Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Завршна конференција пројекта „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“

Објављено 06.02.2019.

Završna konferencija projekta „Nove mogućnosti za dostojanstven rad mladih u Srbiji“Завршна конференција пројекта „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“ одржана је 30. јануара у Клубу посланика у Београду. Учесници и учеснице су имали прилику да се информишу о данско-српској сарадњи на пољу запошљавања и запошљивости младих, док су социјални партнери представили свој рад на пројекту и конкретне мере које су предузете за побољшање услова рада младих у Србији. Гошће из Европске комисије и Солидар фондације из Брисела представиле су позитивне праксе из држава чланица Европске уније.

Конференцији је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је рекао да према подацима из децембра 2018. године удео младих у укупној незапослености износи 19,9%, док је у 2017. тај број био 22,4%. Он је истакао и да су отварање нових радних места, преквалификације и доквалификације важне како би се дала могућност младима на тржишту рада.

Клаус Ларсен Јенсен из Форума за међународну сарадњу (FIC) из Данске рекао је да незапосленост младих у земљама ЕУ износи око 16 одсто, а раније је била преко 20 одсто. Он је истакао да нека од добрих искустава примењених у Данској могу послужити и Србији као добар пример. Амбасадор Данске у Србији Андерс Хоугор рекао је да је дијалог социјалних партнера добар начин да се створи консензус и одреди смер којим држава треба да иде.

Председник УГС „Независност“ проф. др Зоран Стојиљковић рекао је да је важно омогућити достојанствен, а не прекаран и нестабилан рад, као и квалитетну и одрживу запосленост, што значи да млади не треба да раде на црно већ да буду пристојно плаћени. Стојиљковић је истакао да ће високо образоване и квалитетне раднике и раднице у Србији задржати само пристојан доходак, односно одговарајућа плата и изазовно радно место.

Потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић рекао је да треба наћи заједнички језик како би се креирао амбијент који би одговарао достојанственом раду. Он се сложио да није суштина у копирању успешних модела запошљавања из других земаља, већ у прилагођавању тих модела домаћим условима живота и рада.

Представница Генералног директората за запошљавање, социјална питања и инклузију при Европској комисија Ида-Марија Фалесен и Федерика Росато испред Солидар Фондације говориле су о политикама европске уније усмереним на побољшање квалитета живота и повећања запошљавања младих са конкретним примерима из Данске, Италије и Шпаније.

Пројекат „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“ имао је за циљ да унапреди социјални дијалог и подстакне сарадњу социјалних партнера, а све у циљу заједничког деловања како би се нашла решења за смањење стопе незапослености младих у Србији. Циљ пројекта који је трајао две године био је јачање сарадње и социјалног дијалога у Србији кроз доношење и спровођење Споразума социјалних партнера о стварању могућности за достојанствен рад младих, који је потписан крајем прошле године.

Пројекат финансира CISU фонд у оквиру програма Министарства спољних послова Данске. Водећу улогу има FIC из Данске, невладина организација која је посвећена социјалном развоју и јачању инклузије. Партнери на пројекту у Србији су Унија послодаваца Србије, Савез самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“. Имплементацију пројекта је координирало Удружење грађана Иницијатива за развој и сарадњу.

Извор: idcserbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]