Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Завршна конференција пројекта „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“

Објављено 06.02.2019.

Završna konferencija projekta „Nove mogućnosti za dostojanstven rad mladih u Srbiji“Завршна конференција пројекта „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“ одржана је 30. јануара у Клубу посланика у Београду. Учесници и учеснице су имали прилику да се информишу о данско-српској сарадњи на пољу запошљавања и запошљивости младих, док су социјални партнери представили свој рад на пројекту и конкретне мере које су предузете за побољшање услова рада младих у Србији. Гошће из Европске комисије и Солидар фондације из Брисела представиле су позитивне праксе из држава чланица Европске уније.

Конференцији је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је рекао да према подацима из децембра 2018. године удео младих у укупној незапослености износи 19,9%, док је у 2017. тај број био 22,4%. Он је истакао и да су отварање нових радних места, преквалификације и доквалификације важне како би се дала могућност младима на тржишту рада.

Клаус Ларсен Јенсен из Форума за међународну сарадњу (FIC) из Данске рекао је да незапосленост младих у земљама ЕУ износи око 16 одсто, а раније је била преко 20 одсто. Он је истакао да нека од добрих искустава примењених у Данској могу послужити и Србији као добар пример. Амбасадор Данске у Србији Андерс Хоугор рекао је да је дијалог социјалних партнера добар начин да се створи консензус и одреди смер којим држава треба да иде.

Председник УГС „Независност“ проф. др Зоран Стојиљковић рекао је да је важно омогућити достојанствен, а не прекаран и нестабилан рад, као и квалитетну и одрживу запосленост, што значи да млади не треба да раде на црно већ да буду пристојно плаћени. Стојиљковић је истакао да ће високо образоване и квалитетне раднике и раднице у Србији задржати само пристојан доходак, односно одговарајућа плата и изазовно радно место.

Потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић рекао је да треба наћи заједнички језик како би се креирао амбијент који би одговарао достојанственом раду. Он се сложио да није суштина у копирању успешних модела запошљавања из других земаља, већ у прилагођавању тих модела домаћим условима живота и рада.

Представница Генералног директората за запошљавање, социјална питања и инклузију при Европској комисија Ида-Марија Фалесен и Федерика Росато испред Солидар Фондације говориле су о политикама европске уније усмереним на побољшање квалитета живота и повећања запошљавања младих са конкретним примерима из Данске, Италије и Шпаније.

Пројекат „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“ имао је за циљ да унапреди социјални дијалог и подстакне сарадњу социјалних партнера, а све у циљу заједничког деловања како би се нашла решења за смањење стопе незапослености младих у Србији. Циљ пројекта који је трајао две године био је јачање сарадње и социјалног дијалога у Србији кроз доношење и спровођење Споразума социјалних партнера о стварању могућности за достојанствен рад младих, који је потписан крајем прошле године.

Пројекат финансира CISU фонд у оквиру програма Министарства спољних послова Данске. Водећу улогу има FIC из Данске, невладина организација која је посвећена социјалном развоју и јачању инклузије. Партнери на пројекту у Србији су Унија послодаваца Србије, Савез самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“. Имплементацију пројекта је координирало Удружење грађана Иницијатива за развој и сарадњу.

Извор: idcserbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]