Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Жене и даље у неједнаком положају

Објављено 08.03.2014.

Жене у Србији се и даље суочавају са неједнакостима у односу на положај мушкараца, поручио је поводом Међународног дана жена 8. марта министар Бранко Ружић. “Тренутно у Србији живи око 300.000 више жена него мушкараца. На високе школе и факултете уписано је више жена (55 одсто), међу свим дипломираним студентима више је жена (69 одсто). Међутим, жене се и даље суочавају са неједнакостима у односу на положај мушкараца”, навео је Ружић у саопштењу и подсетио да Србија данашњим даном слави стогодишњицу обележавања 8. марта, дана борбе за економску, политичку и социјалну равноправност мушкараца и жена.

Министар без портфеља задужен за евроинтеграције је упозорио и да се процењује да жене зарађују преко 15 одсто мање за исти посао који обављају мушкарци.

“Стопа запослености жена је нижа за 15 процентних поена у односу на стопу запослености мушкараца. Жене дневно проводе преко сат времена дуже у раду и предоминантно се баве кућним пословима у односу на мушкарце. Оне су, такође, претежно жртве насиља у породици и партерским односима, и према најновијим истраживањима – виђене као најдискриминисанија група у Србији”, истакао је Ружић.

Ружић, који је и председник Извршног одбора СПС, је подсетио да разлике у положају полова постоје и на нивоу ЕУ.

“Индекс родне равноправности Европске уније показао је да економска неједнакост жена и мушкараца земаља чланица износи 29 одсто, док у политичкој сфери равноправност полова износи 49,9 процената”, додаје он.

У Србији се, како је нагласио, континуирано чине напори како би родна равноправност постала општи образац функционисања нашег друштва. “Напредак постижемо захваљујући заједничким напорима државних органа, организација цивилног друштва, међународних развојних партнера, али и појединаца и појединки. Потребно је, међутим, наставити координисанију и још чвршћу сарадњу међу свим актерима како бисмо зауставили насиље над женама, унапредили социо-економски положај жена у нашем друштву и обезбедили једнаке могућности за све нас”, сматра Ружић.

Наша земља је у оквиру својих реформских процеса, додао је Ружић, одлучна у стварању простора заједничких вредности у коме ћемо смањити неједнакост и повећати равноправност полова.

“Ове године се 8. март, Међународни дан жена, обележава на нивоу Уједињених нација под геслом „Једнакост за жене је напредак за све“.

Због тога свима у нашем друштву честитам 8. март, Међународни дан жена”, поручио је на крају Ружић.

Мишћевић: Поштовати равноправност жена

Шефица преговарачког тима са Европском унијом (ЕУ) Тања Мишчевић изјавила је данас да је у процесу приближавања Србије ка ЕУ, неопходно поштовање равноправности жена и закона које регулишу ту област.

“Ако хоћемо да будемо модерна земља 21. века, морамо поштовати европске стандарде, ићи у корак са ЕУ”, поручила је Мишчевић на конвецији Женске парламентарне мрежа и Фонда за политичку изузетност која је одржана у Дому омладине у Београду.

На предизобрном скуп под слоганом “Гласам за жене”, учествовале представнице изборних листа на предстојећим изборима 16. марта.

Тања Мишчевић је поручила да су управо оне, “снага која је потребна Србији на путу ка ЕУ” и да српски парламет, у погледу равноправности жена, треба да буде једна од светлих тачака.

Представнице странака са десет изборних листа, биле су јединствене у ставу да је жена потребно уважавати, не само 8. марта, него свакога
дана.

“Потребно нам је више равноправности, а мање каранфила”, истакла је Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара (СВМ).

Представнице странака сложиле су да се у Србији закони селективно примењују и нагласиле да се морају поштовати постојећи прописе.

Оне су навеле да је потребно више жена на руководећим положајима и указале да је неопходна боља заштита жена које су жрве насиља.

Извор: Б92

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]