Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Женска задруга из Лужничког краја одгаја и прерађује органске пољопривредне производе и запошљава жене с инвалидитетом

Објављено 21.01.2019.

Каролина СтаменковићТранскрипт говора Каролине Стаменковић на 41. Београдском Ignite-у Укључи се бр. 6” (7. новембар 2018. године, Impact Hub, Београд)

Долазим из Бабушнице, општине која се налази 370 км јужно од Београда. Општина има 12.000 становника, а њихова просечна старост је 49 година.

Удружење грађана „Лужничке рукотворине – Женски економски центар“ основали смо 2008. године и наш једини циљ је било очување и неговање старих заната у нашој општини. Међутим, кад смо кренули по сеоским срединама у потрази за мотивима за наш рад, видели смо како живе старачка домаћинства у нашој општини – јако тешко, нарочито у забаченим селима – па смо се покренули да им помогнемо. Желели смо да проширимо услугу „Помоћ у кући“ за старе. Борили смо се неких шест-седам година, 2015. године смо добили лиценцу за услугу „Помоћ у кући“ и од тада наше геронто-домаћице пружају лиценцирану услугу овим старачким домаћинствима.

Али, дошла сам да вам испричам како смо проширили органску производњу у нашем крају.

Бабушница је општина са јако лепом природом и изворском водом, богомдана за органску производњу. Средства за први пројекат смо добили 2016. године од Европског ПРОГРЕСА, поделили смо пет пластеника сиромашним породицама и женама с инвалидитетом и тако почели да ширимо нашу органску производњу. Данас, после три године рада, имамо 17 пластеника и укључили смо 17 жена, од којих су неке с инвалидитетом, а неке из сиромашних породица.

Каролина Стаменковић - 41. Београдски Ignite "Укључи се бр. 6"Кад смо одгајили прве органске производе, схватили смо да они не могу да стигну до Београда, јер не трају дуго, свега три-четири дана. Тада смо одлучили да производе прерађујемо. Нас 14 жена је основало „Дарове Лужнице“, прву органску женску задругу на југу Србије. Од прошле године производимо ајваре, пинђуре, љутенице – и све то од наших производа који су добијени у Лужничком крају. Ове године смо од Министарства добили и машине, тј. мини линију која ће нам олакшати прераду тих наших производа. Средили смо и погон у коме ћемо радити наредних година и надамо се да ћемо од ове године повећати производњу.

Сви наши производи су спремљени на традиционални начин, без конзерванса и адитива. Кад будете долазили у Бабушницу, будите нам драги гости – наше жене су гостопримљиве и врсне домаћице!

***

41. Београдски Ignite - презентери41. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 6”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 7. новембра 2018. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) – на тај начин су, већ шесту годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци и посетитељке Београдског Ignite-а су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: шта подразумева активно старење и које су добробити ИТ описмењавања старијих особа; како функционише интерактивна аудио-игра посвећена проблемима слепих и слабовидих особа; са којим тешкоћама се у свакодневном животу сусрећу транс особе у Србији; како је органска пољопривреда допринела запошљавању жена у Бабушници; на који начин се организује квалитетна високошколска стручна пракса; како побољшати запошљивост младих Рома и Ромкиња; на који иновативан начин се могу ублажити тешки животни услови којима су изложени бескућници.

Каролина Стаменковић долази из Бабушнице, а на 41. Београдском Ignite-у представила је иницијативу за развој женског предузетништва у свом месту. Ова тема јој је важна јер, како каже, за жене у Бабушници нема много доступних послова, а недостаје им и место на ком би могле да се окупљају. Као свој највећи изазов види незаинтересованост околине и мањак разумевања заједнице за потенцијале и потребе жена из сеоске средине. Ипак, не дозвољава да је ово заустави, јер је за њу свака нова оснажена жена мотив да се оснаже још две.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]