Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Женска задруга из Лужничког краја одгаја и прерађује органске пољопривредне производе и запошљава жене с инвалидитетом

Објављено 21.01.2019.

Каролина СтаменковићТранскрипт говора Каролине Стаменковић на 41. Београдском Ignite-у Укључи се бр. 6” (7. новембар 2018. године, Impact Hub, Београд)

Долазим из Бабушнице, општине која се налази 370 км јужно од Београда. Општина има 12.000 становника, а њихова просечна старост је 49 година.

Удружење грађана „Лужничке рукотворине – Женски економски центар“ основали смо 2008. године и наш једини циљ је било очување и неговање старих заната у нашој општини. Међутим, кад смо кренули по сеоским срединама у потрази за мотивима за наш рад, видели смо како живе старачка домаћинства у нашој општини – јако тешко, нарочито у забаченим селима – па смо се покренули да им помогнемо. Желели смо да проширимо услугу „Помоћ у кући“ за старе. Борили смо се неких шест-седам година, 2015. године смо добили лиценцу за услугу „Помоћ у кући“ и од тада наше геронто-домаћице пружају лиценцирану услугу овим старачким домаћинствима.

Али, дошла сам да вам испричам како смо проширили органску производњу у нашем крају.

Бабушница је општина са јако лепом природом и изворском водом, богомдана за органску производњу. Средства за први пројекат смо добили 2016. године од Европског ПРОГРЕСА, поделили смо пет пластеника сиромашним породицама и женама с инвалидитетом и тако почели да ширимо нашу органску производњу. Данас, после три године рада, имамо 17 пластеника и укључили смо 17 жена, од којих су неке с инвалидитетом, а неке из сиромашних породица.

Каролина Стаменковић - 41. Београдски Ignite "Укључи се бр. 6"Кад смо одгајили прве органске производе, схватили смо да они не могу да стигну до Београда, јер не трају дуго, свега три-четири дана. Тада смо одлучили да производе прерађујемо. Нас 14 жена је основало „Дарове Лужнице“, прву органску женску задругу на југу Србије. Од прошле године производимо ајваре, пинђуре, љутенице – и све то од наших производа који су добијени у Лужничком крају. Ове године смо од Министарства добили и машине, тј. мини линију која ће нам олакшати прераду тих наших производа. Средили смо и погон у коме ћемо радити наредних година и надамо се да ћемо од ове године повећати производњу.

Сви наши производи су спремљени на традиционални начин, без конзерванса и адитива. Кад будете долазили у Бабушницу, будите нам драги гости – наше жене су гостопримљиве и врсне домаћице!

***

41. Београдски Ignite - презентери41. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 6”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 7. новембра 2018. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) – на тај начин су, већ шесту годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци и посетитељке Београдског Ignite-а су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: шта подразумева активно старење и које су добробити ИТ описмењавања старијих особа; како функционише интерактивна аудио-игра посвећена проблемима слепих и слабовидих особа; са којим тешкоћама се у свакодневном животу сусрећу транс особе у Србији; како је органска пољопривреда допринела запошљавању жена у Бабушници; на који начин се организује квалитетна високошколска стручна пракса; како побољшати запошљивост младих Рома и Ромкиња; на који иновативан начин се могу ублажити тешки животни услови којима су изложени бескућници.

Каролина Стаменковић долази из Бабушнице, а на 41. Београдском Ignite-у представила је иницијативу за развој женског предузетништва у свом месту. Ова тема јој је важна јер, како каже, за жене у Бабушници нема много доступних послова, а недостаје им и место на ком би могле да се окупљају. Као свој највећи изазов види незаинтересованост околине и мањак разумевања заједнице за потенцијале и потребе жена из сеоске средине. Ипак, не дозвољава да је ово заустави, јер је за њу свака нова оснажена жена мотив да се оснаже још две.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: DG NEAR
Foto: DG NEAR U maju 2018. povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, po prvi put u istoriji srpske policije na rad u [...]
Сре, окт 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Alberto Kanabes, levo, i njegov “usvojeni” deka, Bernardo, u penzionerskom domu u gradu Sijudad Real, Španija. Kanabesova kompanija pruža starijima više socijalne interakcije. ©Adopta un Abuelo
Alberto Kanabes, levo, i njegov “usvojeni” deka, Bernardo, u penzionerskom domu u gradu Sijudad Real, Španija. Kanabesova kompanija pruža starijima [...]
Пет, окт 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]