

Када купују робу или услуге преко интернета европски грађани имају право на информације о производу, цени, трошковима испоруке, трговцу. Та права посебно се односе на уговоре о пружању онлајн услуга.

Грађани ЕУ имају и право на правовремене информације код финансијских онлајн услуга, нпр. банкарских. Те информације морају да буду јасне и да садрже детаље и главне карактеристике финансијске услуге а понуђач услуге мора да извести потрошача о његовим правима из уговора.

У Зборнику се указује и на право грађана ЕУ да се жале и да туже у споровима око онлајн услуга. При томе се детаљно образлаже шта грађанин може да предузме у случају спора са пружаоцем услуга интернета чије седиште је изван ЕУ.

Наводе се и примери лоше трговинске праксе. Међу њима је и случај када трговац нуди неки производ по одређеној цени а затим одбије поруџбину или не испоручи наручено у разумном року. Трговцима такође није дозвољено да рекламирају неки производ као бесплатан ако купац мора да плати још нешто осим трошкова испоруке.

Прописима је регулисано и да сваком потрошачу у ЕУ услуга или производ наручен преко интернета мора да буде испоурчен у року од 30 дана, осим ако се купац и продавац нису другачије споразумели.

Купац преко интернета може од трговца да тражи и да се производ поправи или замени новим бесплатно ако је оно што му је испоручено покварено или не одговара ономе што је наручио. Ако трговац у разумном року не поправи или замени робу, потрошач може да тражи повраћај новца или нижу цену.

Извор: Euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]